Daytraden

Daytraden is een actieve vorm van beleggen, waarbij je eigenlijk continue aandelen koopt en verkoopt. Het doel is om geld te verdienen, met het frequent realiseren van kleine winsten.

Daytraden

Korte termijn versus lange termijn

Normaal gesproken luidt het gezegde dat beleggen iets is voor de lange termijn. Bij daytraden ga je juist op zoek naar effecten, die je binnen korte termijn met winst kunt doorverkopen. 

Daarbij zorg je ervoor dat je aan het einde van de dag alle effecten van de hand hebt gedaan. Op  die manier begin je de volgende ochtend weer van voorafaan. Dit herhaal je vervolgens elke dag.

Daytraden is niet iets wat je er even bij doet. Je dient continue koersbewegingen te volgen, om op basis daarvan direct te beslissen of je gaat kopen of verkopen. Indien je voor de lange termijn een effectenportefeuille opbouwt is dit totaal niet het geval.

Het belang van een goede en goedkope broker

Voor high frequency traders zijn lage transactiekosten extreem belangrijk.Zij voeren per dag soms wel tientallen transacties uit. Indien je bij elke transactie een groot gedeelte van de winst kwijt bent aan de transactiekosten, dan zal er uiteindelijk weinig winst overblijven. Een online broker is doorgaans de goedkoopste optie.

Naast de transactiekosten dien je ook goed te letten op de spread. Zo zijn bij eToro en Bux zero de transactiekosten laag, of zelfs nul, maar is de spread niet altijd de voordeligste.

Naast het belang van lage kosten, zijn ook real time koersen van belang. Het voordeel van online brokers is dat je altijd toegang hebt tot deze realtime koersen. Een koers met vertraging, ook al is deze vertraging maar kort, is zinloos voor een daytrader. Je zal dan kansen mislopen. 

Discipline is van groot belang

Het bezitten van de juiste discipline is extreem belangrijk. Je dient jezelf niet te laten leiden door emotie. Je dient te handelen op basis van cijfers.

Indien je door emoties afwijkt van een strategie, dan is de kans dat het mis gaat ontzettend groot. 

Daytrading en discipline

Pas je bijvoorbeeld de scalping strategie toe, waarbij je bij het realiseren van een kleine winst direct tot verkoop overgaat, maar wijk je hiervan af, dan loop je een groot risico dat je jouw behaalde winsten snel ziet verdampen.

Daarnaast dien je jezelf ook goed te beseffen dat er altijd sprake is van ups en downs. Er zullen dagen tussen zitten dat je echt veel geld verdiend. Daarentegen zullen er ook dagen tussen zitten dat je geld verliest. 

Hier dien je mee om te kunnen gaan. In het geval dat je na een paar dagen achter elkaar verliezen te leiden het direct jouw humeur negatief gaat beïnvloeden, dan is daytraden eigenlijk niks voor jou.

Het belang van technische analyse

Daytrading is gebaseerd op technische analyse. Het handelen is puur gebaseerd op een door een model verwachte prijsontwikkelingen. Op het gebied van technische analyse zijn er tal van verschillende modellen die worden gebruikt. Eigenlijk heeft elke vermogensbeheerder wel zijn eigen model.

Het is hierbij niet te zeggen wie of wat het beste model bezit. Dit komt omdat een model in bepaalde marktomstandigheden goed kan presteren, maar bij andere marktomstandigheden juist weer minder. Er is geen enkel model voortkomend uit technische analyse dat bij elke marktomstandigheid het beste presteert.

Overstappen naar een ander model

Wat wel vaak gebeurd, is dat er afhankelijk van marktomstandigheden naar een ander model wordt overgestapt. Zo kan er bij een opgaande markt gebruik worden gemaakt van een ander model dan bij een neergaande markt.

Fundamentele analyse

Bij fundamentele analyse beoordeel je de onderliggende waarde en de prestaties van een onderneming. Omdat je bij daytrading van korte termijn schommelingen wilt profiteren, is fundamentele analyse hiervoor niet geschikt. 

Fundamentele analyse leent zich veel beter voor de lange termijn strategie. Het kan namelijk lang duren, voordat een bedrijf dat er goed voorstaat, dat dit ook zichtbaar wordt in de koers van een aandeel. Dit zal zeker niet voor het einde van de handelsdag gebeuren.

Short en long posities

Bij daytraden wil je zowel van opgaande koersen profiteren, maar ook van koersen die dalen. Het profiteren van dalende koersen doe je door short te gaan. Je verkoopt dan als het ware iets in de toekomst, wat je op dit moment nog niet bezit. Hierbij speculeer je erop dat de prijs gaat dalen. Op het moment dat je daadwerkelijk hetgeen je hebt verkocht dient te leveren, kan je het dan op die manier goedkoper aanschaffen.

Short en long

Voor een prijs die lager ligt dan tegen de vooraf overeengekomen verkoopprijs. 

Short gaan is wel iets waar risico`s aan zijn verbonden. In mijn opinie is dit niet iets waar beginnende beleggers direct mee zouden moeten beginnen.

Op welke financiële producten kan je daytrading toepassen?

Naast het daytraden in aandelen, wordt dit ook vaak gedaan met cryptocurrencies, vreemde valuta en indexen. Cryptocurrencies worden steeds populairder binnen de daytrading doordat de koersschommeling groot zijn. Koersschommelingen is namelijk iets wat je nodig hebt om winst te kunnen maken. 

Dan gaat het er eigenlijk niet zozeer om of een koers nu naar beneden gaat of omhoog. Van beide kan je profiteren. Maar komt een koers niet van zijn plaats, dan valt er geen winst te behalen met day trading.

De meest gebruikte strategieën

Er zijn een aantal strategieën die vaak door handelaren gebruikt worden die op zoek zijn om dezelfde dag nog winst te maken. Onderstaand hebben we belangrijkste strategieën beschreven.

Swing trading

Bij swing trading zijn de begrippen weerstand en steun leidend. Er wordt vanuit gegaan dat de koers niet onder de steun koers zal geraken. Op het moment dat de koers het niveau van het steunpunt bereikt, dan wordt dat gezien als een goed instapmoment. 

Aan de andere kant zal de koers ook weer niet snel boven de weerstand uitkomen. Op het moment dat de weerstand wordt bereikt, is het vervolgens weer het moment om te verkopen.

De koersen van de weerstand en steun worden bepaald op basis van technische analyse en historische koersen. De analyse geeft aan wat de bandbreedte is waarbinnen een koers zich normalerwijs beweegt. 

Trendtrading

Trendtrading wordt ook gebruik door day traders. Je zou echter kunnen beargumenteren dat deze manier van handelen beter geschikt is voor een lange termijn strategie.

Bij trendtrading worden er op basis van technische analyse een trend in een koers opgespoord. Is de trend stijgend, dan wordt er gekozen voor een long positie. Is de trend dalend, dan is het tijd om short te gaan.

Daytraden trendtrading

Money flow index

In het Nederlands wordt dit ook wel de geldstroom indicator genoemd. Er wordt hierbij niet zozeer gekeken naar de koersen, maar meer naar het geld dat er omgaat bij verschillende effecten.

De Money flow index wordt als volgt berekend:

Typische prijs = (hoog + laag + slot) /3

Geldstroom Indicator = typische prijs * verhandelde volume

Is de huidige prijs hoger dan de typische prijs van gisteren, dan is er sprake van een positieve geldstroom. Is de huidige prijs lager dan de typische prijs van gisteren, dan is er sprake van een negatieve geldstroom. Dit wordt voor een periode van 14 dagen berekend. 

Een hoge geldstroom indicator duidt er op dat er sprake is van “overbought”. Dit is het moment waarop er dient te worden verkocht. Een waarde van 80 of hoger wordt als hoog beschouwd. 

Een lage geldstroom indicator duidt er juist op dat het een goed moment kan zijn om te kopen. Bij een waarde van 20 of lager wordt de geldstroom  indicator als laag beschouwd.

Money flow index voorbeeld

Om duidelijk te maken hoe die werkt hebben we het onderstaande voorbeeld samengesteld.

Periode Volume hoog laag slot Typische prijs Positief / negatief Geldstroom indicator
1 10000 50 48 49 € 49,00   490.000
2 10200 52 48 50 € 50,00 1 510.000
3 9894 52 50 51 € 51,00 1 504.594
4 10883 53 51 52 € 52,00 1 565.916
5 10001 54 52 53 € 53,00 1 530.053
6 10200 53 49 50 € 50,67 -1 -516.800
7 9894 51 46 47 € 48,00 -1 -474.912
8 10883 57 55 56 € 56,00 1 609.448
9 10002 58 56 57 € 57,00 1 570.114
10 10400 57 51 52 € 53,33 -1 -554.667
11 9900 52 49 50 € 50,33 -1 -498.300
12 10890 53 50 51 € 51,33 1 559.020
13 10003 51 48 49 € 49,33 -1 -493.481
14 10100 52 49 50 € 50,33 1 508.367
14 10300 51 49 50 € 50,00 -1 -515.000

 

Positieve geldstroom: 4,357,512
Negatieve geldstroom: 3,053,160

Geldstroom ratio: 4,357,512 / 3,053,160 = 1,43

Geldstroom indicator

Scalping

Scalping is eigenlijk de ultieme daytrading strategie. Deze strategie is erop gericht bij een kleine winst direct te verkopen. Om hier echt geld mee te verdienen, dien je veel transacties uit te voeren. 

Daarnaast dien je echt te kiezen voor de broker met de laagste kosten. Dit is bij kleine winsten extreem belangrijk. Zo niet, dan zal er weinig van de winst overblijven.

Aandachtspunten voor een daytrader

Er zijn een aantal basisbeginselen die van belang zijn om daytrading goed en winstgevend te kunnen uitvoeren. Dit zijn achtereenvolgens:

Liquiditeit

Een goede liquiditeit zorgt ervoor dat je een aandeel voor een goede prijs van de hand kunt doen. Door een groot aanbod en vraag, zal de spread laag blijven. Hierdoor ontvang je uiteindelijk de beste prijs voor een aandeel.

Volatiliteit

Een koers dient beweging te vertonen. Zoniet, dan valt er eigenlijk niks te handelen. Aandelen, of andere financiële producten zoals vreemde valuta of cryptocurrencies, met dagelijks grote fluctuaties bieden kansen. 

Daarentegen zijn er ook risico`s. Het kan natuurlijk gebeuren dan een positie die je had ingekomen niet het verwachte resultaat oplevert.

Volume

Indien er veel gehandeld wordt in een aandeel, dan kan dit een signaal zijn dat er iets staat te gebeuren. Of beleggers willen deze aan een portfolio toevoegen, of zij willen deze juist van de hand doen. 

Bij volumes dien je dan ook goed te letten op het bied- en laatvolume. Als je de volumes ziet toenemen, dan kan je hierop inspringen. Een stijgend laatvolume kan er op duiden dat de koers gaat dalen. Neemt het biedvolume toe, dan hangt er een koersstijging in de lucht.

Beginnen met daytraden

Ga je beginnen met daytraden, of zou je dit wel willen maar je twijfelt of je dit gaat doen? In beide gevallen in een goede cursus op het gebied van daytraden onmisbaar. Maar pas ook de basisbegingselen toe van het beleggen, zoals nooit beleggen met geleend geld.

Want ook al weet je nu wat scalping, swing trading of de money flow index inhoudt, dit is niet genoeg om echt winstgevend aan de slag te gaan.

Beginnen met day traden

Je dient de technische analyse te begrijpen en de signalen te zien wanneer je in actie dient te komen. 

Beurshandelaren hebben hier jarenlange ervaring in opgedaan en ook de nodige training genoten op dit gebied. Het is daarom een grote fout, om te denken dat je na het opzoeken van wat informatie op het internet, dat je direct aan de slag kunt.

Vergeet niet dat in de praktijk meer dan 90% van de mensen geld verliest.

Een daytrading cursus is in onze opinie echt een investering die je dient te doen. Want vergeet niet, beleggen brengt altijd risico`s met zich mee, zoals je op onze website kunt teruglezen. En binnen de wereld van het daytraden zijn deze risico`s zelfs voor het beleggen erg hoog.