Beste broker

Wat is nu de beste broker van Nederland? Het aanbod is enorm, maar vergelijken is niet altijd eenvoudig. Dit komt doordat er sprake is van verschillende kosten. Op het ene vlak is de ene goedkoper en op een ander vlak is een ander weer goedkoper. 

Beste broker

Het hangt dan maar net van het aantal transacties en de waarde van de transacties af, wat de beste broker is. En naast de kosten zijn er ook nog andere kwalitatieve factoren die een rol spelen.

Beschikbare brokers

Er zijn tal van brokers waarbij je kunt gaan beleggen. Het gaat dan bijna altijd om online brokers. Naast de verschillende brokers kun je altijd gaan beleggen via een bank. Persoonlijk zou ik me beperken tot bekende namen met een goede reputatie. 

Ik zou nooit mijn geld onderbrengen bij een broker waar ik nog nooit van gehoord heb of waar weinig informatie over terug te vinden is.  Bekende en betrouwbare brokers zijn ondermeer:

 • Saxo bank
 • eToro
 • Plus 500
 • Admiral Markets
 • Brand New Day
 • DeGiro
 • Lynx
 • Mexem
 • Bux Zero
 • Easybroker

Welke broker je het beste kunt kiezen? Dat hangt van een groot aantal factoren af. Iedereen wil beleggen tegen lage tarieven. Dat is echter niet de enige factor die een rol speelt. 

Een broker uitkiezen - waar dien je op te letten?

Zoals al aangegeven zijn er verschillende factoren die een rol spelen. Wij hebben deze allemaal op een rij gezet.

Is er sprake van een vergunning en regulering?

Dit zou direct een knock-out factor moeten zijn. Persoonlijk zou ik nooit gaan handelen met een partij die niet onder toezicht staat en niet in het bezit is van een vergunning.

Daarnaast speelt het land dat verantwoordelijk is voor het toezicht een belangrijke rol. 

Wanneer er sprake is van een Nederlandse vergunning, dan is de AFM de toezichthouder. In mijn opinie is er dan sprake van de hoogste betrouwbaarheid. Toezicht door een ander West-Europees land biedt voor mij persoonlijk ook voldoende toezicht. Gaat het echter om een land van buiten de EU, dan is voorzichtigheid geboden. Vooral bij de zoektocht naar de beste online broker dien je goed te letten op het land van registratie.

Beste broker Nederland
Broker Land van vergunning en toezicht
eToro Cyprus & United Kingdom
Plus500 Cyprus
DeGiro Duitsland
Admiral Markets Cyprus & United Kingdom
Saxo bank Denemarken
Brand New Day Nederland
Lynx Nederland
Mexem Nederland & Belgie
Bux Zero Nederland
Easybroker Nederland

Cryptocurrencies en toezicht

Niet alle activiteiten van brokers staan onder toezicht. Op het gebied van cryptocurrencies ontbreekt er nog de nodige regulering. Wat je dan ook terugziet, is dat cryptocurrencies vaak onder een aparte entiteit worden ondergebracht. 

Voor deze entiteit is er dan geen sprake van formeel toezicht. Een voorbeeld is BUX Alternative Investments B.V. Deze entiteit richt specifiek op cryptocurrencies en is ingeschreven in Nederland en in het bezit van een vergunning. Formeel toezicht ontbreekt echter omdat dit wettelijk gezien nog niet geregeld is.

Welke kosten dien je te betalen?

Dit lijkt een eenvoudige vraag maar is eigenlijk een beetje tricky. Er wordt vaak geadverteerd met zeer lage, of zelfs helemaal geen transactiekosten. 

Dit zijn echter niet alle kosten waar je tegenaan kunt lopen. Vaak zitten de kosten bij dergelijke brokers versleuteld in de spread. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Dit is een marge voor de broker. Des te groter de spread, des te meer je verliest bij elke aankoop en verkoop. Een spread laat zich niet altijd goed vergelijken. Bij veel verhandelde activa zal de spread kleiner zijn dan bij producten met een laag volume.

Naast de spread- en transactiekosten kun je nog tegen tal van andere kosten aanlopen. Dit zijn:

Kosten brokers
 • Valutakosten bij omrekening
 • Service fee
 • Kosten bij het opnemen van geld (storten is praktisch altijd gratis)
 • Vaste maandelijkse kosten
 • Inactiviteitskosten (wanneer je geen transacties uitvoert)
 • Fondskosten. Deze worden berekend als percentage over de waarde van de portefeuille die je bezit hebt.
 • Rente wanneer je handelt in hefboomproducten

Sommige brokers lijken op het eerste gezicht erg goedkoop. Wanneer je echter naar de details gaat kijken, dan valt het toch tegen.

Broker Aandelen NL Aandelen US
eToro € 0,00 € 0,00
Plus500 € 0,00 € 0,00
Degiro* € 3,00 € 1,00
Admiral Markets 0,10% $0,02 per aandeel
Lynx 0,06% (min. 6€) $0,01 per aandeel (min $5)
Mexem 0,065 (min 1,80) $0,005 per aandeeln (min $2,50)
Easybroker 0,08€ (min3€) $0,008 per aandeel (min $3)

Saxo Bank

De kosten bij de Saxo Bank hangen af van welke beleggingsrekening je hebt geopend. Naast de transactiekosten worden er ook vaste maandelijkse kosten in rekening gebracht. Dit maakt vergelijken met andere brokers lastig.

Saxo Bank Green Blue Black
Vaste kosten 3,5€ +0,01% van de waarde van de portefeuille 8,25€ + 0,015% van de waarde van de portefeuille 25€ + 0,015% van de waarde van de portefeuille
Transactiekosten 0,15% (min 8€) 0,10% (min 7€) 0,10% (min 6€)

Bux Zero

Bux Zero biedt bepaalde transacties aan zonder dat je hiervoor transactiekosten dient te betalen. Bij een order met een limiet dien je echter wel een bedrag van 1,50€ te betalen voor Europese aandelen. In mijn opinie zou je altijd een limiet moeten meegeven waardoor je in de praktijk toch gewoon transactiekosten kwijt bent.

Trading tools

Handelen zonder trading tools is tegenwoordig bijna ondenkbaar. Eigenlijk is dit alleen nog mogelijk, wanneer je op basis van fundamentele analyse op lange termijn wilt gaan handelen.

Wanneer je echter actief wilt gaan handelen, dan zijn goede trading tools onmisbaar. MetaTrader is hierbij veruit de meest gebruikte tool. Bij Admiral Markets is deze tool ingebouwd. Vanuit het persoonlijke dashboard kun je direct zowel MetaTrader 4 als 5 gebruiken. Dit in tegenstelling tot eToro en Plus500. Deze platformen gebruiken hun zelf ontwikkelde software.

Metatrader wordt ook gebruikt door professionele handelaren. Dit zorgt ervoor dat je kunt handelen op basis van dezelfde analyse en indicatoren, zoals professionele handelaren dat doen.

Trading tools zijn echter wel complex en niet zomaar door iedereen te gebruiken. Je dient hiervoor eerst de nodige kennis op te doen.

Platform Trading tool
eToro Zelf ontwikkelde software
Plus500 Zelf ontwikkelde software
DeGiro Zelf ontwikkelde software
Admiral Markets Metatrader 4 & 5
Saxo bank Zelf ontwikkelde software
Brand New Day Zelf ontwikkelde software
Lynx Trader work station
Mexem Zelf ontwikkelde software
Bux Zero Zelf ontwikkelde software
Easybroker Trader work station

Realtime koersen

Beurskoersen veranderen elke seconde. Wanneer je een vertraging hebt bij de koersinformatie, dan loop je eigenlijk achter de feiten aan. Het is dus een must om realtime koersen tot je beschikking te hebben. 

Zeker wanneer er iets specifieks gebeurt, kan een vertraging van een paar minuten al tot grote verschillen leiden. De beste broker dient dan ook te beschikken over realtime koersen. 

Real time koersen

Bijna elke broker biedt wel realtime koersen aan. Het is echter wel zo dat hiervoor extra kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Broker  Realtime koersen
eToro ja
Plus500 Ja
DeGiro Ja (voor sommige markten extra kosten)
Admiral Markets ja
Saxo bank Tegen extra betaling (7€ per maand per beurs)
Lynx Tegen extra betaling
Mexem Ja
Bux Zero Ja
Easybroker Tegen extra betaling

Mogelijke order types

Naast standaard koop- en verkooporders, is het ook van belang dat je met name stop-loss orders kunt ingeven. Hiermee voorkom je dat je tegen onverwacht grote verliezen aanloopt.

Over het algemeen zal je toegang hebben tot de volgende ordertypes:

Buy Limit: Kopen wanneer de koers beneden een bepaald niveau daalt

Buy stop: Kopen wanneer een koers een bepaald niveau bereikt, maar niet kopen boven een ander niveau. Bijvoorbeeld wanneer een koers 10€ bereikt, dan treedt er een kooporder in werking maar niet als de koers boven de 11€ komt.

Sell limit: Verkopen wanneer er een bepaalde koers wordt bereikt, die hoger ligt dan de huidige koers.

Sell stop: Verkopen wanneer er een bepaalde koers, beneden de huidige koers, wordt bereikt.

Naast de beschikbaarheid van bovenstaande order types, speelt ook de looptijd van een order een rol. Vaak kun je orders met limieten slechts voor de duur van de beursdag opgeven. Er zijn echter ook brokers waarbij je een dergelijke order voor meerdere dagen of weken kunt laten staan. 

Voor daytraders is dit niet zo relevant. Voor de actieve beleggers die geen daytrader zijn, is dit echter wel van belang. Zo kun je hierdoor rustig op vakantie gaan, zonder dat je elke dag het nieuws in de gaten moet houden.

Aanbod van beleggingsproducten

Tegenwoordig zijn er tal van producten waarin je kunt beleggen. Wanneer je alleen in aandelen wilt handelen, dan zal elke broker dit aanbieden. Wanneer je op zoek bent naar een broker, waarbij je kunt handelen in producten zoals cryptocurrency, dan zal het aanbod beperkter zijn. De meest gangbare financiële producten zijn:

 • Aandelen
 • Contract For Difference (CFD)
 • Vreemde valuta
 • Exchange Traded Funds (ETF)
 • Cryptocurrency
 • Obligaties
 • Grondstoffen
 • Opties
 • Futures

Wel is het in mijn opinie zo, dat je als beginnend belegger je jezelf beter kunt beperken tot aandelen, obligaties en ETF's. Bij de handel in CFD's is er sprake van een hoge hefboom, hetgeen zorgt voor een hoger risico. 

Het is verstandig om eerst de nodige kennis en ervaring op te doen, alvorens in dergelijke producten met een hoog risico te gaan handelen.

Aanvullende voorwaarden

Het is vaak een uitdaging om aanvullende voorwaarden door te lezen. In de praktijk zijn er dan ook niet al te veel mensen die dit doen. 

Wanneer je een account bij een broker wilt gaan openen, dan is het echter aan te raden om hier wel aandacht aan te besteden. Je dient zeker te stellen, dat er niet iets in de aanvullende voorwaarden staat, wat negatief zou kunnen uitpakken.

Aanwezigheid van Trainingsmaterialen

Bij onder meer Admiral Markets ontvang je toegang tot de Metatrader software.

Dit is zeer geavanceerde software, waar je niet zomaar mee uit de voeten kunt. Hetzelfde geldt voor Trader Workstation waar Lynx mee werkt.

Hiervoor is een goede training noodzakelijk. Maar ook als je gewoon een beginnend belegger bent, dan is de aanwezigheid van goede trainingsmaterialen van groot belang. Je dient dan te leren over de verschillende ordertypes, risico`s en nog veel meer. Het probleem met het internet is dat je niet meer weet, wat je kunt vertrouwen en wat onzin is.

beste broker voor beginnende belegger

Wanneer je de trainingsmaterialen van een broker platform gebruikt, dan weet je zeker dat je over betrouwbare informatie beschikt. Leren beleggen is iets wat je zou moeten doen voordat je daadwerkelijk begint met beleggen. Anders kan je wel eens veel leergeld gaan betalen.

Ben je een beginnende of ervaren belegger?

Voor een beginnende belegger is eenvoud van groot belang. Een overzichtelijk platform is dan naast lage kosten essentieel. Van software zoals Metatrader zal je waarschijnlijk geen gebruik maken. 

Wanneer je een ervaren belegger bent en je wilt wellicht gaan daytraden, dan wordt software zoals Metatrader of Trader Workstation wel erg belangrijk. De beste broker voor een beginnende belegger kan dan ook een andere broker zijn, dan de beste broker voor een meer ervaren belegger.

Hoogte van de minimale inleg

Wanneer je met kleine bedragen wilt gaan beleggen om bijvoorbeeld ervaring op te doen, of omdat je geen groot vermogen tot je beschikking hebt, dan is het van belang om te kiezen voor een broker met een lage minimale inleg. Zo is de minimuminleg bij Lynx 3.000€, terwijl er bij DeGiro en Easybroker geen minimum geldt. 

Brokers Minimale storting
eToro € 50
Plus500 € 100
DeGiro € 0
Admiral Markets € 100
Saxo bank € 500
Lynx € 3.000
Mexem € 0
Bux Zero € 50
Easybroker € 0

Aanwezigheid van een demo account

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het gebruik van een demo account. Zelfs als je al een ervaren belegger bent, dan biedt dit nog steeds veel voordelen. Je kan op die manier gewoon eens een strategie uitproberen naast de beleggingen met echt geld. 

Wanneer je een beginnend belegger bent, dan is het nog belangrijker. Persoonlijk zou ik eerst eens een tijdje een demo account uitproberen, alvorens je met jouw duur verdiende geld gaat beleggen. 

Risico`s van beleggen

Beleggen brengt altijd risico's met zich mee. Wanneer je wilt beleggen dan dien je hiervan goed doordrongen te zijn.

Ook al kies je voor de beste broker, dan heeft dit geen invloed op de risico`s die je loopt. 

De risico`s hangen af van de financiële producten waarin je gaat beleggen. Wel ziet een goede broker erop toe, dat particuliere beleggers geen onverantwoorde risico`s lopen. Dit wordt bijvoorbeeld beperkt door de hefboom waarmee je kunt gaan beleggen. Beleggen in aandelen en ETF's brengt risico`s met zich mee. Dit risico is echter kleiner dan het risico bij beleggen in CFD's of crypto.

Risico van beleggen

Let altijd goed op de risico`s die horen bij het product waarin je wilt gaan handelen.

Mijn persoonlijke top 3

Zelf ben ik een ervaren belegger. Daarnaast ben ik ook in het bezit van een master op het gebied van Financiering, beleggingen en accounting. Dit zorgt ervoor dat geavanceerde tools voor mij belangrijk zijn. Op basis van alle criteria, is dit mijn persoonlijke top 3

1. Admiral Markets

Met name het gebruik van de Metatrader software heeft mij doen besluiten bij deze broker te gaan beleggen. Daarnaast zijn de kosten redelijk te noemen en is er realtime data beschikbaar. Wel dien ik hierbij op te merken dat ik nog niet al te lang gebruik maak van deze broker. Mijn eerste ervaringen zijn echter erg positief.

2. eToro

eToro is gunstig op het gebied van transactiekosten. Daarnaast biedt het platform tal van mogelijkheden. Zo is er ook de mogelijkheid tot copytrading, hetgeen ik zelf als een interessante manier van beleggen zie.

3. Plus500

Plus500 is een uiterst overzichtelijk platform. Daarnaast zijn de kosten erg concurrerend. Zeker voor de minder ervaren belegger is dit een interessante optie om te overwegen.