Vermogensbeheer

Vermogensbeheer

Vermogensbeheer is een vorm van beleggen, waarbij je het beleggen geheel uit handen geeft. Echter, je weet alleen zelf waarom je wilt gaan beleggen. Zo kan het zijn om een extra pensioen op te bouwen of om op termijn een hypotheek af te lossen. Het is van belang dat je kiest voor een vermogensbeheerder die bij jouw doelen past.

Kosten van vermogensbeheer

Een vermogensbeheerder brengt kosten in rekening. Dit is logisch, aangezien zij werkzaamheden voor jou verrichten.

Er is sprake van directe kosten en indirecte kosten. De indirecte kosten zitten verwerkt in de kosten van een beleggingsfonds of een indexfonds. De directe kosten zijn de kosten die een vermogensbeheerder in rekening brengt. Dat is de vergoeding voor de diensten die zij verlenen. Deze kosten worden in rekening gebracht als een percentage van het beheerde vermogen. 

Transparante kosten

Voordat je dat daadwerkelijk jouw geld onder gaat brengen bij een vermogensbeheerder, dien je goed op de hoogte te zijn van de kosten. Deze kosten dienen ook transparant te zijn. Er dient te kunnen worden aangegeven wat de directe kosten zijn, waaruit deze bestaan en hoeveel de indirecte kosten bedragen. Laat je op dit punt goed voorlichten.

Hogere kosten bij een actief fondsbeheer

Bij sommige vormen van vermogensbeheer wordt het geld geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Hierdoor is er sprake van relatief weinig transacties, hetgeen tot lagere kosten leidt. Een meer actieve en ook offensieve vorm van beleggen, is het direct beleggen in verschillende aandelen. Dit zal leiden tot meer transacties en zal daarom ook leiden tot hogere kosten.

Actief vermogensbeheer

Dit zijn dan met name de indirecte kosten, maar het kan ook invloed hebben op de directe kosten. Het zal qua tijd meer investering vereisen van de de vermogensbeheerder.

Defensief beleggen

Bij defensief beleggen wordt het geld belegd in verschillende beleggingsfondsen. Je kan je in dat geval afvragen hoeveel toegevoegde waarde een vermogensbeheerder heeft in dat geval. 

Bij defensief beleggen is er sprake van een lange termijn doel. Het vermogen zal jaarlijks groeien, maar je zal geen spectaculaire rendementen realiseren. Daar is een zeer offensief beheer voor nodig.

Bij zeer defensief beleggen, kan je ook zelf een aantal defensieve beleggingsfondsen uitzoeken.

Risico`s van beleggen

Ook al maak je gebruik van vermogensbeheer, je kan altijd jouw inleg verliezen. Experts weten ook niet altijd wat er op de financiële markten gaat gebeuren. Je mag wel verwachten dat zij door hun expertise en ervaring beter in staat zijn om risico`s in te schatten. Maar beleggen brengt risico met zich mee en dat is simpelweg niet uit te sluiten.

Ga er niet vanuit, doordat je met een vermogensbeheerder in zee gaat, dat het wel goed zit met het rendement. Ook het rendement van vermogensbeheer kan tegenvallen. Helaas heb ik hier zelf slechte ervaringen mee.

Opletten met wie je in zee gaat

Er zijn behoorlijk wat vermogensbeheerders actief. Meer dan 200 om precies te zijn. Naast bekende namen zoals de grote banken, zijn er ook kleinschalige vermogensbeheerders. Hierbij is het verstandig om altijd te controleren of er sprake is van een vergunning die is afgegeven door de AFM.

Daarnaast is er een verschillen commissie, de Kifid. Een uitspraak van KIFID is in principe bindend.

Vermogensbeheerder selecteren

In de praktijk komt echter naar voren, dat niet iedereen zich hieraan houdt

Een partij die in het verleden een dergelijke uitspraak naast zich neer heeft gelegd is beter om te vermijden. Is dit van tevoren niet duidelijk, leg dit dan in ieder geval vast op papier. Aangezien je nog keuze hebt uit meer dan 200 andere partijen die jouw vermogensbeheer kunnen uitvoeren, zou ik persoonlijk op zoek gaan naar een andere partij.

Verschillende types vermogensbeheerders

Je hebt vermogensbeheerders die het vermogen van verschillende klanten op eenzelfde, op basis van de gekozen strategie, beleggen. Een dergelijke vermogensbeheerder kan al interessant zijn vanaf een vermogen van 25.000€. 

Daarnaast heb je vermogensbeheer wat specifiek op de wensen van een klant wordt afgestemd. Je spreekt dan over individueel vermogensbeheer. Hierbij is er sprake van persoonlijke aandacht en vindt er regelmatig overleg plaats. Dit is alleen weggelegd voor de grotere vermogens. 

Je komt dan terecht bij een private bank, zoals bijvoorbeeld Van Lanschot, waar je terecht kunt met een vermogen vanaf 500.000€. Private banking is voor de meeste mensen echter niet weggelegd.

Zijn historische rendementen een goede leidraad?

Naast de aanbieder met de laagste kosten, is het erg aantrekkelijk om te kiezen voor de partij, die in het verleden de hoogste rendementen heeft behaald. Echter, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Kijk daarnaast ook naar de rendementen over een langere periode. Iedereen kan wel een keer geluk hebben en in een jaar een hoog rendement realiseren. De goede vermogensbeheerders daarentegen, realiseren jaar in jaar uit goede rendementen. Een hoog rendement in een bepaald jaar, kan er ook op duiden dat er sprake is van een hoog risico.

Vergelijk bijvoorbeeld het behaalde rendement met de ontwikkeling van de AEX index. Dat is een goede leidraad om te beoordelen of de vermogensbeheerder goed werk heeft geleverd.

Waarin wil je beleggen?

Wil je duurzaam beleggen? Dat is uiteraard mogelijk. Je kan aangeven in wat voor industrieën je absoluut niet wilt beleggen. Wanneer je jouw geld laat beleggen, dan heb je hier uiteraard zeggenschap over. Het is wel verstandig om dit goed na te vragen. Sommige minder duurzame industrieën bieden aantrekkelijke rendementen, waardoor het voor een vermogensbeheerder aantrekkelijk kan zijn om in een dergelijke industrie te investeren.

Duurzaam vermogensbeheer

Overzicht houden in de vermogensopbouw

Het is voor vermogensbeheer op de lange termijn niet zo, dat je elke dag dient te kijken hoe je ervoor staat. Het is soms zelfs beter om dat niet te doen. De beurs vertoont altijd fluctuaties, waardoor er ook tijden zijn, dat het even tegenzit. 

Echter, als je vermogensopbouw nastreeft voor de lange termijn, dan dien je jezelf min of meer af te sluiten voor korte termijn koersschommelingen. Online vermogensbeheer zorgt ervoor dat je altijd inzicht hebt in de waarde van uw beleggingen.

Laat je goed informeren

Het kiezen voor een bepaalde vermogensbeheerder is een belangrijke beslissing. Zij gaan uiteindelijk jouw geld beheren. Zorg er daarom voor dat je de verschillende mogelijkheden goed vergelijkt en de vergunningen checkt. 

Persoonlijk met iemand spreken is in mijn opinie ook van belang. In een persoonlijk gesprek, face to face of per telefoon, krijg je vaak een gevoel bij iemand. Dat kan dan een goed gevoel zijn maar ook een slecht gevoel.

Laat je in ieder geval niks wijsmaken en let op de feiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *