Indexfonds

Indexfonds

Als je leest over beleggen, dan kom je vaak de term indexfonds tegen. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat gebaseerd is op een bepaalde index. 

Het streven hierbij is om hetzelfde rendement te behalen als de onderliggende index. Tegenwoordig worden dergelijke fondsen ook vaak een etf`s genoemd, ofwel een exchange traded fund.

In deze context wordt er ook wel gesproken van passief beleggen, omdat er simpelweg een index wordt gevolgd en er geen sprake van is dat jezelf beslissingen dient te nemen over het aankopen en verkopen van specifieke fondsen. Hier krijg je wel mee te maken wanneer je zelf gaat beleggen.

Hoe ziet een indexfonds eruit?

Ga je investeren in een AEX indexfonds, dan zullen dezelfde aandelen die in de AEX zijn opgenomen in het fonds in dezelfde proporties zijn vertegenwoordigd. Op die manier zal het het fonds de index volgen. Wil je investeren in een bepaalde beursindex, dan is er altijd wel een bijbehorend indexfonds te vinden.

Dit verklaart direct waarom het voor een aandeel niet voordelig is wanneer zij niet langer in bepaalde index zijn opgenomen. 

Beleggingsfondsen zullen dit aandeel dan gaan afstoten want anders is het beleggingsfonds niet langer gelijk aan de index. Dit zorgt ervoor dat er meer aanbood ontstaat van de aandelen die uit een index worden verwijderd.

Beleggen met beperkt risico

Bij een indexfonds is er per definitie sprake van meerdere onderliggende aandelen. Dit zorgt voor het basisprincipe van risicospreiding. Wel is het risico verschillend per indexfonds.

Een fonds dat specifiek op een bepaald soort aandelen is gericht zal een hoger risico met zich meebrengen dan een breed fonds. Zo is een AEX fonds een erg breed indexfonds. Aandelen van bijna alles sectoren zijn hierin vertegenwoordigd. 

Een fonds bijvoorbeeld gericht op vastgoed, zal alleen investeren in vastgoed gerelateerde aandelen. Indien de vastgoedmarkt het dan niet goed doet, zal dit fonds ook niet goed presteren.

Indexfonds en risico

Risicospreiding

Bij een AEX fonds, waarin alle beursgenoteerde bedrijven van de AEX zijn vertegenwoordigd,  zal je meer zien dat bepaalde aandelen het goed doen en andere aandelen zullen het minder doen. Per saldo zullen de minnen en plussen elkaar voor een groot gedeelte opheffen zodat er sprake zal zijn van een stabieler rendement. 

Daarentegen zal je ook minder grote uitschieters naar boven tegenkomen. Risicobeperking houdt nu eenmaal in dat de kans op een zeer hoog rendement ook afneemt.

Of het nu om aandelen of obligaties gaat, er zijn tal van indexfondsen waarin je kunt beleggen.

Beleggen met lage kosten

Een ander verschil tussen een actief en passief beheerd fonds zijn de kosten. Een bijkomend voordeel van het indexbeleggen is dat dit doorgaans lage kosten met zich meebrengt. 

Het beleggen kan geheel worden geautomatiseerd waardoor er eigenlijk geen fondsbeheerders nodig zijn. Het zijn eigenlijk passief beheerde beleggingsfondsen.

Lage kosten beleggen

Actief beheerde fondsen brengen voor banken veel meer kosten met zich mee.

Actief beheerde beleggingsfondsen dienen dan ook beter te presteren dan een index, om de hogere kosten te rechtvaardigen.

Voor wie is indexbeleggen geschikt?

Ben je geen actieve belegger, of heb je hier geen interesse in, dan kan je door het indexbeleggen toch een aandelenportefeuille opbouwen. Je hoeft dan zelf bijvoorbeeld niet het financiële nieuws te volgen. Dit is wel het geval wanneer je zelf een aandelenportefeuille gaat opbouwen. Indexbeleggen is in onze opinie dan ook een goede keuze voor beginnende belleggers.

Daarnaast brengt actief beleggen, of laten beleggen, doorgaans hoge kosten met zich mee. Hetzelfde geldt voor actief beheerde fondsen, waar je een percentage van het vermogen als beheerders fee dient te betalen. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 1% en 2% per jaar, hetgeen ten koste gaat van het rendement. Dit zijn de kosten bovenop de kosten van de beleggersgsrekening

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beleggen wordt steeds populairder. Voordat je hiermee begint, is het in onze opinie raadzaam een training of cursus beleggen voor beginners te volgen. Op die manier worden je de basisbeginselen van het beleggen bijgebracht. 

Om je alvast op weg te helpen, hebben wij een aantal basisbeginselen op een rij gezet.

Beleggen en risico

Beleggen en risico horen bij elkaar. Dit is waarschijnlijk het eerste wat aan bod zal komen bij een training beleggen voor beginners. Vanuit dit oogpunt wordt het dan ook altijd aangeraden om alleen te gaan beleggen met geld dat je kunt missen. 

In andere woorden, ga niet beleggen met geld dat je in de toekomst echt nodig hebt. En ga zeker niet beleggen met geleend geld. Hier dien je ook rekening te houden met onverwachte uitgaven die op je pad kunnen komen.

Risico`s zijn verschillend voor verschillende beleggingsproducten. Obligaties hebben een laag risico en cryptocurrencies daarentegen zijn weer extreem risicovol.

Het belang van risicospreiding

Een ander basisbeginsel is dat risicospreiding altijd belangrijk is. Ga je al jouw spaargeld investeren in een specifiek aandeel, of ander financieel product, en gaat dat mis, dan ben je al jouw geld kwijt. Leren beleggen zorgt ervoor dat je door het spreiden van beleggingen risico`s kan beperken.

Van belang bij risicospreiding is om ook te kiezen voor producten die niet met elkaar verbonden zijn. Ga bijvoorbeeld niet alleen spreiden over verschillende onroerendgoedfondsen. Want stort de onroerendgoed markt in elkaar, dan zullen al deze beleggingen minder waard worden. 

Goed gespreide beleggingen zullen het risico drastisch verminderen. Uit dit oogpunt kan je ook een belegging in obligaties overwegen. Het verwachte rendement zal dan wel iets lager zijn, het zal het risico aanzienlijk doen dalen.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen voor beginners houdt ook in dat je begrijpt dat je gaat beleggen om over lange termijn vermogen op te bouwen.

Wil je snel geld gaan verdienen, dan dien je te beleggen in risicovolle producten. Je loopt dan echter ook het risico dat je veel geld kan verliezen. 

Een beleggingsadviseur zal je erop wijzen dat je een beleggingsportefeuille opbouwt voor een lange termijn. Jouw vermogen laten groeien is hier de doelstelling en niet zo zeer grote winsten maken op korte termijn.

Beleggen voor beginners lange termijn

Cursussen beginnen met beleggen

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar die je op weg helpen met thema beleggen.

Een aanrader in onze opinie is de trading navigator methode. Dit is niet alleen een cursus op het gebied van beleggen voor beginners, maar zorgt ervoor dat je een expert wordt op dit gebied. 

Er is een gratis training beschikbaar, waarmee je direct al veel leert. Daarnaast is dit een goede optie om meer te weten te komen over de training, zodat je kan beslissen of dit iets voor jou is.

De website beleggen.com biedt ook een interessante cursus voor beginnende beleggers. Je kunt bovendien direct een gratis e-book downloaden, wat je gaat leren hoe je eenvoudig winstgevende aandelen kan selecteren. 

Dit ebook is geschreven door Harm van Wijk, een ervaren belegger en een autoriteit op het gebied van beleggen in Nederland.

Zelf beleggen of laten beleggen

Je hebt altijd de keuze om zelf te gaan beleggen of je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder of bank. Wanneer je laat beleggen, dan hoef je zelf geen handeling op de beurs uit te voeren. 

Om op die manier aan de slag te gaan dien je alleen een beleggingsrekening te openen en jouw risicoprofiel samen te stellen. Het moment van koop en verkoop is het lastigste bij het beleggen in aandelen. Op die manier laat je dat over aan een expert. Zij beleggen voor jou.

Laten beleggen met maandelijkse inleg

Je kan ook laten beleggen met kleine bedragen. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag storten en op die manier over langere termijn vermogen opbouwen. Op die manier wordt starten met beleggen eenvoudig.

Beleggen met geleend geld

Beleggen met geleend geld

Beleggen met geleend geld is geen goed idee. Dit is iets wat je overal terug zal lezen. Wij kunnen ons daarbij dan ook geheel aansluiten. Waarom dit geen goed idee is, lees je terug op deze pagina.

Waarom niet gaan beleggen met geleend geld?

Beleggen brengt risico en onzekerheid met zich mee. Ook al heeft een bepaald aandeel of beleggingsfonds ontzettend goed gepresteerd in het verleden, dat biedt geen enkele garantie voor de toekomst.

Daarnaast is het bij een lening zo dat je het geleende geld altijd dient terug te betalen. Dus vallen de rendementen van de beleggingen tegen en had je op een hoger rendement gerekend, dan dien je alsnog het geld van de lening terug te betalen. 

En in het ergste geval, worden jouw beleggingen minder waard, dan blijf je zitten met de schuld van de lening. Het geleende bedrag dien je ten alle tijden weer terug te betalen.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je voor de lange termijn. Beleggen met geld van een lening met een korte looptijd is dus in onze opinie al helemaal geen goed idee. 

Op die manier is de kans dat de beleggingen niet het verwachte rendement opleveren nog groter. Een lening zoals een minilening gebruiken is dan ook absoluut niet aan te raden.

Maar ook een doorlopend krediet of persoonlijke lening is erg risicovol om te gebruiken om te gaan beleggen.

Ook al denk je te beleggen in uitermate betrouwbare en renderende aandelen, je weet nooit wat de toekomst gaat brengen. 

Beleggen met geleend geld lange termijn

De aandelenmarkt is onvoorspelbaar

Gerenommeerde Nederlandse bedrijven zoals Ahold en de ABN AMRO zijn op een gegeven moment ook in grote problemen gekomen met een grote koersdaling als gevolg. 

Bedenk dan maar eens wat er was gebeurd indien je daarvan aandelen had gekocht met geleend geld.

Geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld. Daarom zijn wij persoonlijk zowiezo al geen voorstander van een lening afsluiten. Want indien je geld gaat lenen, dan kom je op dit moment geld tekort. Maar na het afsluiten van een lening dien je rente en aflossing te gaan betalen. 

Hierdoor is er een grote kans dat je het financieel nog lastiger gaat krijgen. Bij een minilening betaal je bijvoorbeeld wel 10% rente. Dit is in onze ogen erg fors te noemen.

Er zijn uiteraard wel uitzonderingen waarvoor geld lenen wel uitkomst kan bieden. Dit zijn grotere aankopen die bovendien jaren meegaan. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk de aanschaf van een nieuwe auto. 

Daarnaast is het voor iedereen duidelijk dat een hypotheek voor de aanschaf van een huis voor bijna iedereen noodzakelijk is. Er zijn maar weinig mensen die een huis contant kunnen betalen.

Kijk uit voor een negatieve BKR notering

Heb je geld geleend en kan je niet op tijd terugbetalen? Dan heeft dit grote negatieve gevolgen. Je zal dan een negatieve BKR registratie oplopen hetgeen het verkrijgen van een hypotheek moeilijk zal maken. 

Steeds vaker zie je mensen in de problemen komen doordat zij teveel geld hebben geleend. Na verloop van tijd kunnen zij dan niet langer de lasten die een lening met zich meebrengt opbrengen.

Door aandelen te kopen met geleend geld in plaats van eigen vermogen, neem je het risico dat je een lening niet kan aflossen. Daarnaast zou je alleen moeten beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt.

Geld investeren zonder risico

Geld investeren zonder risico

De kans op een hoger rendement betekent doorgaans ook een hoger risico. Geld investeren zonder risico is in de praktijk praktisch onmogelijk. Wel bestaat er een groot verschil in het risico dat je loopt bij verschillende investeringen.

Verschillende soorten en type investeringen

Wat zijn nu investeringen waar historisch gezien het risico laag is? Daarbij dien je echter nooit te vergeten dat het verleden geen garantie geeft voor de toekomst.

Beleggen in goud

Door de jaren heen is goud een relatief veilige belegging gebleken. De prijs van goud gaat wel op en neer, maar stort eigenlijk nooit echt in elkaar. Het is een waardevaste belegging gebleken. 

Daarnaast is het vaak zo dat wanneer het economisch minder gaat, de prijs van goud gaat stijgen. Dit komt omdat mensen dan opzoek gaan naar een waardevaste investering.

Beleggen in goud kan je doen door te investeren in een specifiek beleggingsfonds. Maar je kan ook direct investeren in goud, door goud aan te kopen. 

geld investeren zonder risico goud

Dit betekent dan niet dat je goudstaven in huis hebt liggen, maar je koopt als het ware het recht op een hoeveelheid goud.

Geld investeren zonder risico is niet mogelijk, maar beleggen in goud is beleggen met een beperkt risico.

Vastgoed investeringen

Vastgoed is door de jaren heen ook een relatief waardevaste investering gebleken. Tijdens de kredietcrisis zijn de prijzen van huizen dan wel sterk gedaald, maar al vrij snel waren de prijzen weer boven het niveau van voor de crisis.

Er is een verschil tussen investeren in vastgoed gericht op wonen en commercieel vastgoed. In mijn opinie is commercieel vastgoed risicovoller dan wonen. Op het gebied van wonen is er een groot tekort aan huizen in Nederland. 

Commercieel vastgoed is er echter in overvloed. En met de alsmaar toenemende digitalisering is het maar afwachten wat deze markt gaat doen in de toekomst.

Bij het beleggen in vastgoed hoef je niet direct zelf huizen of kantoorpanden te gaan kopen. Er zijn meer dan voldoende beleggingsfondsen beschikbaar die het vermogen beleggen in vastgoed.

Vakantiewoningen

Een specifieke belegging in vastgoed zijn vakantiewoningen. Hier wordt behoorlijk wat reclame voor gemaakt. Persoonlijk ben ik redelijk sceptisch ten opzichte van deze investering. 

In de praktijk blijken er nogal wat haken en ogen aan te zitten. 

Je bent namelijk grotendeels afhankelijk van de beheerder van deze vakantiewoningen. Het komt nogal eens voor dat ze je bijvoorbeeld verplichten om renovaties uit te voeren. 

En contractueel heb je daar weinig tegenin te brengen. Dit verminderd drastisch het behaalde rendement. Aan de andere kant is de vraag naar vakantiewoningen sterk aan het stijgen.

Beleggen in een vakantiehuis

Dus het lijkt op het eerste gezicht wel een redelijke waardevaste investering. Daarentegen vallen de werkelijk behaalde rendement vaak tegen.

Beleggen in obligaties

Obligaties kenmerken zich doorgaans ook door een relatief laag risico. Dan is het wel van belang in welke obligaties je  gaat beleggen. 

Koop je bijvoorbeeld obligatie van een bedrijf dat het financieel moeilijk heeft, dan wordt het opeens wel risicovol. Staatsobligaties van betrouwbare landen zijn daarentegen een vrij zekere investering. 

Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandse staatsobligatie. Daarentegen staat dan weer dat de rendementen op Nederlandse staatsobligaties erg laag zijn. 

Of soms zelfs negatief. Uiteindelijk wil je rendement behalen, dus door te beleggen in zekere staatsobligaties zal dit vaak ook niet lukken. Geld investeren zonder risico is niet geheel mogelijk, maar Nederlandse staatsobligaties komen hierbij wel dicht in de buurt.

Aandelen en opties

Dit is een van de meest bekende methoden van beleggen. Een goede investering kan je op deze manier mooie rendementen opleveren. Beleggen zonder risico bestaat echter niet en dat geldt zeker voor aandelen en opties.

Om te beleggen in aandelen of opties dien je te weten wat je doet. Door een gecombineerde beleggingsstrategie kan je bijvoorbeeld het risico beperken. Dit kan bijvoorbeeld door het aankopen van een aandeel en daarbij een putoptie. Op die manier beperk je jouw risico, maar verminder je ook de kans op een hoog rendement.

Om te kunnen beleggen in aandelen of opties dien je een beleggingsrekening te openen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Binck bank. Er komen tegenwoordig echter meer en meer online brokers bij, welke werken met lagere transactiekosten. 

Rendement behalen betekent ook de bijbehorende kosten zo laag mogelijk houden. Dit kan door het openen van een beleggingsrekening met lage kosten bij een online broker. eToro en Bux Zero zijn voorbeelden van online brokers met lage transactiekosten.

Beleggingsfondsen

Door geld te investeren in een beleggingsfonds, wordt jouw geld gespreid over meerdere aandelen. Dit werkt doorgaans risicoverminderend. Wel is het dan van belang om goed in de gaten te houden waarin het geld wordt belegd. 

Zijn dit bijvoorbeeld etf`s (Exchange Traded Funds) of gaat het om risicovolle producten. In dat geval kan ook beleggen via een beleggingsfonds risicovol zijn.

Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen in een specifiek fonds, is het verstandig de fonds eigenaar te vragen jou relevante informatie beschikbaar te stellen.

Korte- en langetermijn koersfluctuaties

De beurskoersen vertonen zeker in onzekere tijden grote schommelingen. 

Wanneer je wilt beleggen voor de korte termijn betekent dit een hoger risico. Beleg je voor de lange termijn dan is dit risico minder. 

De kans dat de beurs op een termijn van bijvoorbeeld 10 jaar is gestegen is nu eenmaal groter dan de kans dat beurs de komende maanden gaat stijgen.

In onze ogen zou investeren of beleggen in producten zoals aandelen gericht moeten zijn op het laten groeien van vermogen op de langere termijn.

Fluctuaties beurs

Laat beleggingen of investeringen niet je leven beheersen

Geld investeren zonder risico is dus erg lastig. Dat neemt niet weg dat jezelf het risico kan bepalen wat je zou willen lopen. Geld beleggen zou er echter nooit voor moeten zorgen dat je slapeloze nachten hebt. Indien dit wel het geval is, wanneer de beurs een daling vertoont, dan zou je jezelf dienen af te vragen of beleggen of investeren wel iets voor jou is.

Voordat je daadwerkelijk keuzes gaat maken is het altijd verstandig een gemiddeld rendement uit het verleden te bekijken. En dan het liefst over verschillende perioden. 

Ook al geeft dit geen enkele garantie naar de toekomst toe, het geeft je toch een bepaalde indruk hoe een aandeel of beleggingsfonds in het verleden heeft gepresteerd.

Kopen en verkopen van effecten zijn best wel lastige besligginsen. Daarnaast weet je alleen achteraf of je de juiste beslissing hebt genomen. Hiermee dien je te kunnen omgaan. Want het zal nooit zo zijn dat achteraf blijkt dat je altijd de juiste keuze hebt gemaakt.

Geld investeren zonder risico bestaat niet. Dit dien je altijd in  jouw achterhoofd te houden wanneer je geld gaat beleggen of investeren.

Investeren in risicovolle producten

Er komt een steeds groter aanbod van financiële producten waarin je kan investeren. Deze nieuwe producten kenmerken zich echter vaak door een hoog risico. Een voorbeeld hiervan zijn de CFD`s en de cryptocurrency

Als je leest wat sommige mensen hier in het verleden mee hebben verdiend, dan is het erg verleidelijk om hier ook mee aan de slag te gaan. In onze opinie dien je echter erg uit te kijken met dit soort producten. 

Gemiddeld genomen zijn er altijd meer mensen die hier geld mee verliezen dan mensen die hier echt geld mee verdienen.

Kijk uit voor oplichting

Op het gebied van cryptocurrency dien je daarnaast ook nog eens uit te kijken voor oplichting. Iedereen kent inmiddels wel de advertenties waarin bekende Nederlanders worden misbruikt om klanten te lokken. Dit is echter puur oplichting waarbij je jouw geld nooit meer terugziet. En dat is dus zekeren geen investering zonder risico.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan kan je ervan uitgaan dat dit ook echt zo is. Wees dus verstandig en trap hier niet in. Helaas komt nog maar al te vaak voor dat mensen toch vallen voor mooie verhalen en aan het einde van de rit hun geld kwijt zijn. 

Wordt er een rendement beloofd van vele tientallen procenten per jaar, dan zou dit een rode vlag dienen te zijn. Door gebruik te maken van dit soort aanbieders, loop je een ontzettend hoog risico.

Vastgoed oplichtingen

Deze oplichting komt niet alleen voor bij cryptocurrency. Als de naam Palm Invest je wat zegt, dan weet je ook direct dat oplichting ook voorkomt bij investeringen in vastgoed.

Geld investeren zonder enige vorm van risico bestaat niet. Dat neemt niet weg dat er wel  investeringen bestaan met een beperkt risico.

Beleggen in cryptocurrency | Doen of niet?

Beleggen in cryptocurrency

Beleggen in cryptocurrency is relatief een nieuw fenomeen. In mijn opinie is het op deze manier beleggen structureel anders dan het beleggen in aandelen of andere effecten.

De objectieve waarde van cryptomunten

Dit komt omdat er mijn inziens geen objectieve waarde vast te stellen is van cryptocurrency. De koersen zijn puur gebaseerd op vraag en aanbod, waarbij sentiment een grote rol speelt. Een enkel nieuwsbericht kan al direct grote koersschommelingen veroorzaken. Cryptocurrency exchanges zijn dan ook erg volatiel.

Waarderingsgrondslagen bij aandelen, zoals de winst per aandeel, bestaan niet voor cryptocurrencies. Hierdoor vertonen de beurskoersen van aandelen een meer stabiele trend. Daarom ben ik persoonlijk dan ook erg voorzichtig met het beleggen in cryptocurrency.

Verschil in handelen tussen aandelen en crypto

Daarnaast is er ook een groot verschil bij handelen. Bij aandelen ontvang je de aandelen op de beleggersrekening. Bij cryptomunten ontvang je een soort van code, zoals bijvoorbeeld een Bitcoin adres, welke je erg zorgvuldig dient op te slaan en bewaren. Hackers zijn continue bezig om deze te stelen. Dit risico heb je niet bij het beleggen in verschillende effect.

Fundamentele en technische analyse

Kan je bij het kopen van een aandeel kijken naar hoe een bedrijf ervoor staat, wat de verwachtingen zijn, dat is bij cryptocurrency volstrekt onmogelijk. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van fundamentele analyse in plaats van technische analyse.

Handelen puur en alleen op basis van technische analyse heeft in mijn ogen behoorlijk wat nadelen. Op deze manier worden fundamentele signalen vanuit de markt volledig genegeerd.

Neem als voorbeeld een farmaceutisch bedrijf. Indien een bedrijf op het punt staat een goedkeuring te krijgen voor een nieuw, baanbrekend vaccin, dan is dit op basis van fundamentele analyse een uitermate geschikt moment om in te stappen. Een technische analyse zal een dergelijk signaal nooit afgeven.

Mijn ervaring met beleggen op basis van modellen

Daarnaast heb ik zelf in het verleden negatieve ervaringen gehad met het beleggen via een technische analyse. 

Ik had mijn investeringen volledig in handen gelegd van toch een gerenommeerde bank. 

Omdat zij zichzelf puur en alleen op een zelf ontwikkeld model richten, was de uitkomst vrij dramatisch. In een zeer goed beursjaar waarbij de AEX rond de 13% steeg, toonden mijn beleggingen een daling van 10%. Dat is dan ook de laatste keer geweest dat ik met een vermogensbeheerder in zee ben gegaan. 

Mijn voorkeur voor fundamentele analyse verklaart waarschijnlijk het ontbreken van interesse in het beleggen in cryptocurrency. Dit omdat hier technische analyse eigenlijk de enige manier van analyseren is die je kan toepassen.

Geld verdienen met cryptocurrency

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat er meer dan voldoende mensen zijn die veel geld verdienen met het investeren in cryptocurrency. Het is zelfs een van de populairste methoden van online geld verdienen.

Zelf ben ik een voorstander van online geld verdienen, omdat hier legio mogelijkheden zijn. Bovendien kan je dit altijd geheel vanuit huis doen, dus je hoeft geen kantoorruimte of een winkelpand te huren. Dit bespaart direct veel geld voor een ondernemer.

Daarnaast heb je ook geen reistijd indien je vanuit huis werkt. Dat is een ander groot voordeel van online geld verdienen. Bovendien heb je doorgaans ook veel meer vrijheid en kan jezelf bepalen wanneer en waar je wilt werken. 

Maar of online geld verdienen via het handelen in cryptocurrency de beste methode is, dat betwijfel ik.

 

Liever besteed ik mijn tijd aan het opbouwen van een echte online business, die ook op langere termijn geld oplevert. Cryptocurrencies zijn toch meer gebaseerd op de waan van de dag.

Waarderen van effecten en de boekhouding

Waarderen van effecten en de boekhouding

Bij het beleggen als hobby hoef je als particulier zijnde geen boekhouding bij te houden. Wel is het verstandig een overzicht bij te houden van de behaalde rendementen en de portfolio die je in bezit hebt. Dit kan echter veelal automatisch via de bank die je gebruikt voor het uitvoeren van beurstransacties. Waarderen van effecten is als particulier zijnde dan ook geen thema.

Bijna alle banken bieden wel handige dashboards die direct inzicht geven in de behaalde rendementen en de aandelen die in bezit zijn. Daarbij krijg je vaak ook direct toegang tot actuele beurskoersen.

Beleggen als ondernemer zijnde

Ga je het geld van de onderneming beleggen dan wordt het een ander verhaal. Dan dien je de gegevens van de beleggingen wel in het boekhoudprogramma te verwerken. 

Indien het beleggen gericht is op het beheren van de liquide middelen, dan kan je voor de boekhouding binnen het boekhoudprogramma zelf kiezen welk stelsel van waarderen je wilt toepassen. Het waarderen van effecten is dan iets waar je even goed over na dient te denken.

Het waarderen van effecten in de boekhouding

Je kan de effecten waarderen tegen de historisch aanschafprijs of tegen de marktwaarde. Aan beide methoden zijn voordelen en nadelen verbonden.

Waarderen tegen historische aanschafprijs

Bij de methode van waarderen tegen historische aanschafprijs ga je pas belasting betalen op het moment dat je de effecten daadwerkelijk verkoopt. Bij het behalen van hoge rendementen dit een nadeel zijn. Op het moment van verkopen dien je dan veel belasting dient te betalen. 

Hierdoor dan jouw inkomen naar de hoogste belastingschijf worden getild zodat je het maximale tarief van bijna 52% dient te betalen.

Waarderen tegen marktwaarde

Het grote nadeel van waarderen tegen marktwaarde is dat je eventueel al belasting dient te betalen terwijl je de aandelen nog in jouw bezit hebt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de liquiditeit. 

Aan de andere kant, bij koersdalingen kan je de eventuele waardevermindering direct met de inkomstenbelasting verrekenen. Bij koerswinsten wordt de behaalde winst verdeeld over verschillende jaren. Hierdoor zal je in totaal minder belasting over gaat betalen.

Consistente waarderingsgrondslag

Je kan echter niet continu van waarderingssysteem veranderen. Dit geldt voor de gehele boekhouding. Er geldt het principe van consistente waarderingsgrondslagen. 

Om te veranderen van de initiële methode waarvoor je had gekozen dien je een onderbouwing op te geven. Doe je dit regelmatig dan wordt dit erg ongeloofwaardig. Het zal dan worden opgevat als zijnde een methode om belastingen te omzeilen. Dit zal dan waarschijnlijk niet worden geaccepteerd.

Denk goed na over een waarderingsstelsel

Het is dan ook raadzaam hier goed over na te denken wanneer je het overtollige geld in de onderneming gaat beleggen. Persoonlijk ben ik voorstander van de historisch aanschafprijs methode. Dit is in mijn opinie vanuit cash flow de beste optie. 

Beurskoersen zijn echter niet te voorspellen zijn. Op voorhand is het niet absoluut zeker te stellen wat de meest voordelige grondslag zal zijn. Dat zal de praktijk achteraf leren.

Stel de keuze voor waarderingsgrondslag zo lang mogelijk uit

Wel is het zo dat in het eerste jaar van ondernemen je kan wachten tot het einde van het jaar, voordat je een keuze maakt. Je hebt dan de resultaten van het eerste jaar inzichtelijk wat je kan helpen bij het kiezen van de beste methode van het waarderen van effecten. De gegevens vanuit jouw boekhoudprogramma en de bank kan je dan gebruiken om een goede analyse uit te voeren.

Je kan hier zelfs nog langer mee wachten dan het jaareinde zelf. Uiteindelijk is het moment waarop je de jaarrekening gaat opstellen en de belastingaangifte gaat indienen het tijdstip dat je een definitieve beslissing dient te nemen. 

Cryptocurrency exchanges maken misbruik van populariteit cryptovaluta

Cryptocurrency exchanges maken misbruik van populariteit cryptovaluta

Bij de lancering van een nieuwe cryptomunt is het belangrijk dat deze verhandeld kan worden. Waar gaat dit beter dan op cryptocurrency exchanges? Wil de uitgever van een cryptomunt zijn coin op een cryptobeurs listen, dan moet hij een flinke zak geld meenemen. Hieruit blijkt dat cryptocurrency exchanges flink misbruik maken van hun machtspositie.

Waarom een cryptomunt toevoegen aan een handelsbeurs?

De toevoeging van een cryptomunt aan een crypto handelsbeurs heeft diverse voordelen. Ten eerste zorgt het voor een grotere populariteit. Beleggers die via een cryptobeurs handelen zien de cryptomunt voorbi komen: dit wekt interesse. Wanneer een cryptomunt op meerdere beurzen te verhandelen is, neemt ook het handelsvolume en daarmee de prijs toe. Het is dan ook logisch dat veel crypto ontwikkelaars hun munt bij zoveel mogelijk exchanges willen aanmelden.

De machtspositie van handelsbeurzen

Cryptocurrency handelsbeurzen vragen vaak enkele honderdduizenden tot soms miljoenen voor het listen van een cryptocoin. Met listen wordt bedoeld dat de betreffende cryptocoin wordt opgenomen op de exchange en hier ook verhandelbaar is.

Ontwikkelaars staan met de rug tegen de muur. Wanneer de cryptomunt niet op een beurs verhandelbaar is, zal het volume en de prijs nooit van de grond komen. Hierdoor blijft de waarde van de coin ver achter op de concurrent. Uit het verleden is gebleken dat coins die verwijderd worden van een exchange, een enorme waardedaling doormaken. Cryptocurrency ontwikkelaars hebben dan ook geen andere keuze dan flink te betalen.

Om aan het geld te komen wordt de coin voor een veel hogere prijs gelanceerd dan eigenlijk de bedoeling was.

Cryptocurrency exchanges en decentralisatie

De bedoeling achter Bitcoin en andere cryptomunten was decentralisatie. Dit betekent dat er geen belanghebbende partij is, maar ook dat er geen tussenkomst van een derde partij is. Hierdoor kunnen cryptomunt bezitters transacties rechtstreeks, snel en goedkoop naar elkaar overmaken.

Cryptocurrency exchanges zijn echter verre van decentraal. Deze belanghebbende partij verdient grof geld aan iedere transactie, storting of opname. De belegger betaalt telkens een fee of vergoeding aan de exchange. De handelsbeurs gaan echter nog veel verder om ook voor het listen van cryptomunten flink geld te vragen.

Een decentrale cryptocurrency exchange moet de oplossing zijn. Voorwaarde is wel dat transacties net zo snel blijven. Ook de mogelijkheid tot smart contracts moet aanwezig zijn. Het is echter de vraag of een decentrale exchange de toekomst heeft. Tenslotte wil iedereen geld verdienen aan de cryptocurrency handel.

De voordelen van een decentrale exchange

Een decentrale exchange biedt de volgende voordelen:

  • Veilig tegen hackpogingen
  • Anoniem handelen via de decentrale exchange
  • Wereldwijd beschikbaar

Huidige decentrale exchanges

Er zijn al een aantal decentrale exchanges. Dit zijn NXT, Bitsquare en Bitshares. Op deze handelsbeurzen kunnen gebruikers handelen in cryptomunten of assest. Bij veel decentrale beurzen is het alleen mogelijk om te ruilen tegen de eigen cryptomunt, zoals bij Bitshares en NXT het geval is.

Toch liever handelen op een centrale handelsbeurs? Er zijn voldoende van dit soort cryptocurrency handelsbeurzen waaronder Binance, Kraken, Bitfinex, Coincheck en Coinbase. Speciaal voor de Nederlandse cryptomunt gulden is er Nocks, een betrouwbaar handelsplatform. Enig verschil is dat op Nocks alleen de paren NLG/EURO en EURO/NLG voorkomen. Wie gulden wil ruilen tegen Bitcoin, moet dit toch op een andere cryptocurrency exchange doen.

Cryptobeurs Coincheck doet afstand van Monero, Dash en Zcash

Cryptobeurs Coincheck

De Japanse cryptocurrency exchange Coincheck, die eerder slachtoffer was van een grote hack, wil niet langer de handel in Monero, Dash en Zcash aanbieden. Achterliggende reden is de hoge anonimiteit van deze cryptomunten, waardoor ze snel worden gebruikt voor witwaspraktijken.

Deze beslissing heeft mogelijk gevolgen voor de 3 cryptomunten. Wanneer andere cryptocurrency exchanges het besluit van Coincheck volgen, kan dit een flinke koersval betekenen.

De 550 miljoen dollar hack

Coincheck staat bekend om de 55 miljoen dollar hack. Een aantal hackers wisten in te breken op Coincheck en gingen ervandoor met Nem cryptomunten, met op dat moment een totale waarde van $55 miljoen. Dit gebeurde eind januari 2018 en staat bekend als een van de grootste digitale overvallen in de geschiedenis.

Hackers kregen toegang doordat de beveiliging met meerdere handtekeningen bij Coincheck ontbrak. Ook werd de activa van klanten in een hot wallet, verbonden met externe netwerken, bewaard.

Coincheck heeft 11 adressen kunnen achterhalen waar alle gestolen cryptomunten naartoe zijn gegaan. Omdat niemand weet wie de eigenaar van een account is, konden de gestolen munten niet terug worden ingehaald. Zeer waarschijnlijk zijn de gestolen munten via het darkweb omgewisseld voor andere cryptomunten of fiat geld. Hiermee hebben hackers de mogelijkheid gekregen om het gestolen geld wit te wassen.

Problemen met de hoge anonimiteit

Coincheck verklaart dat het problemen heeft met de hoge anonimiteit van Monero, Dash en Zcash. Deze 3 cryptomunten worden veel gebruikt voor witwaspraktijken, maar waarschijnlijk ook voor de financiering van terrorisme. Om deze reden wil de Japanse cryptocurrency exchange de munten tegen een vaste prijs kopen van klanten die er vanaf willen.

Het bedrijf accepteert alleen transacties van geverifieerde Coincheck accounts.

Over Monero, Dash en Zcash

Monero is een cryptomunt uit 2014 en maakt gebruik van het ring signatuur system. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om niet traceerbare transacties uit te voeren. Digitaal Cash of Dash is ook in 2014 ontstaan. Deze cryptomunt maakt gebruik van private send. Hiermee worden de Dash munten gemengd met andere gebruikers die deze functie ook aan hebben staan.

Dankzij dit systeem zijn transacties niet meer traceerbaar. Zcash dateert uit 2016. Bij transacties wordt alle informatie zoals de afzender en de ontvanger versleuteld verzonden.

Er is nog een cryptomunt die een hoge anonimiteit heeft, dat is Verge. Dankzij het Wraight protocol kunnen gebruikers wisselen tussen openbare en privé transacties. Omdat Verge niet per direct volledig anoniem is, valt deze niet onder de ‘duistere’ munten.