Geld beleggen

Geld beleggen

Geld beleggen in aandelen is iets wat veel mensen al vele decennia lang doen. De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden om geld te beleggen bijgekomen. Wel is er dan bijna altijd sprake van een hoog risico. 

Door de aanhoudende lage rente kiezen steeds meer mensen ervoor om geld te beleggen, in plaats van op een spaarrekening te laten staan. Laten we eens kijken naar alle voordelen, nadelen en aandachtspunten.

Voordeel van het beleggen op de beurs

Bedrijven die op de beurs zijn genoteerd, staan onder toezicht en hebben zich aan veel regels te houden. Deze bedrijven zijn bijvoorbeeld verplicht dat wanneer er koersgevoelige informatie beschikbaar is, dit direct te delen met de aandeelhouders. 

Ook is er de verplichting tot het publiceren van een jaarrekening, die goedgekeurd dient te zijn door een accountant. Daarbij is er bij een dergelijke goedkeuring sprake van een uitgebreide audit, waarbij zowel de cijfers worden doorgelicht maar ook de onderneming zelf.

Beleggen buiten toezicht van de AFM

Ga je beleggen buiten de beurs om, dan heb je deze zekerheden niet. Er wordt niet voor niks door de AFM op gewezen, dat beleggen buiten toezicht van de AFM leidt tot een hoger risico. Indien de eigenaren van een bedrijf kwaadwillend zijn, dan kan het behoorlijk lang duren voordat dit aan het licht komt. 

Zeker als er sprake is van een soort van piramide achtige constructie, dan kan dit lang worden volgehouden. Een goed voorbeeld hiervan is Palminvest.

Alternatieve investeringen

Dit alles neemt niet weg, dat er zeker interessante mogelijkheden zijn, buiten het kopen en verkopen van aandelen. Zo is de wereld van crowdfunding sterk in opmars. Hiermee zijn aantrekkelijke rendementen te behalen. Maar ook met cryptocurrencies zijn er forse winsten te behalen.  Persoonlijk ben ik echter wel erg voorzichtig met cryptocurrencies, omdat het mijn inziens toch nog steeds teveel op emotie is gebaseerd.

Geld beleggen in crypto

Er is geen sprake van intrinsieke waarde. Per maand investeer ik hier slechts een klein bedrag in. In mijn opinie zou je nooit moeten investeren in dergelijke producten, met geld dat je op termijn nodig hebt.

Bij crowdfunding is er wel sprake van intrinsieke waarde, waardoor het in mijn opinie minder risicovol is. 

Aan de slag op de beurs

Wil je aan de slag op de beurs, dan heb je meer dan voldoende mogelijkheden. Misschien zelfs wel teveel waar je uit kunt kiezen, waardoor er sprake kan zijn van keuzestress. Want ga je nu beleggen in een aandeel van een specifiek bedrijf waar je vertrouwen in hebt, of kies je toch voor een beleggingsfonds zodat je minder risico loopt.

Het nadeel van het zelf aankopen en verkopen van aandelen is dat je dan eigenlijk continu de beurskoersen in de gaten dient te houden. Bij geld laten beleggen geef je dit uit handen aan de fondsbeheerders of vermogensbeheerder

In principe kan je na het openen van een beleggersrekening en het storten van saldo op de beleggingsrekening, direct aan de slag. De enige vraag die je dan nog dient te beantwoorden is, waar ga je in beleggen? Dit is een lastigere vraag dan dat je in eerste instantie zou denken. Ook dien je te letten op de kosten van het beleggen en te kiezen voor een goedkope beleggersrekening.

Heb je veel geld nodig om te gaan beleggen?

Beleggen wordt steeds laagdrempeliger. Beleggen met weinig geld is tegenwoordig ook prima te doen. Door elke maand een klein bedrag te investeren, zal je na verloop van tijd toch een forse portefeuille kunnen opbouwen. 

Beginnen met beleggen met kleine bedragen is mijns inziens zowiezo aan te raden. Op het moment dat je jezelf comfortabel begint te voelen met het beleggen, kan je alsnog grotere bedragen gaan investeren en het belegd vermogen op lange termijn verder opbouwen.

Daarnaast is het ook altijd van belang om goed naar jouw financiële situatie te kijken. Ga niet met geld beleggen dat je niet kunt missen. Door de risico`s die je altijd loopt, bestaat er altijd een kans dat je jouw geld kwijtraakt. 

Aanvulling op het inkomen

Indien je over een aanzienlijk vermogen beschikt, dan kon je in het verleden het inkomen aanvullen, met renteopbrengsten van spaargeld.

Dit is helaas verleden tijd. Om het inkomen aan te vullen met het vermogen dat je bezit, dien je geld te verdienen met beleggen. Met sparen wordt het geld alleen maar minder waard.

Aanvulling salaris

Helaas loop je dan ook het risico dat investeringen minder waard worden. Dit is een risico, dat je bereid dient te zijn om te nemen.

Laat je goed adviseren

Voor beginnende beleggers is het van belang dat je jezelf goed laat adviseren. Dit kan je doen door het maken van een afspraak met een beleggingsadviseur. Ook kan je ervoor kiezen om een training of cursus te volgen, om zodoende te leren beleggen. Dit kan je gewoon online doen. 

Het is dan ook mogelijk dat je dan tot de conclusie komt, dat beheerd beleggen voor jou de beste keuze is. Hoeveel risico je wilt nemen is een vraag die jezelf dient te beantwoorden.

Wel is het raadzaam dat je er goed oplet dat je kiest voor een goede training of cursus. Helaas staat het internet ook vol met onzin en dien je ook uit te kijken voor scams. Ik zou mezelf dan ook alleen inlaten, met een goed gewaardeerde en betrouwbare cursus of training. 

Wanneer je wilt beleggen, dan ga je investeren met geld. Vanuit dat oogpunt, vind ik persoonlijk dan een goede training of cursus dan ook een goede investering is, die zich bijna altijd terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *