Hoe kan ik zelf beleggen

Hoe kan ik zelf beleggen

Het antwoord op de vraag, hoe kan ik zelf beleggen is eigenlijk vrij simpel. Je dient een broker uit te zoeken waar je jouw beleggingen wilt onderbrengen. Dit is namelijk noodzakelijk. Je kunt niet zomaar zelf direct op de beurs aandelen kopen of verkopen.

Overwegingen voordat je gaat beginnen

Dit klinkt simpel, maar in de praktijk komt er uiteraard wel meer bij kijken. Je dient vooraf goed na te denken over waar je in wilt gaan beleggen. Hierbij speelt het risico een grote rol. 

Beginnende beleggers staren zich nog wel eens blind op hoge rendementen waar soms mee wordt geadverteerd. Wat zij hierbij dan al snel over het hoofd zien, is dat een  hoog rendement ook gepaard gaat met een  hoog risico. 

Als beginnende belegger dien je in onze opinie juist uit te kijken met producten met een hoog risico. Zo heb je om te beginnen met daytraden eigenlijk meer ervaring nodig. De meeste mensen verliezen hier namelijk geld mee.

Persoonlijk vinden wij het verstandig om eerst eens te beginnen met een aantal beleggingsfondsen, wanneer je wilt beleggen. Goed gediversifieerde beleggingsfondsen kenmerken zich namelijk door een lager risico.

Investeren in beleggingsfondsen

Denk bijvoorbeeld aan een AEX indexfonds. Ook bij een dergelijk indexfonds  kan jouw belegging minder waard worden, maar de kans dat je jouw gehele investering kwijt raakt is minimaal. 

Jouw inleg verliezen is wel mogelijk wanneer je direct een aandeel van een specifiek bedrijf gaat kopen. Indien dat bedrijf failliet gaat, dan ben je jouw geld kwijt. Dat is een van de risico`s die je zult lopen.

Gebruik maken van een vermogensbeheerder

Aan beleggen zijn kosten verbonden. Dit komt omdat je een beleggingsrekening dient te openen. Je zal bijna altijd transactiekosten betalen, bij zowel het kopen als het verkopen van aandelen of andere obligaties. 

Wel zit er een groot verschil in hetgeen brokers in rekening brengen. Zo zal je bij ABN AMRO zelf beleggen meer kwijt zijn dan dat dit bij DeGiro het geval is.

Een vermogensbeheerder zal naast de transactiekosten ook kosten voor het beheer van het vermogen in rekening brengen. Dit wordt doorgaans uitgedrukt in een percentage van het belegde vermogen.

Het belang van het maken van goede keuzes

Als je jezelf verder gaat verdiepen in hoe kan ik zelf beleggen, dan kom je er al snel achter dat je veel keuzes dient te maken. Je kan namelijk op verschillende manieren beleggen. Je kunt beleggen in aandelen, opties, futures, CFD`s en ga zomaar door. 

Daarnaast dien  je ook te bepalen of je wilt investeren voor de lange termijn, of dat je wilt investeren met een kortere tijdshorizon.

Hoe kan ik zelf beleggen keuzes

En maakt het je niet zoveel uit waarin jouw geld wordt geïnvesteerd, zolang je maar rendement maakt? Of wil je toch echt duurzaam beleggen.

Hoeveel kennis bezit je op dit gebied?

Beginnen met beleggen vraagt om de nodige kennis. In onze opinie is het dan ook verstandig om een cursus beleggen voor beginners te volgen. Zeker als deze wereld geheel nieuw voor jou is. 

Wanneer je start met beleggen, maar je hebt eigenlijk geen idee hoe het nu allemaal werkt, dan loop je een groot risico dat je geld gaat verliezen. Een alternatief is kiezen voor laten beleggen. In dat geval wordt jouw geld voor jou geinvesteerd en hoef je bijvoorbeeld niet zelf de keuze te maken uit verschillende aandelen. Het nadeel hiervan is wel, dat hier hogere kosten aan zijn verbonden.

Laat je goed informeren voordat je begint

Ga je toch zelf aan de slag? Laat je dan goed informeren voordat je gaat beleggen. Een van de belangrijkste vragen die je hierbij dient te beantwoorden is: Hoe groot is het risico dat je wilt lopen. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de samenstelling van jouw beleggingsportefeuille. 

Je kunt een deel van het geld namelijk ook in obligaties beleggen. Op die manier loop je minder risico, maar zal het rendement ook lager zijn. Het vaststellen van jouw risicoprofiel is een must, voordat je begint met beleggen. Besteed hier dan ook aandacht aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *