Cryptobeurs Coincheck doet afstand van Monero, Dash en Zcash

Cryptobeurs Coincheck

De Japanse cryptocurrency exchange Coincheck, die eerder slachtoffer was van een grote hack, wil niet langer de handel in Monero, Dash en Zcash aanbieden. Achterliggende reden is de hoge anonimiteit van deze cryptomunten, waardoor ze snel worden gebruikt voor witwaspraktijken.

Deze beslissing heeft mogelijk gevolgen voor de 3 cryptomunten. Wanneer andere cryptocurrency exchanges het besluit van Coincheck volgen, kan dit een flinke koersval betekenen.

De 550 miljoen dollar hack

Coincheck staat bekend om de 55 miljoen dollar hack. Een aantal hackers wisten in te breken op Coincheck en gingen ervandoor met Nem cryptomunten, met op dat moment een totale waarde van $55 miljoen. Dit gebeurde eind januari 2018 en staat bekend als een van de grootste digitale overvallen in de geschiedenis.

Hackers kregen toegang doordat de beveiliging met meerdere handtekeningen bij Coincheck ontbrak. Ook werd de activa van klanten in een hot wallet, verbonden met externe netwerken, bewaard.

Coincheck heeft 11 adressen kunnen achterhalen waar alle gestolen cryptomunten naartoe zijn gegaan. Omdat niemand weet wie de eigenaar van een account is, konden de gestolen munten niet terug worden ingehaald. Zeer waarschijnlijk zijn de gestolen munten via het darkweb omgewisseld voor andere cryptomunten of fiat geld. Hiermee hebben hackers de mogelijkheid gekregen om het gestolen geld wit te wassen.

Problemen met de hoge anonimiteit

Coincheck verklaart dat het problemen heeft met de hoge anonimiteit van Monero, Dash en Zcash. Deze 3 cryptomunten worden veel gebruikt voor witwaspraktijken, maar waarschijnlijk ook voor de financiering van terrorisme. Om deze reden wil de Japanse cryptocurrency exchange de munten tegen een vaste prijs kopen van klanten die er vanaf willen.

Het bedrijf accepteert alleen transacties van geverifieerde Coincheck accounts.

Over Monero, Dash en Zcash

Monero is een cryptomunt uit 2014 en maakt gebruik van het ring signatuur system. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om niet traceerbare transacties uit te voeren. Digitaal Cash of Dash is ook in 2014 ontstaan. Deze cryptomunt maakt gebruik van private send. Hiermee worden de Dash munten gemengd met andere gebruikers die deze functie ook aan hebben staan.

Dankzij dit systeem zijn transacties niet meer traceerbaar. Zcash dateert uit 2016. Bij transacties wordt alle informatie zoals de afzender en de ontvanger versleuteld verzonden.

Er is nog een cryptomunt die een hoge anonimiteit heeft, dat is Verge. Dankzij het Wraight protocol kunnen gebruikers wisselen tussen openbare en privé transacties. Omdat Verge niet per direct volledig anoniem is, valt deze niet onder de ‘duistere’ munten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *