Vastgoedaandelen

Vastgoedaandelen

Het voordeel van vastgoedaandelen, in vergelijking met een investeringsfonds dat buiten toezicht van de AFM handelt, is evident. Beursgenoteerde fondsen staan onder toezicht en dienen te voldoen aan verschillende voorwaarden.

Beleggen buiten toezicht van de AFM

Bij het beleggen buiten toezicht van de AFM is er altijd sprake van een extra risico. In een dergelijk geval is er ook geen sprake van een prospectusplicht. Je loopt hierbij het risico dat er informatie wordt achtergehouden. Fraude komt binnen de vastgoedsector helaas nog steeds voor.

Vastgoedaandelen of vastgoedfondsen zijn hierdoor een zekerdere keuze. Ook al wordt er bij niet beursgenoteerde fondsen vaak geadverteerd met een hoger rendement. Maak daarom een goede afweging tussen het risico en rendement.

Beursgenoteerde vastgoedbedrijven

Aandelen kopen van beursgenoteerde vastgoedbedrijven is een van de eenvoudigste manieren om in vastgoed te investeren. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn Wereldhave, het Franse Klépierre, dat in 2015 Corio heeft overgenomen en Unibail-Rodamco-Westfield. Deze bedrijven leggen zich primair toe op het beleggen in vastgoed.

Vastgoedfondsen

Naast vastgoedbedrijven kan je ook vastgoed aandelen kopen door te investeren in specifieke onroerend goed fondsen. Dergelijke fondsen beleggen in aandelen van bedrijven die zich primair toeleggen op het investeren in vastgoed. Een voordeel hiervan is dat je direct een goede risicospreiding creëert.

Bij het kopen van aandelen van vastgoedbedrijven, dien je erop te letten in welke sectoren en markten zij hun vastgoed investeringen doen. 

Retailsector en kantoorpanden

Door de sterke groei van de e commerce, staat vastgoed in de retailsector wel onder druk. Veel steden kampen met leegstand in de binnensteden. Dit vraagt voor investeringsfonden in de retail sector om een soort van nieuw asset management. De kans dat de e commerce het gaat afleggen tegen de fysieke winkels lijkt erg klein.

Persoonlijk is dit dan ook niet een sector waarbinnen ik vastgoedaandelen zou gaan kopen.

Vastgoedaandelen retail

De kansen binnen de woningbouw zijn in mijn opinie beter ten opzicht van de retail.

Maar ook de kantorenmarkt zou het weleens moeilijk kunnen krijgen. Meer thuiswerken is toch de trend. Dit heeft weer invloed op de vraag naar kantoorruimte. Dit geeft weer aan dat binnen de real estate er ook de nodige verschuivingen plaatsvinden.

Een relatief veilige investering

Investeren in vastgoed wordt als relatief veilig gezien. Daarnaast biedt het bescherming tegen inflatie. De prijs van vastgoed maar ook huuropbrengsten, zullen doorgaans stijgen wanneer er sprake is van inflatie.

Wel dien je erop te letten in welk vastgoed er wordt geïnvesteerd. Het investeren in winkelpanden is doorgaans risicovoller dan in woonruimte. Bij winkelpanden speelt de economische ontwikkeling een rol. Bij een neergaande economie zal er snel sprake zijn van meer leegstand. Bij woonhuizen of appartementen speelt dit doorgaans minder een rol.

Ook al gaat het om een relatief veilige investering en heeft de sector een sterke groei doorgemaakt, het is ook hier raadzaam om nooit met geleend geld te beleggen. Ook een vastoged investering kan in waarde dalen. Geld beleggen zonder risico bestaat nu eenmaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *