Penny stocks

Penny stocks

Penny stocks zijn aandelen die slechts een paar cent waard zijn. Dit zijn doorgaans beleggingen met een hoog risico. De onderneming zit vaak in zwaar weer en staat vaak op omvallen. Toch zijn er speculanten die zich toeleggen op penny stocks.

In het algemeen wordt er gesproken over een penny stock wanneer de waarde minder dan $5 bedraagt. Niet elke speculant of investeerder is het hier echter mee eens. Zo staat bijvoorbeeld de koers van KLM / Airfrance al tijden beneden de $5, maar kan je toch niet echt spreken van een penny stock. Dit zijn overigens wel aandelen die vaak populair zijn bij daytraders.

Dit voorbeeld geeft aan dat grote bedrijven, die het financieel lastig hebben, ook in de categorie penny stocks terecht kunnen komen.

Koers beïnvloeding

Doordat de marktwaarde doorgaans niet al te hoog is, kan met een aantal transacties de koers al worden beïnvloed. Door bijvoorbeeld een grote partij aandelen op te kopen, kan er de indruk worden gewekt dat er belangrijk en goed nieuws aan zit te komen.

Echter, degene die de aandelen heeft gekocht, zal deze weer dumpen nadat de koers is gestegen.

Pink sheets

Aandelen van kleine, niet beursgenoteerde aandelen, worden doorgaans verhandeld via de zogenoemde pink sheets. Een nadeel van deze manier van handelen is dat er veel minder sprake is van regulering.  Bedrijven zijn niet gebonden aan regels zoals die gelden wanneer je als onderneming op de beurs bent genoteerd.

Ook zijn de commissies die brokers verdienen hoger bij het verhandelen van aandelen via Pink sheets.

Penny stocks OTC

Waarom worden mensen aangetrokken door deze aandelen

Stel je koopt een aandeel voor een $1, dan is de opwaartse potentie enorm. Vooral bij aandelen binnen de farmaceutische industrie kan bijvoorbeeld één doorbraak bij het ontwikkelen van een nieuw vaccin of geneesmiddel tot een koersexplosie leiden.

Je geld verdubbelen van $1 naar $2, of vertienvoudigen naar $10 wordt vaak bereikbaarder geacht, dan dat een dergelijk rendement te behalen valt bij  een aandeel dat bijvoorbeeld al $50 waard is.

Eigenlijk wordt deze handel gedeeltelijk ingegeven door hebzucht. Want stel je voor dat een aandeel opeens wel een koersexplosie laat zien en je was niet ingestapt. 

Verspreiden van valse informatie

Er gaat veel valse informatie rond in deze specifieke tak van de aandelen wereld. Als je de film “The wolf of Wall Street” hebt gezien, dan weet je precies waar ik het over heb.

Mensen worden warm gemaakt om als het ware waardeloze aandelen te kopen. Als op een gegeven moment voldoende mensen dit doen, dan zullen nog meer mensen instappen.

Pump and dump

Degene die deze aandelen proberen te slijten verdienen hiermee ontzettend hoge commissies. Inmiddels is deze manier van het slijten en verkopen van aandelen wel aan banden gelegd. 

Dit heeft als gevolg dat praktijken online zijn gegaan. Persoonlijk ontvang ik ook dagelijkse verschillende spam e-mails, die mij proberen deze waardeloze aandelen te kopen. Dit is pure oplichting, waarbij de partijen die de aandelen verkoopt commissies verdiend. En bij dergelijke aandelen ook hoge commissies. De SEC ( securities and exchange commission) in Amerika is inmiddels extra alert op dit soort praktijken. 

Betrouwbare en onbetrouwbare informatie onderscheiden

Het is erg lastig om juiste informatie te onderscheiden van valse informatie. Indien je bepaalde aandelen in jouw bezit hebt, dan kan het voordeel opleveren om over dit aandeel of bedrijf positieve informatie te verspreiden.

Sociale media spelen ook een erg dubieuze rol in dit soort praktijken. Zeker Twitter staat vol met verkeerde en frauduleuze informatie.

Zijn alle penny stocks slechte investeringen?

Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Ook hedge funds investeren wel degelijk in aandelen met een lage waarde. Zo is Trivago, wat een koers van zo rond de $3 noteert, redelijk populair bij hedge funds. Maar ook Eloxx Pharmaceuticals en Ideanomics zijn bedrijven waarin wel degelijk wordt geïnvesteerd.

Dit zijn echter niet de aandelen die worden gepromoot via dubieuze e-mails. Dat zijn echt de aandelen van nietszeggende bedrijven waar weinig tot geen toekomst in zit.

Pump and dump scenario

Een van de risico`s bij het beleggen van geld in penny stocks is dat je slachtoffer wordt van een pump and dump scenario. Door het opkopen van grote partijen aandelen, wat relatief een kleine investering vergt en vervolgens informatie verspreiden via met name social media, wordt de prijs van een aandeel opgedreven. 

De partij die pump and dump heeft opgezet is vervolgens de eerste die zijn aandelen van de hand doet.

Daarna zal de koers weer volledig instorten, maar heeft die partij wel een aanzienlijke winst behaald. Je dient hier dan ook erg uit te kijken met het handelen op basis van koerspatronen

Een dergelijke strategie is vooral uitvoerbaar bij bedrijven met een lage market cap. Trivago heeft bijvoorbeeld nog steeds een market cap van boven een miljard USD. Om de koers van dit aandeel te beïnvloeden dien je over grote sommen geld te beschikken.

penny stocks scams

Daarnaast is het lastig om valse informatie te verspreiden, omdat de beursreguleringingen ervoor zorgen dat er door het bedrijf zelf informatie naar buiten dient te worden gebracht. 

Hoe kan je aandelen met een lage waarde kopen?

De echte penny stocks worden verhandeld via de OTC (Over the Counter) markt. Niet alle brokers bieden de mogelijkheid om in dergelijke aandelen te handelen. Via bijvoorbeeld eToro is dit niet mogelijk. DeGiro, Mexem en Plus500 bieden wel de mogelijkheid om op deze manier aandelen aan te kopen. 

Let er wel op, dat de liquiditeit bij aandelen die je via de OTC markt aanschaft te wensen overlaat. Het kan zo zijn, dat wanneer je weer van jouw aandelen af wilt, dat dit niet eenvoudig is. Of dat je deze dient te verkopen met een fors verlies.

Om de aandelen te kopen die minder dan $5 waard zijn, maar wel gewoon beursgenoteerd zijn, kan je gewoon bij elke broker een beleggersrekening openen om deze aan te schaffen. 

Mijn opinie en ervaringen

Aandelen aanschaffen via de OTC markt is erg risicovol. De transparantie laat te wensen over, dus eigenlijk weet je niet wat je koopt. In een ver verleden heb ik me weleens ingelaten met dit soort aandelen, maar nooit met succes. De slechte ervaringen die ik persoonlijk heb opgedaan, heeft er dan ook voor gezorgd dat ik niet langer aandelen aanschaf buiten de beurs om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *