Koers patronen

Koers patronen

Koers patronen ontdekken is de essentie van de technische analyse. Of er nu sprake is van een stijgende trend of dalende trend, technische indicatoren tijdig waarnemen, is de basis voor goede en winstgevende beslissingen.

Wat zeggen koers patronen?

Niet iedereen is overtuigd van het nut van koers patronen. In mijn opinie zijn patronen die je kunt ontdekken wel degelijk van belang. Daarentegen, als ik zou moeten kiezen tussen trendanalyse en koers patronen als basis voor de te nemen beslissingen, dan zou ik toch voor de trendanalyse gaan.

Welke patronen worden er gebruikt?

Standaard zijn er een aantal patronen die handelaren proberen te ontdekken. Vervolgens worden deze patronen gebruikt om een koersdoel te stellen.

Hoofd- en schouder patroon

Van dit patroon zijn er twee varianten. De top en de omgekeerde versie. Gebruik je het top patroon, dan is er sprake van een top met daar aan beide kanten gelegen een lager niveau. De hoogste koers is dan het hoofd en de lagere koers zijn de schouders. Tussen de schouders wordt vervolgens de neklijn getrokken. Dit kan je zien als een steunlijn.

De volgende stap is het verschil berekenen tussen de hoofd en nek koers. Komt de koers beneden de nek lijn uit, dan is er sprake van een nieuw koersdoel. Dit doel is dan gelijk aan de koers van de neklijn - (hoofd - schouders). 

Stel dat de koers van de top 50€ is en de neklijn is getrokken op 45€. Indien de koers dan onder de 45€ schiet, dan wordt er een nieuw koersdoel uitgesproken van 40€.

Gebruik je een omgekeerd hoofd en schouder patroon? Dan wordt dezelfde systematiek gebruikt, alleen dan om het koersdoel van een stijgende koers te bepalen. Bij dit patroon zal de hoofdkoers onder de koers van de nek lijn liggen. 

Driehoeken

Bij de driehoeken wordt er een patroon gezocht, welke een richting aangeeft. De richting van de driehoek zou dan de richting van de koers dienen aan te geven. Het patroon bestaat uit drie mogelijke scenario`s.

Is er sprake van een stijgende driehoek? Dit zou erop kunnen duiden dat het een goed moment is om te gaan kopen. Er bestaat dan kans op een opwaartse uitbraak.

Koers patronen driehoek

Is er sprake van een symmetrische driehoek? Dan is er weinig te zeggen over de te verwachten koers. Er kan dan zowel sprake zijn van een uitbraak naar boven als ook een uitbraak naar beneden.

Een dalende driehoek zou kunnen duiden op een neerwaartse uitbraak, waardoor het wordt opgevat als een verkoopsignaal.

Dubbele top en dubbele bodem

Bij het zien van een dubbele top, wordt er geredeneerd dat er in de toekomst ook sprake zal zijn van een dubbele top. Indien een nieuwe top beneden de koers van de oude top komt te liggen, dan zou het kunnen dat de toekomstig hoogste koers ook rond die nieuwe top zou kunnen komen te liggen. 

Dubbele top

Ook hier wordt er weer gewerkt met een neklijn om het verschil tussen de hoogste koers en de schouders te bepalen. Het verschil tussen deze twee wordt vervolgens afgetrokken van de nieuwe top om de toekomstige top te bepalen.

Bij een dubbele bodem is er sprake van het omgekeerde. Hier zal de bodem dan steeds hoger komen te liggen omdat er sprake is van een stijgende trend.

Toekomst en verleden

Er wordt bij beleggen altijd op gehamerd dat het verleden geen garanties biedt voor de toekomst. Dit zorgt ervoor dat geld investeren zonder risico in de praktijk niet voorkomt. Toch kijk je bij het bepalen van koerspatronen naar het verleden, om een patroon te vinden dat iets vertelt over de toekomst. 

Eigenlijk is dit iets wat een technisch analist continue doet. Het vinden van signalen op basis van historische data om een strategie voor de toekomst vast te stellen.

Daytraden

Koers patronen worden vaak ingezet bij het daytraden. Als je op die manier wilt leren traden, dan komen alle mogelijke patronen uitgebreid aan bod. In mijn opinie is dit logisch. 

Koerspatronen zeggen in mijn opinie meer over hoe een koers op korte termijn gaat reageren dan op de lange termijn. Bij daytraden ben je alleen geïnteresseerd in de korte termijn, waardoor dit een goede match is.

Bij beleggen op de lange termijn hecht ik persoonlijke meer waarde aan de fundamentele analyse, om de waardering van aandelen te beoordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *