Hoe laat sluit de beurs

Hoe laat sluit de beurs

Hoe laat sluit de beurs nu eigenlijk? Doorgaans zijn de effectenbeurzen geopend tijdens de kantooruren. Doordat effectenbeurzen zich bevinden in verschillende tijdzones, is het wel zo, dat je bijvoorbeeld in de avond nog kunt handelen op een beurs in een andere tijdzone.

Eigenlijk zijn er alleen tussen 21.00 en 00.00 geen beurzen geopend. Je kunt om 22:00 Nederlandse tijd dus geen aandelen verhandelen. Om 21.00 Nederlandse tijd sluit de Amerikaanse beurs en om middernacht gaat de beurs in Australië weer open. De Aziatische beurzen openen vervolgens weer een paar uur later. Indien je actief bent op het gebied van daytraden, dan dien je voor de sluitingstijden de open posities te hebben gesloten.

Overzicht sluitingstijden beurzen

Onderstaand een overzicht van de sluitingstijden van de belangrijkste beurzen volgens de Nederlandse tijd:

Land - beurs Opening sluiting
Duitsland - DAX 09:00 17:30
Nederland AEXX 09:00 17:30
Amerika - Dow Jones 15:30 22:00
Amerika - Nasdaq 15:30 22:00
Japan - Nikkei 01:00 07:00
Canada - Toronto Stock Exchange 15:30 22:00
Austalie - Australie Securities Exchange 02:00 08:00
Hong Kong - Hong Kong Stock Exchange 02:30 09:00

De openingstijden van de beurs in lokale tijden zijn als volgt:

Land - beurs Opening sluiting
Duitsland - DAX 09:00 17:30
Nederland AEXX 09:00 17:30
Amerika - Dow Jones 09:30 16:00
Amerika - Nasdaq 09:30 16:00
Japan - Nikkei 09:00 15:00
Canada - Toronto Stock Exchange 09:30 16:00
Austalie - Australie Securities Exchange 10:00 16:00
Hong Kong - Hong Kong Stock Exchange 09:30 16:00

Voor met name particuliere beleggers zijn er echter maar een beperkt aantal beurzen van belang. Zo zijn er maar weinig actieve particuliere beleggers, die actief zijn op de verschillende beurzen in Azië. Veelal beperken zij zich tot de beurzen in Europa en grote internationale beurzen zoals de Dow Jones stock exchange in New York.

Valuta`s en crypto

Bij valuta en cryptocurrencies ben je niet gebonden aan beurstijden. De vraag, hoe laat sluit de beurs is hier niet van belang.

Voor deze financiële producten gaat de handel 24 uur per dag door. Handelen doe je via online brokers zoals deGiro, eToro of Mexem. In onze opinie is met name de handel in cryptocurrencies wel een erg specifieke manier van beleggen.

Sluitingstijden beurs en crypto

Opening van de Amerikaanse beurzen

Voor de beleggers in Europa is de opening van de beurzen in Amerika altijd een belangrijk tijdstip. Er wordt altijd goed gekeken naar wat de beurskoersen in Amerika gaan doen, nadat de beurs is geopend. Dit is om 15:30 Nederlandse tijd het geval.

Vaak zie je dan ook dat de indices in Europa reageren op de opening in Amerika. Staat de Dow Jones na opening direct hoger, dan is de kans groot dat ook de indices in Europa zullen stijgen. Hierdoor zijn openingstijden van de beurs niet alleen van belang, wanneer je daadwerkelijk op een beurs in het buitenland handelt.

Feestdagen

Op nationale feestdagen zijn de beurzen ook niet geopend. Hierbij dien je rekening te houden met feestdagen die wij in Nederland niet kennen. Je ziet de laatste jaren wel dat de openingstijden van beurzen op feestdagen steeds verder worden uitgebreid.

De internationalisering ligt hieraan ten grondslag. Zo is het de laatste jaren gebruikelijk dat de beurs in Amerika op Thanksgiving geopend is tot 13.00 uur. Dit omdat Thanksgiving alleen een feestdag in Amerika is. Andere beurzen zijn gewoon open.

De Amsterdamse beurs is daarentegen gesloten op de middag voor kerst. 

In Nederland is dit geen feestdag en zijn bedrijven doorgaans gewoon open. In Duitsland is dit wel een vrije dag. De Nederlandse beurs in Amsterdam past zich hierbij aan bij andere internationale beurzen.

Weekenden

Overal ter wereld zijn de beurzen in het weekend gesloten. Indien je toch geld wilt beleggen in het weekend, dan dien je jezelf te richten op de valuta`s en cryptocurrencies. 

Hoe laat sluit de beurs weekend

Informatie na sluiting van de beurs

Op het moment dat de beurzen gesloten zijn, kan je als belegger niet geheel achterover gaan zitten. Indien je belegt in aandelen, dan zal je wellicht bekend zijn met de term nabeurs. Nadat de beurs is gesloten wordt belangrijke informatie gedeeld. Doordat deze informatie belangrijk is voor de ontwikkeling van de koers, wordt deze gedeeld buiten de openingsuren. Wordt de informatie gedeeld kort voordat de beurs opengaat, dan is er sprake van voorbeurs.

Hiermee wordt getracht dat iedereen in het bezit is van deze informatie, voordat er daadwerkelijk kan worden gehandeld. Zou deze informatie tijdens de dag worden gedeeld, dan zou er informatieongelijkheid kunnen ontstaan. Zelfs als je de informatie slechts een paar minuten later zou ontvangen, dan zou dit al grote gevolgen kunnen hebben.

Ook hebben beleggers op deze manier de tijd om de gedeelde informatie tot zich te nemen. Er kan worden geanalyseerd wat de gevolgen zijn. Dit voorkomt dat er paniek ontstaat, die misschien helemaal niet nodig is. Aan de andere kant wordt er ook voorkomen dat een koers enorm stijgt, terwijl ook daar geen reden voor is. 

Dit alles geeft wel aan dat je na de sluiting van de beurs nog steeds alert dient te zijn op het laatste nieuws. 

Stilleggen van de handel

In exceptionele gevallen kan het ook voorkomen dat de handel in een aandeel wordt stilgelegd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van het instorten van een koers van een aandeel. Op die manier wordt beleggers de tijd gegund om even bij zinnen te komen.

Het stilleggen van de handel van een aandeel kan ook voorkomen, indien er onverklaarbare koersschommeling plaatsvinden. Zo is bijvoorbeeld de handel in Gamestop in januari van 2021 tijdelijk stilgelegd.

Het is van belang dat beleggers vertrouwen hebben in de beurzen. Vanuit dat oogpunt is het van belang, dat er soms een korte adempauze wordt ingelast, om complete paniek te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *