Short gaan

Short gaan

Short gaan of short selling is iets wat met name hedge funds doen. Het verkopen van aandelen, of andere effecten, die je nog niet in jouw bezit hebt, is een risicovolle operatie. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van geleende aandelen. Hoe dit precies werkt, leggen we uit op deze pagina.

De geleende aandelen worden verkocht tegen de koers van vandaag. Op het moment dat de geleende aandelen weer dienen te worden teruggegeven dient dan de koers te dalen, om deze zodoende goedkoper terug te kopen. Laten we eens kijken hoe dit in de praktijk werkt.

Het principe van short gaan

Verwacht je dat de koers van een aandeel gaat dalen? Dan kan je, door deze vast te verkopen tegen de koers van vandaag, veel geld verdienen. Je dient dan te wachten tot je de aandelen tegen een lagere prijs kunt kopen. 

Dit dient dan wel te gebeuren voor de datum waarop je verplicht bent te leveren. Is dit niet het geval, of is daarentegen de koers zelfs gestegen, dan zal je tegen een fors verlies aan kunnen lopen. Om de aandelen dan weer terug te kopen ben je meer geld kwijt dan dat je ervoor hebt gekregen.

Beleggen zonder grote bedragen te investeren

Bij short gaan hoef je geen grote bedragen te beleggen. Pas op het moment dat het moment van levering van het aantal overeengekomen effecten in zicht komt, dien je te investeren. Doorgaans worden er dan niet echt de aandelen geleverd, maar wordt het verschil tussen de overeengekomen prijs en de actuele koers afgerekend. Dit wordt een CFD genoemd, een “Contract For Difference”.

Short gaan CFD

Je kunt door een CFD profiteren van een koersdaling van duizenden aandelen, zonder dat je bij aanvang veel hoeft te investeren. Hier komt dan ook de term hedgefund vandaan. 

Het sluiten van een short positie

Het kan wel zo zijn, dat indien de koers niet zo reageert zoals verwacht, dat alsnog de aandelen worden aangekocht, om het risico af te dekken. Indien de koers stijgt, wordt op de manier het verlies met short selling gecompenseerd met de winst uit de aandelen. In de praktijk is het echter zo dat er met grote aantallen wordt gewerkt. 

Investeringsmaatschappijen hebben niet altijd de middelen om de op basis van short selling de benodigde aandelen te kopen. In dat geval wordt er gezocht naar andere mogelijkheden om de short positie te sluiten. Zo kan er met opties worden gewerkt om het verlies te beperken. 

Short selling van verschillende producten

Short op een aandeel is de meest voorkomende manier van short selling. Daarnaast kan je ook short posities aannemen in futures, obligaties of cryptocurrencies. In mijn opinie is short gaan in cryptocurrencies de meest risicovolle methode van short selling. 

De koersen van cryptocurrencies zijn nog onvoorspelbaarder dan aandelen en daarnaast zijn de fluctuaties nog groter. 

Short positie sluiten

Koersinvloeden en manipulatie

Hedgefunds worden er wel eens van beschuldigd dat zij door hun short selling activiteiten de koersen proberen te manipuleren. Indien er een short positie wordt geopend, dan is hen er alles aan gelegen om de koers te laten dalen. 

Stel dat zij een groot pakket aandelen in hun bezit hebben. In dat geval zouden zij deze aandelen kunnen gaan verkopen, om zo te proberen de koers naar beneden te krijgen. Het op de markt brengen van de aandelen zal niet alleen het aanbod vergroten. Ook kunnen beleggers dit opvatten als signaal dat er een koersdaling aan zit te komen.

Het signaal van het openen van een short positie

Vooral het signaal dat uitgaat van een short positie door een hedge fund is erg belangrijk. Je kunt wel stellen dat de meest ervaren beleggingsexperts in dienst zijn bij hedge funds. Daar valt als beleggingsexpert namelijk het meeste te verdienen. 

En dan heb je het echt over vele tientallen miljoenen op jaarbasis. Indien een dergelijke partij een short positie opent, dan doen zij dat niet voor niks. Ze gaan dan uit van een koersdaling, wat dan ook regelmatig door andere beleggers wordt overgenomen. Bedrijven zijn dan ook niet blij wanneer er een short positie in het aandeel van hun bedrijf wordt geopend.

Kink in de kabel voor hedgefunds

Er is onlangs wel een kink in de kabel gekomen voor de hedgefunds. Grote hedgefunds openenden short posities in het aandeel van Gamestop. Via reddit zijn toen kleine beleggers in actie gekomen om de koers van Gamestop te ondersteunen. En dat met groot succes. In plaats van dat de koers onderuit ging, is deze wel 40 keer over de kop gegaan. 

Dit heeft voor enorme verliezen gezorgd bij een aantal grote hedgefunds.

Gamestop short selling

Dat kleinere beleggers op deze manier een koers kunnen manipuleren is een waarschuwing voor hedgefunds. Dit zou in de toekomst zomaar nog een keer kunnen gebeuren. En als je dan de aandelen terug zou moeten kopen tegen een koers die vele malen hoger ligt, dan lopen de verliezen razendsnel op.

Short squeeze

Een short squeeze treed op wanneer short sellers aandelen dienen te kopen, om zodoende hun short positie af te dekken. Zeker wanneer meerdere grote hedgefunds short posities aanhouden in een bepaalde etf`s, dan is dit een interessante ontwikkeling. 

Het wordt dan min of meer een pokerspel wie het langst wacht met het sluiten van een short positie. Indien een partij gaat beginnen met het kopen van de aandelen, om de positie te sluiten, dan zullen andere hedgefunds hierop dienen te reageren. Of juist niet, wat dan wel stalen zenuwen vereist.

Is short selling interessant voor particuliere beleggers?

Voor particuliere beleggers is short eigenlijk niet iets waar je aan zou moeten beginnen. Voor beginnende beleggers is dit niet de beste manier om in te stappn. Je kunt nu eenmaal niet concurreren tegen de grote hedgefunds. Daarnaast kunnen zij veel sneller reageren dan dat jij dat kan. Wel kan je kijken naar wat hedgefunds doen en hierop jouw strategie aanpassen. 

Op het moment dat zij short gaan in bepaalde aandelen, dan zou je kunnen overwegen deze zelf ook van de hand te doen. Zelf short gaan zou ik echter niet doen. De risico`s die dit met zich meebrengt zijn gewoonweg te groot voor een particuliere belegger. Als beginnende belegger zou ik me meer toeleggen op zaken zoals indexfondsen.

Via eToro kan je ook als particulier in CFD`s handelen. In de praktijk blijkt echter dat bijna 90% van de beleggers hier geld mee verliest. Als het om de koers gaat van een etf, dan is en blijft dit gewoon lastig te voorspellen. Er is bijna niemand die had verwacht dat na de start van de corona pandemie de beurs zo snel zou herstellen en inmiddels recordhoogtes heeft bereikt. 

Winst maken in een dalende markt

In een dalende markt werkt short gaan als een winstgevende strategie. Tenslotte dienen beleggingsfondsen ook geld te verdienen wanneer de koers omlaag gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *