Beleggen in cryptocurrency | Doen of niet?

Beleggen in cryptocurrency

Beleggen in cryptocurrency is relatief een nieuw fenomeen. In mijn opinie is het op deze manier beleggen structureel anders dan het beleggen in aandelen of andere effecten.

De objectieve waarde van cryptomunten

Dit komt omdat er mijn inziens geen objectieve waarde vast te stellen is van cryptocurrency. De koersen zijn puur gebaseerd op vraag en aanbod, waarbij sentiment een grote rol speelt. Een enkel nieuwsbericht kan al direct grote koersschommelingen veroorzaken. Cryptocurrency exchanges zijn dan ook erg volatiel.

Waarderingsgrondslagen bij aandelen, zoals de winst per aandeel, bestaan niet voor cryptocurrencies. Hierdoor vertonen de beurskoersen van aandelen een meer stabiele trend. Daarom ben ik persoonlijk dan ook erg voorzichtig met het beleggen in cryptocurrency.

Verschil in handelen tussen aandelen en crypto

Daarnaast is er ook een groot verschil bij handelen. Bij aandelen ontvang je de aandelen op de beleggersrekening. Bij cryptomunten ontvang je een soort van code, zoals bijvoorbeeld een Bitcoin adres, welke je erg zorgvuldig dient op te slaan en bewaren. Hackers zijn continue bezig om deze te stelen. Dit risico heb je niet bij het beleggen in verschillende effect.

Fundamentele en technische analyse

Kan je bij het kopen van een aandeel kijken naar hoe een bedrijf ervoor staat, wat de verwachtingen zijn, dat is bij cryptocurrency volstrekt onmogelijk. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van fundamentele analyse in plaats van technische analyse.

Handelen puur en alleen op basis van technische analyse heeft in mijn ogen behoorlijk wat nadelen. Op deze manier worden fundamentele signalen vanuit de markt volledig genegeerd.

Neem als voorbeeld een farmaceutisch bedrijf. Indien een bedrijf op het punt staat een goedkeuring te krijgen voor een nieuw, baanbrekend vaccin, dan is dit op basis van fundamentele analyse een uitermate geschikt moment om in te stappen. Een technische analyse zal een dergelijk signaal nooit afgeven.

Mijn ervaring met beleggen op basis van modellen

Daarnaast heb ik zelf in het verleden negatieve ervaringen gehad met het beleggen via een technische analyse. 

Ik had mijn investeringen volledig in handen gelegd van toch een gerenommeerde bank. 

Omdat zij zichzelf puur en alleen op een zelf ontwikkeld model richten, was de uitkomst vrij dramatisch. In een zeer goed beursjaar waarbij de AEX rond de 13% steeg, toonden mijn beleggingen een daling van 10%. Dat is dan ook de laatste keer geweest dat ik met een vermogensbeheerder in zee ben gegaan. 

Mijn voorkeur voor fundamentele analyse verklaart waarschijnlijk het ontbreken van interesse in het beleggen in cryptocurrency. Dit omdat hier technische analyse eigenlijk de enige manier van analyseren is die je kan toepassen.

Geld verdienen met cryptocurrency

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat er meer dan voldoende mensen zijn die veel geld verdienen met het investeren in cryptocurrency. Het is zelfs een van de populairste methoden van online geld verdienen.

Zelf ben ik een voorstander van online geld verdienen, omdat hier legio mogelijkheden zijn. Bovendien kan je dit altijd geheel vanuit huis doen, dus je hoeft geen kantoorruimte of een winkelpand te huren. Dit bespaart direct veel geld voor een ondernemer.

Daarnaast heb je ook geen reistijd indien je vanuit huis werkt. Dat is een ander groot voordeel van online geld verdienen. Bovendien heb je doorgaans ook veel meer vrijheid en kan jezelf bepalen wanneer en waar je wilt werken. 

Maar of online geld verdienen via het handelen in cryptocurrency de beste methode is, dat betwijfel ik.

 

Liever besteed ik mijn tijd aan het opbouwen van een echte online business, die ook op langere termijn geld oplevert. Cryptocurrencies zijn toch meer gebaseerd op de waan van de dag.

Waarderen van effecten en de boekhouding

Waarderen van effecten en de boekhouding

Bij het beleggen als hobby hoef je als particulier zijnde geen boekhouding bij te houden. Wel is het verstandig een overzicht bij te houden van de behaalde rendementen en de portfolio die je in bezit hebt. Dit kan echter veelal automatisch via de bank die je gebruikt voor het uitvoeren van beurstransacties. Waarderen van effecten is als particulier zijnde dan ook geen thema.

Bijna alle banken bieden wel handige dashboards die direct inzicht geven in de behaalde rendementen en de aandelen die in bezit zijn. Daarbij krijg je vaak ook direct toegang tot actuele beurskoersen.

Beleggen als ondernemer zijnde

Ga je het geld van de onderneming beleggen dan wordt het een ander verhaal. Dan dien je de gegevens van de beleggingen wel in het boekhoudprogramma te verwerken. 

Indien het beleggen gericht is op het beheren van de liquide middelen, dan kan je voor de boekhouding binnen het boekhoudprogramma zelf kiezen welk stelsel van waarderen je wilt toepassen. Het waarderen van effecten is dan iets waar je even goed over na dient te denken.

Het waarderen van effecten in de boekhouding

Je kan de effecten waarderen tegen de historisch aanschafprijs of tegen de marktwaarde. Aan beide methoden zijn voordelen en nadelen verbonden.

Waarderen tegen historische aanschafprijs

Bij de methode van waarderen tegen historische aanschafprijs ga je pas belasting betalen op het moment dat je de effecten daadwerkelijk verkoopt. Bij het behalen van hoge rendementen dit een nadeel zijn. Op het moment van verkopen dien je dan veel belasting dient te betalen. 

Hierdoor dan jouw inkomen naar de hoogste belastingschijf worden getild zodat je het maximale tarief van bijna 52% dient te betalen.

Waarderen tegen marktwaarde

Het grote nadeel van waarderen tegen marktwaarde is dat je eventueel al belasting dient te betalen terwijl je de aandelen nog in jouw bezit hebt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de liquiditeit. 

Aan de andere kant, bij koersdalingen kan je de eventuele waardevermindering direct met de inkomstenbelasting verrekenen. Bij koerswinsten wordt de behaalde winst verdeeld over verschillende jaren. Hierdoor zal je in totaal minder belasting over gaat betalen.

Consistente waarderingsgrondslag

Je kan echter niet continu van waarderingssysteem veranderen. Dit geldt voor de gehele boekhouding. Er geldt het principe van consistente waarderingsgrondslagen. 

Om te veranderen van de initiële methode waarvoor je had gekozen dien je een onderbouwing op te geven. Doe je dit regelmatig dan wordt dit erg ongeloofwaardig. Het zal dan worden opgevat als zijnde een methode om belastingen te omzeilen. Dit zal dan waarschijnlijk niet worden geaccepteerd.

Denk goed na over een waarderingsstelsel

Het is dan ook raadzaam hier goed over na te denken wanneer je het overtollige geld in de onderneming gaat beleggen. Persoonlijk ben ik voorstander van de historisch aanschafprijs methode. Dit is in mijn opinie vanuit cash flow de beste optie. 

Beurskoersen zijn echter niet te voorspellen zijn. Op voorhand is het niet absoluut zeker te stellen wat de meest voordelige grondslag zal zijn. Dat zal de praktijk achteraf leren.

Stel de keuze voor waarderingsgrondslag zo lang mogelijk uit

Wel is het zo dat in het eerste jaar van ondernemen je kan wachten tot het einde van het jaar, voordat je een keuze maakt. Je hebt dan de resultaten van het eerste jaar inzichtelijk wat je kan helpen bij het kiezen van de beste methode van het waarderen van effecten. De gegevens vanuit jouw boekhoudprogramma en de bank kan je dan gebruiken om een goede analyse uit te voeren.

Je kan hier zelfs nog langer mee wachten dan het jaareinde zelf. Uiteindelijk is het moment waarop je de jaarrekening gaat opstellen en de belastingaangifte gaat indienen het tijdstip dat je een definitieve beslissing dient te nemen. 

Cryptocurrency exchanges maken misbruik van populariteit cryptovaluta

Cryptocurrency exchanges maken misbruik van populariteit cryptovaluta

Bij de lancering van een nieuwe cryptomunt is het belangrijk dat deze verhandeld kan worden. Waar gaat dit beter dan op cryptocurrency exchanges? Wil de uitgever van een cryptomunt zijn coin op een cryptobeurs listen, dan moet hij een flinke zak geld meenemen. Hieruit blijkt dat cryptocurrency exchanges flink misbruik maken van hun machtspositie.

Waarom een cryptomunt toevoegen aan een handelsbeurs?

De toevoeging van een cryptomunt aan een crypto handelsbeurs heeft diverse voordelen. Ten eerste zorgt het voor een grotere populariteit. Beleggers die via een cryptobeurs handelen zien de cryptomunt voorbi komen: dit wekt interesse. Wanneer een cryptomunt op meerdere beurzen te verhandelen is, neemt ook het handelsvolume en daarmee de prijs toe. Het is dan ook logisch dat veel crypto ontwikkelaars hun munt bij zoveel mogelijk exchanges willen aanmelden.

De machtspositie van handelsbeurzen

Cryptocurrency handelsbeurzen vragen vaak enkele honderdduizenden tot soms miljoenen voor het listen van een cryptocoin. Met listen wordt bedoeld dat de betreffende cryptocoin wordt opgenomen op de exchange en hier ook verhandelbaar is.

Ontwikkelaars staan met de rug tegen de muur. Wanneer de cryptomunt niet op een beurs verhandelbaar is, zal het volume en de prijs nooit van de grond komen. Hierdoor blijft de waarde van de coin ver achter op de concurrent. Uit het verleden is gebleken dat coins die verwijderd worden van een exchange, een enorme waardedaling doormaken. Cryptocurrency ontwikkelaars hebben dan ook geen andere keuze dan flink te betalen.

Om aan het geld te komen wordt de coin voor een veel hogere prijs gelanceerd dan eigenlijk de bedoeling was.

Cryptocurrency exchanges en decentralisatie

De bedoeling achter Bitcoin en andere cryptomunten was decentralisatie. Dit betekent dat er geen belanghebbende partij is, maar ook dat er geen tussenkomst van een derde partij is. Hierdoor kunnen cryptomunt bezitters transacties rechtstreeks, snel en goedkoop naar elkaar overmaken.

Cryptocurrency exchanges zijn echter verre van decentraal. Deze belanghebbende partij verdient grof geld aan iedere transactie, storting of opname. De belegger betaalt telkens een fee of vergoeding aan de exchange. De handelsbeurs gaan echter nog veel verder om ook voor het listen van cryptomunten flink geld te vragen.

Een decentrale cryptocurrency exchange moet de oplossing zijn. Voorwaarde is wel dat transacties net zo snel blijven. Ook de mogelijkheid tot smart contracts moet aanwezig zijn. Het is echter de vraag of een decentrale exchange de toekomst heeft. Tenslotte wil iedereen geld verdienen aan de cryptocurrency handel.

De voordelen van een decentrale exchange

Een decentrale exchange biedt de volgende voordelen:

  • Veilig tegen hackpogingen
  • Anoniem handelen via de decentrale exchange
  • Wereldwijd beschikbaar

Huidige decentrale exchanges

Er zijn al een aantal decentrale exchanges. Dit zijn NXT, Bitsquare en Bitshares. Op deze handelsbeurzen kunnen gebruikers handelen in cryptomunten of assest. Bij veel decentrale beurzen is het alleen mogelijk om te ruilen tegen de eigen cryptomunt, zoals bij Bitshares en NXT het geval is.

Toch liever handelen op een centrale handelsbeurs? Er zijn voldoende van dit soort cryptocurrency handelsbeurzen waaronder Binance, Kraken, Bitfinex, Coincheck en Coinbase. Speciaal voor de Nederlandse cryptomunt gulden is er Nocks, een betrouwbaar handelsplatform. Enig verschil is dat op Nocks alleen de paren NLG/EURO en EURO/NLG voorkomen. Wie gulden wil ruilen tegen Bitcoin, moet dit toch op een andere cryptocurrency exchange doen.

Cryptobeurs Coincheck doet afstand van Monero, Dash en Zcash

Cryptobeurs Coincheck

De Japanse cryptocurrency exchange Coincheck, die eerder slachtoffer was van een grote hack, wil niet langer de handel in Monero, Dash en Zcash aanbieden. Achterliggende reden is de hoge anonimiteit van deze cryptomunten, waardoor ze snel worden gebruikt voor witwaspraktijken.

Deze beslissing heeft mogelijk gevolgen voor de 3 cryptomunten. Wanneer andere cryptocurrency exchanges het besluit van Coincheck volgen, kan dit een flinke koersval betekenen.

De 550 miljoen dollar hack

Coincheck staat bekend om de 55 miljoen dollar hack. Een aantal hackers wisten in te breken op Coincheck en gingen ervandoor met Nem cryptomunten, met op dat moment een totale waarde van $55 miljoen. Dit gebeurde eind januari 2018 en staat bekend als een van de grootste digitale overvallen in de geschiedenis.

Hackers kregen toegang doordat de beveiliging met meerdere handtekeningen bij Coincheck ontbrak. Ook werd de activa van klanten in een hot wallet, verbonden met externe netwerken, bewaard.

Coincheck heeft 11 adressen kunnen achterhalen waar alle gestolen cryptomunten naartoe zijn gegaan. Omdat niemand weet wie de eigenaar van een account is, konden de gestolen munten niet terug worden ingehaald. Zeer waarschijnlijk zijn de gestolen munten via het darkweb omgewisseld voor andere cryptomunten of fiat geld. Hiermee hebben hackers de mogelijkheid gekregen om het gestolen geld wit te wassen.

Problemen met de hoge anonimiteit

Coincheck verklaart dat het problemen heeft met de hoge anonimiteit van Monero, Dash en Zcash. Deze 3 cryptomunten worden veel gebruikt voor witwaspraktijken, maar waarschijnlijk ook voor de financiering van terrorisme. Om deze reden wil de Japanse cryptocurrency exchange de munten tegen een vaste prijs kopen van klanten die er vanaf willen.

Het bedrijf accepteert alleen transacties van geverifieerde Coincheck accounts.

Over Monero, Dash en Zcash

Monero is een cryptomunt uit 2014 en maakt gebruik van het ring signatuur system. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om niet traceerbare transacties uit te voeren. Digitaal Cash of Dash is ook in 2014 ontstaan. Deze cryptomunt maakt gebruik van private send. Hiermee worden de Dash munten gemengd met andere gebruikers die deze functie ook aan hebben staan.

Dankzij dit systeem zijn transacties niet meer traceerbaar. Zcash dateert uit 2016. Bij transacties wordt alle informatie zoals de afzender en de ontvanger versleuteld verzonden.

Er is nog een cryptomunt die een hoge anonimiteit heeft, dat is Verge. Dankzij het Wraight protocol kunnen gebruikers wisselen tussen openbare en privé transacties. Omdat Verge niet per direct volledig anoniem is, valt deze niet onder de ‘duistere’ munten.