Wat te doen met spaargeld

Wat te doen met spaargeld

Wat te doen met spaargeld is een erg relevante vraag op dit moment. De inflatie en vermogensbelasting zorgen ervoor dat spaargeld eigenlijk alleen maar minder waard wordt. Jouw spaargeld in 2021 zal in 2030 minder waard zijn. Met hetzelfde bedrag zal je minder kunnen kopen.

Het is dan ook verstandig, om jezelf af te vragen, wat je nu het beste kunt doen met jouw spaargeld.

Het belang van een financiële buffer

Ook al ontvang je geen rente over jouw spaargeld, in onze opinie is het altijd verstandig om een buffer achter de hand te houden in de vorm van spaargeld. En dan gewoon op een vrij opneembare spaarrekening, wat je op elk moment kunt opnemen. 

Hoeveel dit zou moeten zijn, hangt geheel af van jouw persoonlijke situatie. Je zou kunnen kijken naar hetgeen je maandelijks uitgeeft en dan proberen een bedrag waar je een maand of twee mee vooruit kunt, op een vrij opneembare spaarrekening aan te houden.

Indien er dan nog geld overblijft, dan zou je op zoek kunnen gaan naar alternatieven.

Schulden aflossen

Heb je schulden in de vorm van een creditcardschuld, persoonlijke leningen, studieschuld of dergelijke? Dan is het in onze opinie verstandig eerst deze schulden af te lossen. 

Niet alleen zal je dan maandelijks de rente uitsparen die je dient te betalen, het zal je ook helpen wanneer je een hypotheek wilt afsluiten.

Spaargeld om schulden af te lossen

Het bedrag dat je dan kunt lenen om een  huis te kopen zal hoger uitvallen.

Sparen via een termijndeposito

Een termijndeposito levert je op dit moment ook bijna niks meer op. Wel bescherm je jezelf tegen een negatieve rente. Op dit moment hanteren veel banken een limiet van 100.000 euro, waarboven je de negatieve rente dient te betalen. 

Door geld voor langere tijd vast te zetten via een termijndeposito, ben je in ieder geval zeker dat je voor de looptijd van het deposito niet wordt getroffen, wanneer deze limiet verder naar beneden wordt bijgesteld.

Aan de andere kant, gaat de rente stijgen, dan zal je hier niet direct van kunnen profiteren. Een termijndeposito is iets voor mensen die liever geen risico`s lopen en van zekerheid houden.

Beleggen

De keuze die veel mensen maken is om te gaan beleggen. In onze opinie is dit een verstandige keuze. Historisch rendementen op de beurs liggen hoger dan de rendementen die je kunt behalen met sparen. 

Beleggen is nooit zonder risico

Het verschil tussen sparen en beleggen is echter wel de factor risico. Zeker door het depositogarantiestelsel is spaargeld veilig. Per bank geldt er een garantie van 100.000 euro per klant. Wel dien je erop te letten dat sommige banken een bankvergunning delen.

In dat geval kan het spreiden van spaargeld tussen verschillende banken geen extra zekerheid bieden, met betrekking tot het depositogarantiestelsel. 

Wat te doen met spaargeld risico

Heb je echter de beschikking over een bedrag van 50.000 euro, dan hoef je jezelf nergens zorgen over te maken.

Beleggen is daarentegen niet risicovrij. Je loopt altijd het risico dat de investeringen minder waard worden. Daarentegen is het rendement doorgaans wel hoger, dan de rente die je over spaargeld ontvangt.

Beginnen met beleggen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je wilt gaan beleggen, dan is het verstandig om jezelf te verdiepen in de wereld van het beleggen. Zelfs als je jouw beleggingen uit handen geeft aan een vermogensbeheerder. Het is en blijft jouw geld, dus je dient te weten wat ermee wordt gedaan.

Bij beleggen heb je ook weer een enorme keuze in producten waarin je kunt beleggen. Zo zijn er inmiddels talloze etf`s, maar ook cryptocurrencies worden steeds populairder.

Online is er veel informatie te vinden over beleggen. Dit is een uitstekende basis om mee te beginnen. Persoonlijk zou ik eerst zelf op zoek gaan naar informatie, voordat je bijvoorbeeld een afspraak maakt bij de bank. 

Op die manier kom je goed beslagen ten ijs en kan je de juiste vragen stellen. Beleggen.info is bijvoorbeeld een website waar je veel waardevolle informatie kunt vinden. Bovendien is de informatie op deze website dusdanig geschreven, dat het voor bijna iedereen goed te begrijpen is.

Basisbeginselen

Er zijn een aantal basisbeginsel die je behoort te weten voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met bijvoorbeeld het handelen in  aandelen. De lange termijn visie is een dergelijk uitgangspunt. 

Door het risico dat verbonden is aan beleggen, wordt er ook altijd aangegeven dat je nooit zou moeten beleggen met geld dat je niet kunt missen. Vanuit dit oogpunt zou je ook per maand een bedrag dat je kunt missen kunnen gaan beleggen. Of één keer per jaar een bedrag beleggen, op het moment dat je vakantiegeld of een 13e maand ontvangt.

Maak alleen gebruik van betrouwbare informatiebronnen

Helaas kom je op dit moment op het internet meer onzin dan goede informatie tegen. Hier dien je erg mee uit te kijken. De meeste mensen zullen inmiddels wel bekend zijn met de scams die rondgaan op het gebied van cryptocurrencies. 

Maar het is niet alleen dat je dient te letten op frauduleuze zaken. Het internet is ook de plek waar een ieder zijn mening kan ventileren. Met of zonder kennis van zaken. 

Het is dan ook van groot belang om kritisch te blijven en niet lukraak informatie als waarheid aannemen, die je op veel forums en dergelijke tegenkomt. Op dat gebied kom ik weer terug op de website beleggen.info, waar je gewoon goede informatie kunt vinden.

Het antwoord op de vraag wat te doen met spaargeld is best wel lastig. In onze opinie is het echter het allerbelangrijkste, dat je jezelf goed voelt bij hetgeen je gaat doen. Lig je wakker wanneer de beurs daalt, dan dien je jezelf af te vragen of beleggen dan wel een goede keuze is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *