DeGiro

DeGiro is een van de grootste en populairste brokers in Nederland. De populariteit wordt ingegeven door het grote aanbod van producten waarin je kunt beleggen en dat tegen concurrerende tarieven. Daarnaast is het een betrouwbare onderneming, hetgeen vandaag de dag extreem belangrijk is.

Kosten van beleggen

De kosten die DeGiro in rekening worden gebracht verschillen per product. Wat opvalt is dat er doorgaans met vaste bedragen wordt gewerkt, waarbij andere brokers vaak met een percentage werken. Wel is het vaak zo, dat wanneer er met een percentage wordt gewerkt, dat er dan ook een minimumbedrag van toepassing is. Hierdoor komt DeGiro op het gebied van kosten goed uit de bus.

Naast de lage kosten voor het handelen wordt er geen bewaarloon in rekening gebracht en is er ook geen sprake van kosten bij het storten of opnemen van geld. Andere brokers willen nog weleens op die manier verdekt kosten in rekening brengen.

Handelen in aandelen via DeGrio is eenvoudig en door de lage tarieven ook nog eens voordelig. Dit kan je per jaar veel aan transactiekosten besparen.

Overzicht kosten:

Aandelen Euronext € 3,00
Aandelen Amerika € 1,00
ETF kernselectie € 0,00
ETF overig € 3,00
Opties € 0,75
Futures € 0,75
Beleggingsfondsen kern, fundshare, Morgan Stanley € 0,00
Beleggingsfondsen overig € 3,90 + 0,2%
Obligaties € 2,00
Stortingen € 0,00
Opnemen van geld € 0,00
Bewaarloon € 0,00
Realtime koersinformatie € 0,00
Valuta kosten 0,25%
Connectiviteitskosten € 2,50 per beurs per jaar

Externe kosten

Naast de kosten die DeGiro in rekening brengt is er ook nog sprake van andere kosten die niet door DeGiro worden vastgelegd. Dit zijn de spread en bij ETF's de productiekosten. Deze kosten verschillen per aandeel of per ETF. Deze zijn van tevoren dan ook niet exact vast te stellen. 

Kosten vallen hoger uit dan verwacht

Door de kosten van een spread en eventueel productkosten vallen de kosten doorgaans hoger uit dan verwacht. Voor bijvoorbeeld 12 transacties op jaarbasis bij aandelen die genoteerd staan op de Nasdaq zou je verwachten dat je 12€ kwijt zou zijn. Door de toevoeging van de externe kosten ben je uiteindelijk ongeveer 31,30€ kwijt.

Voorbeeld totale kosten:

  Transacties per jaar Orderbedrag Kosten DeGiro Schatting spread Productkosten Totaal
Aandelen Euronext 12 € 500,00 € 36,00 € 1,80 € 0,00 € 37,80
Aandelen Nasdaq 12 € 500,00 € 29,50 € 1,80 € 0,00 € 31,30
ETF 12 € 500,00 € 2,50 € 1,68 € 14,00 € 18,18
ETF 12 € 500,00 € 38,50 € 1,80 € 14,00 € 54,30
Beleggingsfondsen 12 € 500,00 € 68,80 € 0,00 € 48,50 € 117,30

Pensioenbeleggen

Inmiddels biedt DeGiro ook de mogelijkheid tot pensioenbeleggen. Hierdoor kun je profiteren van belastingvoordelen. Je dient er dan wel op te letten dat je voldoet aan de wettelijke regels, om in aanmerking te komen voor dit belastingvoordeel.

Voor een pensioenrekening wordt een kostenpercentage van 0,2% op jaarbasis in rekening gebracht. Daarnaast wordt er een bedrag van 1€ per beurs waarop je wilt handelen berekent. Deze kosten zullen elke maand in rekening worden gebracht.

Transactiekosten worden verrekend met het kostenpercentage van 0,2%. Stel dat de gemiddelde waarde van jouw rekening 50.000€ is, dan zullen de eerste 200€ aan transactiekosten niet in rekening worden gebracht. 

Kernselectie DeGiro

ETF's zijn op dit moment erg populair. De opkomst van ETF's heeft het beleggen eenvoudiger gemaakt. Je kunt op die manier eenvoudig beleggen in een index of andere groep van aandelen. Daarnaast wordt het op die manier ook mogelijk om bijvoorbeeld te beleggen in grondstoffen. Een belangrijk voordeel is dat een ETF wordt beheerd door experts. 

Zo heeft de grote investeringsmaatschappij Vanguard een groot aantal ETF's gelanceerd.

Hierbij profiteer je van de kennis en ervaring die binnen deze investeringsmaatschappij aanwezig is.

DeGiro Kernselectie zijn veel verhandelde ETF's, die door DeGiro zijn geselecteerd. Het grote voordeel van het handelen in deze kernselectie is dat er geen kosten in rekening worden gebracht bij het kopen of verkopen van deze ETF's. Dit zorgt ervoor dat er geen  afroming plaatsvindt van de winst. Zo kun je beleggen in Vanguard ftse all world.

DeGiro kernselectie

Dit fonds belegt in maar liefst 3900 verschillende aandelen, verdeeld over ongeveer 50 verschillende landen. Wanneer je wilt beleggen en hierbij het risico wilt spreiden, maar niet echt actief aan de slag wilt, dan is dit in mijn opinie een interessant fonds.

Account openen

Vergunning en toezicht

De Nederlandsche branche staat onder toezicht van de Nederlandse Bank. De Duitse branche staat onder toezicht van de Duitse Nationale Bank (Bafin). Nederland en Duitsland staan bekend om het strikte toezicht dat er wordt uitgevoerd. 

Er bestaat ook een garantie die enigszins te vergelijken is met het depositogarantiestelsel. Wel zijn de garantiebedragen lager. Bij een faillissement van DeGiro en wanneer de beleggingen verloren gaan, dan zal je 90% van de waarde van de beleggingen krijgen vergoed. Wel is het bedrag van de compensatie gemaximeerd op 20.000€. De beleggingen staan geregistreerd onder de Duitse branche, waardoor de Duitse wetgeving van toepassing is.

Daarnaast is er voor geld wat er op een rekening staat, het depositogarantiestelsel van toepassing, waardoor dit geld gedekt wordt tot maximaal 100.000€. Het gaat hierbij wel om het Duitse depositogarantiestelsel, omdat juridisch gezien het geld op de rekening van de Duitse branche wordt gestort. 

Productaanbod

DeGiro biedt een breed assortiment van producten.

  • Aandelen
  • Opties
  • Obligaties
  • Futures
  • ETF
  • Beleggingsfondsen
  • Cryptotrackers

Daarnaast is er nog een andere categorie die bij DeGiro gestructureerde producten wordt genoemd. Hieronder vallen onder meer warrants en Turbo`s.

Kun je ook handelen in CFD`s

Er worden geen CFD's aangeboden. Wel is het mogelijk om via een Turbo te handelen met een hefboom. Extreme hefbomen die je bij CFD's vaak tegenkomt, zijn niet beschikbaar.

DeGiro beleggen is in mijn opinie uitermate geschikt voor particuliere beleggers. Professionele beleggers die met grote hefbomen willen beleggen, zullen het platform minder geschikt vinden. Bij een online broker zoals Admiral Markets kun je handelen met een hogere hefboom.

Openenen van een account

Het openen van een account is simpel en gebruiksvriendelijk. Je dient bij het openen echter wel een keuze te maken tussen het type account dat je wilt openen. 

Het gaat hierbij om een custody account of een basic account. Bij een basic account mogen jouw aandelen worden uitgeleend. Dit zal worden gedaan aan partijen die een short positie willen openen. Daartegenover staat dat er geen kosten zijn verbonden aan het ontvangen van dividend. 

Bij een custody account mogen jouw aandelen niet worden uitgeleend. Wel zal er dan bij het uitkeren van dividend sprake zijn van kosten die in rekening worden gebracht.

DeGiro beleggen

DeGiro krijgt geld voor het uitlenen van jouw aandelen. Het is voor DeGiro een manier om geld te verdienen. Op zich is dit logisch, als je ziet dat je vaak weinig tot geen transactiekosten betaalt. Uiteindelijk is het een commercieel bedrijf, dat ook zijn geld dient te verdienen.

Account openen

Geldt er een minimale storting?

Er geldt geen minimum storting. Wel is het zo dat wanneer je gaat handelen in producten waarbij er sprake is van een vast tarief voor de transactiekosten, dat dan het handelen in hele kleine bedragen weinig zinvol is.  Daarentegen, wanneer je in een ETF van de kernselectie wilt investeren, dan is dit ook prima mogelijk met hele kleine bedragen.

Persoonlijk heb ik hier goede ervaringen mee. Wanneer je begint met investeren dan zal dit er vaak toe leiden dat je de discipline opbrengt om dit periodiek te gaan doen. Dus ook al start je met 10€, het helpt je toch de eerste drempel over. 

Op welke beurzen kun je handelen?

Je kunt handelen op elke gangbare beurs. Uiteraard kun je de aandelen van Euronext in Amsterdam verhandelen en praktisch alle Europese beurzen. Maar ook de Nasdaq en de beurzen van Toronto, Hong Kong, Sydney en nog vele anderen vind je terug in het aanbod. In totaal kun je op maar liefst 50 beurzen terecht.

Execution only

Execution only houdt in dat er alleen orders worden uitgevoerd. Je kunt er dus niet terecht voor advies en ook wordt er geen beheerd beleggen aangeboden. 

Dit wil niet zeggen dat je op de website van DeGiro niet ontzettend veel informatie kunt vinden over beleggen. Op de website is er een speciale sectie met de naam beleggers academie. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te beleggen. Diepgaande thema`s zoals technische analyse zal je hier echter niet terugvinden. Ook zal je geen adviezen terug kunnen vinden.

Historie van het bedrijf

DeGiro is in 2013 begonnen met aanbieden van diensten als online broker. Het gaat hierbij om een van origine Nederlandse onderneming die in 2008 is opgericht. Inmiddels is het een grote Europese speler die actief is in 18 Europese landen.

In 2020 maakte DeGiro bekend dat het ging fuseren met de Duitse broker Flatex. Met deze fusie is de combinatie Flatex DeGiro de grootste online broker in Europa. Of het de beste online broker is, dat valt niet te zeggen. Dit hangt namelijk grotendeels af van het type belegger dat  je bent.

DeGiro review

Met een score van 4.1 op Trustpilot scoort DeGiro goed. Doorgaans scoren financiële instellingen vrij laag op Trustpilot. Eenzelfde beoordeling ontvangt het bedrijf via Google.

Pluspunten:

Minpunten:

Lage transactiekosten
Zeer gebruiksvriendelijk
Ruim aanbod van beleggingsproducten
Zeer goede trainingsmaterialen
Nederlandstalig platform
Gratis geld storten en opnemen

Θ Handel in CFD`s niet mogelijk
Θ Kosten vallen hoger uit dan verwacht
Θ Alleen execution only model

Is DeGiro geschikt voor daytrading?

Wanneer je wilt gaan daytraden dan kun je ook bij DeGiro terecht. Speciaal voor deze groep van beleggers hebben ze een apart day trader account. De limieten bij deze speciale beleggersrekening zijn afwijkend van een normale beleggingsrekening.

Geld beleggen is nooit zonder risico. Dit is iets wat je nooit dient te vergeten.