Geld investeren zonder risico

Geld investeren zonder risico

De kans op een hoger rendement betekent doorgaans ook een hoger risico. Geld investeren zonder risico is in de praktijk praktisch onmogelijk. Wel bestaat er een groot verschil in het risico dat je loopt bij verschillende investeringen.

Verschillende soorten en type investeringen

Wat zijn nu investeringen waar historisch gezien het risico laag is? Daarbij dien je echter nooit te vergeten dat het verleden geen garantie geeft voor de toekomst.

Beleggen in goud

Door de jaren heen is goud een relatief veilige belegging gebleken. De prijs van goud gaat wel op en neer, maar stort eigenlijk nooit echt in elkaar. Het is een waardevaste belegging gebleken. 

Daarnaast is het vaak zo dat wanneer het economisch minder gaat, de prijs van goud gaat stijgen. Dit komt omdat mensen dan opzoek gaan naar een waardevaste investering.

Beleggen in goud kan je doen door te investeren in een specifiek beleggingsfonds. Maar je kan ook direct investeren in goud, door goud aan te kopen. 

geld investeren zonder risico goud

Dit betekent dan niet dat je goudstaven in huis hebt liggen, maar je koopt als het ware het recht op een hoeveelheid goud.

Geld investeren zonder risico is niet mogelijk, maar beleggen in goud is beleggen met een beperkt risico.

Vastgoed investeringen

Vastgoed is door de jaren heen ook een relatief waardevaste investering gebleken. Tijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van huizen dan wel sterk gedaald, maar al vrij snel waren de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis.

Er is een verschil tussen investeren in vastgoed gericht op wonen en commercieel vastgoed. In mijn opinie is commercieel vastgoed risicovoller dan wonen. Op het gebied van wonen is er een groot tekort aan huizen in Nederland. 

Commercieel vastgoed is er echter in overvloed. En met de alsmaar toenemende digitalisering is het maar afwachten wat deze markt gaat doen in de toekomst.

Bij het beleggen in vastgoed hoef je niet direct zelf huizen of kantoorpanden te gaan kopen. Er zijn meer dan voldoende beleggingsfondsen beschikbaar die het vermogen beleggen in vastgoed.

Vakantiewoningen

Een specifieke belegging in vastgoed zijn vakantiewoningen. Hier wordt behoorlijk wat reclame voor gemaakt. Persoonlijk ben ik redelijk sceptisch ten opzichte van deze investering. 

In de praktijk blijken er nogal wat haken en ogen aan te zitten. 

Je bent namelijk grotendeels afhankelijk van de beheerder van deze vakantiewoningen. Het komt nogal eens voor dat ze je bijvoorbeeld verplichten om renovaties uit te voeren. 

En contractueel heb je daar weinig tegenin te brengen. Dit verminderd drastisch het behaalde rendement. Aan de andere kant is de vraag naar vakantiewoningen sterk aan het stijgen.

Beleggen in een vakantiehuis

Dus het lijkt op het eerste gezicht wel een redelijke waardevaste investering. Daarentegen vallen de werkelijk behaalde rendement vaak tegen.

Beleggen in obligaties

Obligaties kenmerken zich doorgaans ook door een relatief laag risico. Dan is het wel van belang in welke obligaties je  gaat beleggen. 

Koop je bijvoorbeeld obligatie van een bedrijf dat het financieel moeilijk heeft, dan wordt het opeens wel risicovol. Staatsobligaties van betrouwbare landen zijn daarentegen een vrij zekere investering. 

Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse staatsobligatie. Daarentegen staat dan weer dat de rendementen op Nederlandse staatsobligaties erg laag zijn. 

Of soms zelfs negatief. Uiteindelijk wil je rendement behalen, dus door te beleggen in zekere staatsobligaties zal dit vaak ook niet lukken. Geld investeren zonder risico is niet geheel mogelijk, maar Nederlandse staatsobligaties komen hierbij wel dicht in de buurt.

Aandelen en opties

Dit is een van de meest bekende methoden van beleggen. Een goede investering kan je op deze manier mooie rendementen opleveren. Beleggen zonder risico bestaat echter niet en dat geldt zeker voor aandelen en opties.

Om te beleggen in aandelen of opties dien je te weten wat je doet. Door een gecombineerde beleggingsstrategie kan je bijvoorbeeld het risico beperken. Dit kan bijvoorbeeld door het aankopen van een aandeel en daarbij een putoptie. Op die manier beperk je jouw risico, maar verminder je ook de kans op een hoog rendement.

Om te kunnen beleggen in aandelen of opties dien je een beleggingsrekening te openen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Binck bank. Er komen tegenwoordig echter meer en meer online brokers bij, welke werken met lagere transactiekosten. 

Rendement behalen betekent ook de bijbehorende kosten zo laag mogelijk houden. Dit kan door het openen van een beleggingsrekening met lage kosten bij een online broker. eToro en Bux Zero zijn voorbeelden van online brokers met lage transactiekosten.

Beleggingsfondsen

Door geld te investeren in een beleggingsfonds, wordt jouw geld gespreid over meerdere aandelen. Dit werkt doorgaans risicoverminderend. Wel is het dan van belang om goed in de gaten te houden waarin het geld wordt belegd. 

Zijn dit bijvoorbeeld etf`s (Exchange Traded Funds) of gaat het om risicovolle producten. In dat geval kan ook beleggen via een beleggingsfonds risicovol zijn.

Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen in een specifiek fonds, is het verstandig de fonds eigenaar te vragen jou relevante informatie beschikbaar te stellen.

Korte- en langetermijn koersfluctuaties

De beurskoersen vertonen zeker in onzekere tijden grote schommelingen. 

Wanneer je wilt beleggen voor de korte termijn betekent dit een hoger risico. Beleg je voor de lange termijn dan is dit risico minder. 

De kans dat de beurs op een termijn van bijvoorbeeld 10 jaar is gestegen is nu eenmaal groter dan de kans dat beurs de komende maanden gaat stijgen.

In onze ogen zou investeren of beleggen in producten zoals aandelen gericht moeten zijn op het laten groeien van vermogen op de langere termijn.

Fluctuaties beurs

Laat beleggingen of investeringen niet je leven beheersen

Geld investeren zonder risico is dus erg lastig. Dat neemt niet weg dat jezelf het risico kan bepalen wat je zou willen lopen. Geld beleggen zou er echter nooit voor moeten zorgen dat je slapeloze nachten hebt. Indien dit wel het geval is, wanneer de beurs een daling vertoont, dan zou je jezelf dienen af te vragen of beleggen of investeren wel iets voor jou is.

Voordat je daadwerkelijk keuzes gaat maken is het altijd verstandig een gemiddeld rendement uit het verleden te bekijken. En dan het liefst over verschillende perioden. 

Ook al geeft dit geen enkele garantie naar de toekomst toe, het geeft je toch een bepaalde indruk hoe een aandeel of beleggingsfonds in het verleden heeft gepresteerd.

Kopen en verkopen van effecten zijn best wel lastige besligginsen. Daarnaast weet je alleen achteraf of je de juiste beslissing hebt genomen. Hiermee dien je te kunnen omgaan. Want het zal nooit zo zijn dat achteraf blijkt dat je altijd de juiste keuze hebt gemaakt.

Geld investeren zonder risico bestaat niet. Dit dien je altijd in  jouw achterhoofd te houden wanneer je geld gaat beleggen of investeren.

Investeren in risicovolle producten

Er komt een steeds groter aanbod van financiële producten waarin je kan investeren. Deze nieuwe producten kenmerken zich echter vaak door een hoog risico. Een voorbeeld hiervan zijn de CFD`s en de cryptocurrency

Als je leest wat sommige mensen hier in het verleden mee hebben verdiend, dan is het erg verleidelijk om hier ook mee aan de slag te gaan. In onze opinie dien je echter erg uit te kijken met dit soort producten. 

Gemiddeld genomen zijn er altijd meer mensen die hier geld mee verliezen dan mensen die hier echt geld mee verdienen.

Kijk uit voor oplichting

Op het gebied van cryptocurrency dien je daarnaast ook nog eens uit te kijken voor oplichting. Iedereen kent inmiddels wel de advertenties waarin bekende Nederlanders worden misbruikt om klanten te lokken. Dit is echter puur oplichting waarbij je jouw geld nooit meer terugziet. En dat is dus zekeren geen investering zonder risico.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan kan je ervan uitgaan dat dit ook echt zo is. Wees dus verstandig en trap hier niet in. Helaas komt nog maar al te vaak voor dat mensen toch vallen voor mooie verhalen en aan het einde van de rit hun geld kwijt zijn. 

Wordt er een rendement beloofd van vele tientallen procenten per jaar, dan zou dit een rode vlag dienen te zijn. Door gebruik te maken van dit soort aanbieders, loop je een ontzettend hoog risico.

Vastgoed oplichtingen

Deze oplichting komt niet alleen voor bij cryptocurrency. Als de naam Palm Invest je wat zegt, dan weet je ook direct dat oplichting ook voorkomt bij investeringen in vastgoed.

Geld investeren zonder enige vorm van risico bestaat niet. Dat neemt niet weg dat er wel  investeringen bestaan met een beperkt risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *