Kosten van beleggen

Kosten van beleggen

De kosten van beleggen kunnen een grote rol spelen bij het uiteindelijke rendement. De kosten van het beleggen worden belangrijker, naarmate je actiever gaat beleggen. 

Indien je regelmatig aan- en verkooptransacties uitvoert, dan zal het bedrag dat je kwijt bent aan transactiekosten ook toenemen. Een volledig brokers overzicht analyseren zal je helpen om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Online brokers

Online brokers zijn sterk in opkomst. De transactiekosten die in rekening worden gebracht zijn doorgaans aanzienlijk lager dan bij de banken. Zo is het bij online brokers, zoals eToro of Bux Zero, zelfs mogelijk om zonder transactiekosten in ETF`s te handelen.

Verschillende soorten kosten van beleggen

De kosten van beleggen worden onderverdeeld in verschillende kosten. Als je gaat vergelijken om de goedkoopste broker te vinden, dan is het van belang om ervoor te zorgen, dat je hierbij in een vergelijking alle kosten meeneemt. Welke kosten dien je te betalen?

Transactiekosten

De transactiekosten worden doorgaans uitgedrukt in een percentage van de waarde van de transactie die je uitvoert. Daarnaast wordt er vaak een minimumbedrag aan gekoppeld, of er is sprake van een vast bedrag plus een percentage van de waarde van de transactie. 

Bied- en laatkoers

De kosten van de spread zijn iets minder transparant. Indien je in ETF`s gaat handelen, dan zie je de bied- en laat koers voorbijkomen. Ga je handelen via een Engelstalig platform, dan zullen de term Ask en Buy worden gebruikt.

Indien je een ETF wilt aankopen, dan zal je de laatkoers dienen te betalen.

Kosten van beleggen spread

Deze ligt hoger dan de biedkoers. Wil je vervolgens de ETF weer verkopen, dan ontvang je de biedkoers. 

Eigenlijk is het zo, dat direct na aankoop, de waarde van het aandeel of ander financieel product dat je hebt gekocht, direct iets in waarde daalt. Dit verschil heet de spread. Dit is een vergoeding voor de broker, die de transactie uitvoert. 

Niet elke broker hanteert dezelfde spreads. Zo ligt de spread bij bijvoorbeeld eToro hoger dan bij andere brokers. Je kunt dan wel handelen zonder transactiekosten te betalen, je bent wel meer geld kwijt voor de spread

Indien je met relatief kleine bedragen gaat handelen zal dit voordelig uitpakken. Ga je met hele grote bedragen handelen, dan dien je goed op te letten, of het daadwerkelijk nog voordelig is. Indien je hetgeen wat je uitspaart aan de transactiekosten kwijt bent aan een hogere spread, dan heb je er per saldo nog niks mee gewonnen.

Service kosten

Behalve de kosten die je dient te betalen bij het uitvoeren van een transactie, rekenen de banken ook een vast bedrag per maand. Dit worden de servicekosten of beheerkosten genoemd. Dit zijn kosten die verband houden met het beheer van de aandelenportefeuille. Deze kosten worden vaak per kwartaal in rekening gebracht. 

Service kosten bij beleggen

Bij de ABN AMRO betaal je bij zelf beleggen plus 4€ per maand en bij zelf beleggen basis een percentage van de waarde van de beleggingsportefeuille. Dit percentage ligt afhankelijk van de waarde van de portefeuille tussen de 0,06% en 0,2%. Bij Brand New Day betaal je 0,44% over het belegde vermogen.

Beleggingsfondsen

Bij beleggingsfondsen is er sprake van beheer van het fonds. De kosten die dit met zich meebrengt worden verwerkt in de koers van het fonds. Uiteindelijk gaan deze kosten ten laste van het rendement. Welk fonds je in belegt speelt een rol bij de hoogte van de kosten. 

Beleggingsfondsen die actiever worden beheerd brengen hogere kosten per jaar in rekening.  Je kan ook kiezen voor een indexfonds. Dat zal minder kosten met zich meebrengen.

Begeleid beleggen

Ga je beleggen, waarbij je het beleggen geheel of gedeeltelijk laat uitvoeren door beleggingsexperts, dan is er sprake van begeleid beleggen. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden uitgedrukt in een percentage van de waarde van het beheerde vermogen. 

Er kan daarnaast ook sprake zijn van een extra bedrag dat in rekening wordt gebracht, dat afhankelijk is van het behaalde rendement. Dit zijn de kosten die je betaalt voor de tijd en expertise van de experts die jouw vermogen beheren.

Maak een goede vergelijking voordat je gaat beslissen

Voordat je daadwerkelijk een rekening gaat openen bij een broker, is het verstandig om een volledig brokers overzicht te bekijken, alvorens een beslissing te maken. Zorg er dan wel voor, dat je een volledig brokers overzicht gebruikt en geen overzicht waarbij er belangrijke partijen ontbreken. 

Brokers die zouden dienen te worden opgenomen in een dergelijk overzicht zijn in ieder geval grote spelers zoals  DeGiro, Bux en Mexem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *