Leren beleggen

Leren beleggen

Leren beleggen is niet moeilijk. Als beginnende belegger dien je jezelf vooral niet gek te laten maken. Wanneer je online op zoek gaat naar informatie, dan kom je heel veel termen tegen. Echter, wanneer je gaat beginnen met beleggen, dan zijn veel van deze termen niet relevant.

Tips voor het starten met beleggen

Een voorbeeld is short gaan. Short gaan houdt in dat je in de toekomst iets verkoopt, wat je op dit moment nog niet bezit. Dit brengt de nodige risico`s met zich mee en zou je als beginnende belegger links moeten laten liggen. 

Eventueel, op het moment dat je meer ervaring hebt, kan je jezelf daar alsnog in verdiepen.  Voor beginnende beleggers hebben wij de volgende tips, om te leren beleggen.

1. Begin eenvoudig

Er zijn talloze financiële producten waarin je kunt beleggen. In onze opinie is het echter verstandig om te beginnen met een eenvoudig product. Aandelen zijn hiervan het beste voorbeeld. Een aandeel kopen of verkopen is vrij eenvoudig. Dit is dan ook een goede instap om jezelf wegwijs te laten worden met  het thema beleggen.

2. Ga niet direct grote bedragen beleggen

Beleggen in aandelen houdt altijd het risico in dat deze aandelen minder waard worden. Een bedrijf kan failliet gaan en dan ben je zelfs je gehele investering kwijt.

Hierdoor wordt er altijd aangegeven dat je alleen met geld dient te beleggen dat je kunt missen. En zeker niet moet gaan beleggen met geleend geld.

Leren beleggen met kleine bedragen

Als je net gaat beginnen, ga dan niet direct al jouw spaargeld op de beurs beleggen.

Wanneer je wilt leren beleggen, dan wil je dit niet op een manier doen, dat het ten koste gaat van het opgebouwde spaargeld. Daarnaast kan je ook met kleine bedragen over een lange termijn mooie rendementen realiseren.

3. Vermijd risicovolle producten

Producten zoals opties en cryptocurrencies zijn risicovoller dan aandelen. Leren beleggen met deze producten is dan ook iets wat je beter op een later tijdstip kunt doen. Beginnende beleggers maken bijna altijd fouten. Bij het beleggen in dit soort producten kan een fout echter heel veel geld kosten. 

Een hoog risico zorgt er aan de ene kant voor dat je veel geld kunt verdienen, maar gaat gepaard met het risico dat je ook veel geld kunt verliezen. 

Vergelijk het maar met een casino. Zet je in op rood of zwart, dan heb je bijna 50% kans dat je wint, maar je zult niet veel winnen. Zet je eenzelfde bedrag in op een specifiek nummer op de roulettetafel, dan kan je een veel groter bedrag winnen. De kans dat je dan wint is echter vele malen kleiner.

4. Kies voor een goedkope broker

Het kopen en verkopen van aandelen kost geld. Je dient dit te doen via een broker en die brengen transactiekosten in rekening. Er zijn op dit moment talloze brokers actief, wat de transactiekosten heeft doen dalen. Zo kan je via eToro, Bux zero en de DeGiro relatief goedkoop beleggen.

De kosten van een beleggersrekening hebben grote invloed op het netto-resultaat dat je haalt uit jouw beleggingen.

Goedkope broker kiezen

5. Open een oefenaccount

Online brokers zoals Bux zero en eToro bieden de mogelijkheid om een oefenaccount te openen. Op die manier beleg je niet met echt geld, maar kan je wel zien wat er gebeurd zou zijn, als je wel met jouw vermogen was gaan beleggen. 

Je kan op deze manier verschillende strategieën uittesten en kijken of hetgeen je van plan was om te gaan doen ook een goede keuze was geweest. 

Maak je doorlopend verliezen in jouw oefenaccount, dan is het nog niet het juiste moment om daadwerkelijk met echt geld te gaan beleggen. Leren beleggen kan uitstekend op deze manier. Je kunt leren wat je wel of niet dient te doen, zonder dat dit je geld gaat kosten. 

6. Volg een training of cursus

Je kan  online heel veel informatie vinden. Het nadeel hiervan vind ik dat het nooit echt goed gestructureerd is. Een goede training zorgt ervoor dat het beleggen je van A - Z wordt bijgebracht. Stap voor stap wordt je dan door de wereld van het beleggen meegenomen. 

Er zijn een aantal termen en begrippen die je goed dient te begrijpen. De term technische analyse is bijvoorbeeld erg belangrijk. Het is niet noodzakelijk om een expert te worden op dit gebied, maar je dient wel de basis te begrijpen. Maar ook koopsignalen, verkoopsignalen zijn erg belangrijk, dat je weet wat hiermee wordt bedoeld en deze leert herkennen. 

Dit is iets wat tijd kost, maar van groot belang is. Vergeet daarbij niet dat je gaat beleggen voor een langere periode, wat het de tijdsinvestering meer dan waard maakt.

Daarnaast dien je ook erg uit te kijken voor informatie die je online vindt. Je weet nooit wat de intentie is, van degene die de informatie heeft gepubliceerd. 

7. Coaching

Wil je nog een stap verder gaan, dan het volgen van een online cursus of training, dan kan je ook opzoek gaan naar online coaching. Een goede coach kan je helpen bij het maken van de beslissingen waarin je wilt gaan investeren. 

Voordat je daadwerkelijk een aandeel of dergelijke gaat kopen, kan je dan om advies of de mening van de coach vragen. Wie zou er nu niet op een praktijkgerichte manier willen leren beleggen van een expert?

Beleggen met een coach

8. Bereid je voor op hetgeen gaat komen

De kans dat je vanaf het begin geld gaat verdienen is aanwezig. Maar het is absoluut geen garantie. Naarmate je meer ervaring krijgt, dan zal je merken dat er gewoon tijden zijn dat het tegenzit. Dit geldt ook voor de ervaren belegger. Beleggen gaat gepaard met ups en downs.

Leren beleggen is voor een belangrijk deel ook omgaan met tegenslagen. Ga geen gekke dingen doen. Zorg dat je een strategie hebt en hou daar aan vast.

9. Maak een plan en een strategie

Leren beleggen betekent dat je voor jezelf een plan en een doel opstelt waarom je wilt beleggen. Dit heeft invloed op de te volgen strategie. Een lange termijn strategie kan ertoe leiden dat je iets meer risico neemt. Ga je voor een korte termijn beleggen, dan zijn risicovolle producten niet verstandig om in te investeren. 

Als je voor kleine winsten op de korte termijn wilt gaan, dan is daytraden weer de geschikte methode. Handelen op dit gebied vergt echter wel extra kennis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *