Gas ETF

Er is de laatste tijd veel te doen over de gasprijzen. Inmiddels zijn de prijzen ten opzichte van augustus 2022 fors gedaald. Is het nu interessant om een gas ETF aan te schaffen? En wat zijn de mogelijkheden?

Gas ETF

Het doel van een natural gas ETF is het volgen van de gasprijs. Wel is er sprake van verschillende gasprijzen. Zo is er de Europese gasprijs maar in Amerika wordt er veel gebruikgemaakt van liquid gas (LNG). 

ETF natural gas

Dit fonds is voornamelijk opgebouwd uit futures. De koers van de future zal niet altijd de dagprijs volgen. Wanneer er sprake is van een kortstondig probleem, dan zal de marktprijs direct gaan stijgen. Dit hoeft echter geen invloed te hebben op de koers van de commodity futures. Echter, wanneer er sprake is van ontwikkelingen op de markt, die ook op de lange termijn invloed hebben, dan zal de koers in dezelfde richting gaan bewegen. 

Naast futures wordt er nog gebruikgemaakt van andere instrumenten zoals Swaps. Je kunt het zien als een redelijk complex financieel instrument, waarbij een commodity pool is samengesteld.

Volgen van de gasprijs

Het fonds is opgezet zodat het de prijs van natuurlijk gas zal volgen. Een andere benaming is een gas tracker. 

De grote schommelingen die je op de gasmarkt ziet, zal je doorgaans niet zien bij de prijs van de gas ETF. Je zal echter wel eenzelfde trend kunnen terugzien. 

Expense ratios voor een gas ETF liggen zo rond de 1%. Daarnaast is er sprake van een spread die zo rond de 0,5% ligt. Vanwege de enorme volatiliteit hecht ik hier persoonlijk niet zoveel waarde aan. 

Beleggen of risico afdekken?

De prijs die we in Nederland betalen voor gas bestaat voor een groot gedeelte uit belastingen. De kale inkoopprijs ligt op dit moment zo rond de 0,42€ per m3. De belastingen die hier bovenop komen, bedragen zo rond de 0,70€. Een gas ETF neemt uiteraard de belastingen niet in ogenschouw.

Wat ik zelf onlangs heb gedaan, is investeren in een Natural Gas ETF. Hiermee wil ik mijzelf indekken tegen een stijgende gasprijs. Ik ben namelijk van mening dat er nog maar weinig neerwaartse ruimte bestaat. Voordat de gasprijs begon te stijgen, lag de prijs op de markt zo rond de 0,20€.

Het lijkt niet erg aannemelijk, dat we op korte of middellange termijn dergelijke prijzen weer gaan meemaken.

Daarentegen is het in mijn opinie wel mogelijk, dat we weer prijzen gaan zien zoals in augustus 2022. Wanneer er bijvoorbeeld een koude winter aankomt, dan zou er weleens paniek kunnen ontstaan. Daarnaast was er afgelopen jaar een lagere vraag vanuit China, doordat de economische activiteiten door de corona maatregelen relatief laag waren. Ook dit lijkt weer achter ons te liggen.

Gevolgen koude winter

Mijn persoonlijke inschatting is dan ook, dat er veel meer opwaarts potentieel is voor de gasprijs dan neerwaarts. Beleggingsinstrumenten kun je op deze manier ook inzetten om jezelf in te dekken tegen kostenstijgingen in het dagelijks leven.

Anticiperen op een prijsstijging

Wanneer je verwacht dat de gasprijs op termijn weer zal gaan stijgen, dan zou je ook kunnen investeren om rendement te behalen. Het voordeel van een Exchange Traded Fund is dat je deze gewoon in jouw bezit kan houden, tot het moment dat je het verstandig acht deze te verkopen. 

Bij een CFD zal je bij een negatieve koersontwikkeling moeten gaan bijbetalen. Daarnaast leen je als het ware aandelen, waardoor er ook sprake zal zijn van rente. Wanneer je een CFD lang aanhoudt, dan kunnen deze kosten gaan oplopen.

Short positie openen

Verwacht je dat de prijs verder zal gaan dalen? Dan kan je eventueel ook short gaan. Hierbij wil ik wel opmerken, dat het potentieel voor een prijsstijging vele malen groter is dan een prijsdaling. Persoonlijk zal ik dan ook geen short positie innemen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende partijen die een natural gas ETF aanbieden. Onderstaande ETF`s zijn degene die ik zelf heb beoordeeld en waar ik een keuze uit heb gemaakt.

Natural Gas Fund LP (UNG)

Bij mijn investering heb ik gekozen voor het United States Natural Gas Fund. Er zijn nog wel een aantal andere ETF`s, maar dit is de meest verhandelde ETF. Ik heb hierbij gekeken naar de koers en deze vergeleken met de prijs op de gasmarkt.

In augustus 2022 bereikte het Natural Gas Fund LP een hoogste koers van $33,80. Inmiddels staat de koers zo rond de $7. Als ik dit vergelijk  met de prijzen op de Europese gasmarkt, dan is de prijs van een M3 gas van €3,10 naar €0,42 gedaald.

De koers van de Natural Gas Fund is gedaald met 79,2% en de gasprijs met 86,4%. Dit is niet helemaal aan elkaar gelijk maar komt toch aardig in de buurt.

ETF Natural Gas

WisdomTree Natural Gas

Dit fonds is opgezet om de Bloomberg Natural Gas Subindex te volgen. Met een omvang van 102 miljoen GBP is dit een van de grotere ETF`s die beschikbaar zijn. 

Wisdomtree Natural Gas 2X Daily Leveraged (LNGA)

Deze ETF handelt met een leverage. Op dit moment noteert de koers zo rond de $0,42. De hoogste koers in de afgelopen 52 weken was maar liefst $13,82. De koers is dus met 97% gedaald. Meer dan de gasprijs op de markt. 

Dit wordt veroorzaakt door de leverage die wordt gehanteerd. Op zich is dit ook een interessant fonds en overweeg ik om ook hier een positie te openen.

Bloomberg Natural Gas Subindex (BCOMNG)

Deze ETF heb ik links laten liggen. In mijn opinie is er te weinig handel in dit fonds. Dit fonds handelt zonder hefboom en zou dus de marktprijs moeten volgen.

Mijn investering

Op basis van een gebruik van 1.500m3 gas heb ik voor een bedrag van 650€ geïnvesteerd in Natural gas. Dit gebaseerd op de prijs van 0,42m3 per M3.

Stel dat de prijs op de gasmarkt weer naar € 3 gaat stijgen. In dat geval zou ik voor mijn gasverbruik 4.500€ kwijt zijn, een stijging van ongeveer 3.850€. 

In dat geval zou mijn investering in het Natural Gas Fund een soortgelijke stijging moeten laten zien. Op deze manier heb ik als het ware een hedge opgezet, voor een stijging van de gasprijs.

Beperkingen en timing

Zoals al aangegeven, zal je geen 100% hedge kunnen bereiken. Timing speelt hier een belangrijke rol. Je zou dan eigenlijk steeds een gedeelte van de ETF moeten verkopen, op het moment dat je gas gaat gebruiken. 

Want stel dat je dit niet doet, dan is het mogelijk dat je gas gaat gebruiken en de gas ETF in je bezit houdt. Je zou dan duur gas kunnen gebruiken en dan is het mogelijk dat opeens de prijs van de gas ETF gaat dalen, waardoor de waardestijging verloren gaat. Timing van het verkopen en kopen is dan ook essentieel.

Opvangen van grote schommelingen

In de praktijk ben ik van plan om dit zelf op maandelijkse basis te gaan doen. Echter, ook binnen een maand kan de prijs van gas enorm fluctueren. Wanneer er bepaalde berichten naar buiten komen, bijvoorbeeld een staking of een pijpleiding die buiten gebruik gaat, dan is er direct sprake van een enorme schommeling. Het bepalen van het juiste moment van verkopen is dan ook een uitdaging.

Echter, ik ben niet op zoek naar een 100% hedge. Als ik op deze manier de grootste prijsschommeling kan opvangen, dan ben ik al tevreden.

De verwachtingen voor de komende jaren

Ik heb op dit moment alleen een hedge opgezet voor de komende winter. In voorgaande jaren was het bijna altijd zo, dat in de zomer de gasprijs daalde.

Dit doordat er dan minder wordt verbruikt. Het is echter de vraag of dit nu ook het geval zal zijn. 

Ik zorg ervoor dat ik de gasprijs goed in de gaten houd. Volgens sommige analisten zou het mogelijk zijn dat de prijs verder zal zakken naar 0,35€. Dit is dan voor mij het moment om nog meer in de Natural Gas ETF te gaan investeren en op die manier de prijs voor de komende jaren vast te leggen. Wellicht zelfs met een leverage om optimaal te profiteren van een stijgende gasprijs.

Natural gas ETF

Energiecontract

Ik ben in het bezit van een dynamisch energiecontract. Mijn ervaringen zijn dat je op deze manier fors minder betaalt dan bij een vast of variabel contract. Je hebt echter wel het risico dat de prijs enorm gaat stijgen, waardoor je opeens veel meer gaat betalen. 

Daarom heb ik de constructie opgezet met de Natural Gas ETF. Op die manier heb ik als het ware voor mijzelf een soort van vaste prijs gecreëerd. Dit wel met een bepaalde marge.

Hoe kan je een natural gas ETF aanschaffen?

Om te kunnen investeren heb je een account nodig bij een broker. En dan ook een broker die een dergelijk product aanbiedt. Daarbij is het ook van belang om te letten op de kosten die eventueel in rekening worden gebracht. 

Een broker waar je terecht kunt voor het United States Natural Gas Fund is eToro. Bij DeGiro kun je terecht voor de Wisdomtree Natural Gas fondsen.

Wanneer je op zoek bent naar een CFD, dan is Admiral Markets een partij die deze aanbieden.

Bij DeGiro kun je voordelig investeren in ETF`s.  Behoort een ETF tot de kernselectie dan worden er geen transactiekosten in rekening gebracht.

Account openen