Crypto is niet meer weg te denken uit de hedendaagse wereld. Zelf ben ik lange tijd erg kritisch geweest ten opzichte van crypto. En nog steeds ben ik niet 100% overtuigd van de toekomst van crypto.
Dat wil zeggen, ik denk zelf dat de meeste van de huidige cryptocurrencies die beschikbaar zijn, op termijn zullen verdwijnen. Het kaf zal van het koren worden gescheiden.
Er zijn inmiddels duizenden verschillende cryptocurrencies op de markt. Alleen al in 2021 zijn er 5.000 nieuwe munten gelanceerd (Bron: nu.nl). Het overgrote gedeelte van deze munten is echter weinig tot niks waard.
Beleggen met beleid
Als je afgaat op de adviezen van de AFM, dan dien je niet al jouw spaargeld in cryptocurrencies te beleggen. Het is verstandig om slechts een gedeelte van het geld dat je bij elkaar hebt gespaard op deze manier te beleggen.
Dit, omdat het toch meer risicovol is dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Daarnaast dien je ook alleen met geld aan de slag te gaan, wat je zou kunnen missen. In andere woorden, stel dat je het geld dat je hebt geïnvesteerd kwijtraakt, dat er dan niet direct een man overboord is.
Overigens kan een klein gedeelte beleggen in cryptocurrencies wel bijdragen aan extra risicospreiding bij het beleggen.
Het verschil met aandelen
Ook al is dit niet direct duidelijk, maar met aandelen koop je een onderliggende waarde. Je koopt als het ware een stukje van een bedrijf. Vaak zal dit een zeer minuscuul gedeelte zijn.
Maar toch zou je jezelf mede eigenaar kunnen noemen. Hierdoor zou je kunnen zeggen, dat je in iets fysieks investeert. Bij investeren in vastgoed is er al helemaal sprake van fysiek onderpand.
Bij crypto is dit niet het geval. Je koopt als het ware een stukje code. De waarde hiervan wordt bepaalt door vraag en aanbod. Eigenlijk zou je kunnen stellen dat de waarde afhangt van wat de gek ervoor geeft. Dit is uiteraard wel extreem gesteld.
Beleggingsportefeuille samenstellen
Het op een juiste manier samenstellen van een beleggingsportefeuille is extreem belangrijk. De tijdshorizon waarvoor je deze beleggingen aanhoudt speelt hier ook een grote rol. Des te langer de termijn dat je jouw beleggingen wilt aanhouden, des te meer risico je kunt nemen. Komt de datum dat je jouw beleggingen wilt gaan omzetten in geld dichterbij, dan is het weer verstandiger om in producten zoals obligaties te gaan beleggen.
Overigens ben ik zelf op dit moment, gezien het extreem lage rendement, niet echt voorstander van beleggen in obligaties.
Door geld te stallen op een buitenlandse spaarrekening kun je doorgaans een beter rendement behalen. Let er daarbij wel weer op, dat je alleen in zee gaat met vertrouwde banken, die in het bezit zijn van een bankvergunning en dat het depositogarantiestelsel van toepassing is. Anders loop je alsnog een risico.
Hoeveel je van jouw beleggingsportefeuille je in crypto zou moeten of kunnen beleggen, hangt af van het risicoprofiel. Ben je een belegger die een conservatief profiel heeft, dan zal dit minimaal zijn. Ben je een offensieve belegger, dan zou je een groter gedeelte van jouw investeringen in crypto kunnen aanhouden.
Wat is de meest veelbelovende crypto?
De Bitcoin is veruit de bekendste crypto. Experts gaan er nog steeds vanuit dat de koers van de Bitcoin op termijn zal stijgen naar astronomische hoogte. Je ziet nog steeds experts beweren dat een koers van 400.000€ of zelfs meer mogelijk is.
Wel is het zo, dat dit vaak dezelfde experts zijn, die hadden voorspeld dat koers aan het einde van 2021 al boven de 100.000€ zou zijn uitgekomen.
Elke expert heeft zo wel zijn eigen pareltje waar zij in geloven. Vanuit dit oogpunt is het niet eenvoudig om nu te zeggen wat de crypto met de beste vooruitzichten zijn. Persoonlijk geloof ik erg in Ethereum. Maar ook munten met nu nog een lage marketcap zoals VeChain, Cardano of de Ripple zijn interessant om te volgen.
Hierbij ga ik ervan uit dat het eenvoudiger is om de koers te verdubbelen, wanneer er nu nog sprake is van een lage waarde, dan dat de Bitcoin verdubbelt. Als een grote investeerder opeens instapt in een munt met een lage marketcap, dan kan zal dit veel grotere invloed hebben dan dat dit bij de Bitcoin het geval is.
Crypto kopen
Voor een relatief klein bedrag kan je al crypto kopen. Hiervoor dien je wel eerst een account te openen bij een crypto broker. Nadat je dit gedaan hebt, kun je bijna direct aan de slag.
Je dient er alleen rekening mee te houden, dat er tegenwoordig sprake is van een vrij strikt identificatieproces, dus jouw identiteit zal eerst dienen te worden gecontroleerd.
Aan het kopen en verkopen zijn kosten verbonden. De transactiekosten die in rekening worden gebracht liggen zo tussen de 0,25% en 2%. Je dient er wel rekening mee te houden, dat je zowel dient te kopen en te verkopen om de crypto weer in geld om te zetten.
Naast de transactiekosten is er ook een spread, zoals we bij aandelen de bied en laatkoers kennen. Des te meer transacties er worden uitgevoerd, des te lager deze spread zal zijn.
Zorg dus dat je niet teveel betaalt voor jouw crypto en deze veilig koopt. Persoonlijk zou ik dit alleen doen bij erkende brokers. Een voorbeeld hiervan is Litebit. Litebit heeft meerdere awards ontvangen voor hun diensten en website. In onze opinie een vertrouwd adres om Bitcoin en andere crypto te kopen.
Litebit is een Nederlandse crypto broker welke meerdere keren de award voor beste crypto broker van Europa heeft gewonnen. De transactiekosten van 0,25% zorgen ervoor dat je voordelig jouw crypto kunt kopen en verkopen.
Technische analyse
De handel in crypto wordt veelal gedaan op basis van technische analyse. Hierbij worden de koersen geanalyseerd en dan worden er vervolgens verschillende modellen bekeken, wat de volgende stap van de koers zal zijn.
Dit is overigens een simpele weergave, want in de praktijk zijn deze modellen redelijk complex. Het handelen op basis van koerspatronen wordt overigens ook veel bij aandelen gedaan.
Voor de langere termijn wordt er ook vooral gekeken naar de technologie en de mogelijke toepassingen daarvan. Dit verklaart ook mijn voorkeur voor de Ethereum. De blockchain technologie van deze munt, biedt door smart contracts in mijn opinie in de toekomst verschillende mogelijkheden.
Wat gaat de toekomst brengen?
Zal het ooit gebeuren dat het geld zoals we dat nu kennen verdwijnt en dat er alleen nog sprake is van digitale valuta? Dit zou in mijn opinie best weleens het geval kunnen zijn. Maar dan wel in de verre toekomst. De komende 10 of 20 jaar zie ik dat nog niet gebeuren.
Vergeet hierbij ook niet, dat dit voor financiële instellingen een grote impact heeft. Veel van de functies die banken op dit moment vervullen, zullen dan gaan verdwijnen. Ook kan een centrale bank dan veel minder invloed uitoefenen, hetgeen ook weer de nodige implicaties heeft.
Je zou kunnen zeggen dat het goed is, wanneer centrale banken minder invloed hebben. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het rente instrument en het beïnvloeden van de geldhoeveelheid zijn belangrijke instrumenten om de economie in de juiste richting te sturen.
Regulering
Persoonlijk ben ik sterk voorstander van meer regulering. Eigenlijk is dat de enige weg om het gebruik van crypto in het dagelijkse betalingsverkeer te bevorderen.
Een enorm probleem zijn nog de scams die toch nog regelmatig voorkomen. Dit zorgt dat er nog relatief veel wantrouwen bestaat ten opzichte van crypto. En tercht. In een jaar tijd zijn mensen 1 miljard euro kwijtgeraakt door scams. Meer regulering dient dit in de toekomst te voorkomen.
Aan de andere kant is privacy weer een belangrijk element binnen de wereld van de cryptocurrencies. Er dient dus een balans gevonden te worden.
Crypto is complexe materie
Kennis opdoen, voordat je actief aan de slag gaat met crypto, is in mijn opinie erg belangrijk. Je gaat ook niet zomaar lukraak aandelen kopen. Alleen afgaan op informatie die je online kunt vinden, is ook geen goed idee. Het is van belang dat je dergelijke informatie enigzins kunt toetsen. Anders loop je het risico dat je van alles wijs kan worden gemaakt.
Vanuit dat oogpunt zou ik ook voor een vertrouwde training kiezen. Op websites van brokers zoals Litebit kan je de nodige informatie terugvinden. Persoonlijk vind ik de crypto en trading academy van Madelon Vos ook een aanrader.
Je leert dan direct ook over de verschillende handelsstrategieën, hetgeen uitermate belangrijk is. Want vergeet niet, als de handel veelal plaatsvindt op basis van bepaalde strategieën, dat dit de koers in die richting zal doen bewegen. Als veel belegger besluiten om te verkopen, dan zal de koers gaan dalen. Het is dus meer dan zinvol, om te zorgen dat je op de hoogte bent van veel gehanteerde strategieën. Leren beleggen is belangrijk om te doen voordat je daadwerkelijk jouw spaargeld gaat investeren.
Het zijn echter niet alleen de strategieën waar het om draait. Als bijvoorbeeld Elon Musk besluit om weer eens een tweet te versturen, dan heeft dit direct grote invloed op de koers. Dat hebben we inmiddels wel geleerd.