Wat is een ETF?

Wat zijn ETF's nu eigenlijk? De ETF betekenis is: Exchange Traded Fund. Of in het Nederlands een op de beurs verhandeld fonds. Het heeft heel veel weg van een beleggingsfonds. Er zijn echter een aantal verschillen, die in mijn opinie allemaal in het voordeel van de ETF's spreken.

Wat is een ETF

Verschillen met een beleggingsfonds

Er zijn een aantal belangrijke verschillen. Op het eerste gezicht lijken deze verschillen niet al te groot, maar toch hebben deze een behoorlijke invloed.

Liquiditeit en verhandelbaarheid

Een beleggingsfonds is ook verhandelbaar. Echter, een beleggingsfonds kun je doorgaans alleen kopen of verkopen aan het einde van een beursdag. Gedurende de dag is er geen actuele koers beschikbaar. Een ETF kun je daarentegen, op elk moment dat de beurs open is, verhandelen. De verhandelbaarheid is het belangrijkste voordeel ten opzichte van een beleggingsfonds.

Stel dat je in een fonds op het gebied van gas hebt geïnvesteerd. De afgelopen tijd heeft ons geleerd, dat de prijzen gedurende de dag enorm kunnen fluctueren. Je hebt dan de mogelijkheid om op het juiste moment te kopen of te verkopen. Je hoeft dan niet te wachten tot het einde van de handelsdag, wanneer de prijs wellicht alweer sterk gestegen of gedaald is. Dit maakt zelfs daytraden mogelijk. 

Transparantie en lagere kosten

Een Exchange Traded Fund is transparanter op het gebied van kosten. Daarnaast zorgt de concurrentie tussen de verschillende fondsen ervoor dat de kosten laag dienen te blijven. Elke ETF zal publiceren wat de kosten zijn die ten laste van het fonds worden gebracht. Je kunt bij online brokers zelfs selecteren op het kostenpercentage. 

ETF beleggen

Toekomst van beleggingsfondsen

Persoonlijk ben ik van mening, dat in de toekomst de beleggingsfondsen zoals we die traditioneel kennen, zullen verdwijnen. Eigenlijk hebben deze fondsen geen nut meer. ETF beleggen biedt dezelfde voordelen en daarnaast nog een aantal extra voordelen.

Risicospreiding

Er bestaan intussen talloze fondsen, waardoor risicospreiding bij het beleggen eenvoudiger is dan ooit. Zo bestaat er voor elke index wel een ETF. Op die manier kun je eenvoudig en tegen lage kosten beleggen in een index. Hierbij worden alle aandelen uit de index in dezelfde verhouding in het fonds opgenomen. Dit wordt ook wel de onderliggende waarde genoemd. Een bijvoorbeeld hiervan is de S&P 500, welke index wordt samengesteld door S&P Global. 

Beleggen in een index biedt als voordeel dat er direct sprake is van risicospreiding. Ga je daarnaast beleggen in verschillende indexen, dan zal de risicospreiding nog beter worden.

Hierbij kun je niet alleen  beleggen in indexen van aandelenbeurzen, maar bijvoorbeeld ook in grondstoffen, vastgoed en crypto.

Bij een indexfonds is er sprake van een referentie index, bijvoorbeeld de AEX. De resultaten van het fonds worden dan gemeten ten opzichte van deze index, om op die manier de prestaties te meten en beoordelen. Wanneer het fonds goed wordt beheerd, dan zullen de rendementen erg dicht bij elkaar liggen. 

Afdekken van risico`s

Naast risicospreiding bij het beleggen biedt een ETF nog een andere mogelijkheid. Zelf heb ik onlangs (maart 2023) geïnvesteerd in een natural gas ETF. Dit fonds investeert het geld in natural gas futures. 

De koers van dit fonds beweegt grotendeels mee, met de marktprijs van gas. Inmiddels is de gasprijs erg gedaald en verwacht ik dat de bodem is benaderd. Wellicht kan er nog een paar euro vanaf maar heel veel zal dat niet zijn. Daarentegen kan de prijs wel weer exploderen.

Stel dat de gasprijzen gaan stijgen, dan zal mijn investering in mijn natuurlijke gas fonds ook in koers gaan stijgen. Helemaal in lijn zal dit waarschijnlijk niet zijn maar het zal wel een groot gedeelte van het verschil afdekken. Hierdoor heb ik voor mezelf als het ware een hedge opgezet voor de gasprijzen. 

Relatief nieuw product met een sterke groei

De handel in Exchange Traded funds begon in 1993. De eerste jaren was er sprake van een beperkte groei.

Zo bestonden er in 2003 nog maar 123 verschillende fondsen met een totaal geïnvesteerd bedrag van 151 miljard dollar. Inmiddels worden er wereldwijd bijna 8.800 fondsen verhandeld, met een totale waarde van meer dan 7 biljoen. 

Vooral de afgelopen 5 jaar is de markt enorm gegroeid, doordat de voordelen steeds meer worden herkend en het aanbod steeds groter wordt. De verwachting is dat deze groei voorlopig zal doorzetten.

ETF`s groei

Recente ontwikkelingen

In eerste instantie was er alleen sprake van fysieke ETF's. Hierbij wordt met het geld van de beleggers, de onderlinge waarde daadwerkelijk aangekocht. Bijvoorbeeld de aandelen uit de index die gevolgd wordt.

De laatste jaren zie je echter ook steeds meer synthetische ETF's. Hierbij wordt niet daadwerkelijk de onderliggende waarde aangekocht. Via verschillende constructies wordt er dan getracht een index na te bootsen. Hierbij wordt er vaak gebruikgemaakt van Swaps. Een dergelijke constructie is noodzakelijk, wanneer het niet mogelijk is om direct te investeren in de onderliggende waarden.

Hoe kun je een fonds kopen?

Om ETF`s te kopen dien je een account te openen bij een broker. Er zijn inmiddels tal van brokers waar je terecht kunt. Let er wel altijd goed op dat een broker in het bezit is van de vereiste vergunningen. Ga zeker niet in op mails of berichten op social media van onbekende partijen. Brokers waar je terecht kunt zijn ondermeer:

Broker Kosten kopen en verkopen
eToro € 0,00
Plus500 € 0,00
DeGiro €3,00 Bij ETF`s uit de kernselectie geen kosten
Admiral Markets $0,02 per ETF
Saxo bank 0,10% min 6€
Lynx 0,06% min 6€
Mexem 0,06% min €1,80
Bux Zero €0,00 bij een zero order. Marktorder of order met een limiet €1,99
Easybroker EU 0,08% en USA $0,008 per ETF

De kosten van het handelen

Er zal sprake zijn van verschillende kosten. Exchange Traded Funds dienen te worden gemanaged. Hierdoor ontstaan er kosten, die worden doorberekend aan het fonds en ten laste gaan van het resultaat. Dit wordt de Management Expense Ratio genoemd, aangezien deze kosten worden uitgedrukt in een percentage van de waarde van het fonds.

Des te actiever een fonds wordt beheerd, des te hoger de Management Expense Ratio zal zijn. Bij een indexfonds zullen de kosten laag zijn, aangezien dit relatief eenvoudig te beheren is en de aankopen en verkopen bijna volledig kunnen worden geautomatiseerd.

Gemiddeld ligt de MER zo rond de 0,23% (Bron: Fidelity). Het verschil is echter wel vrij groot. De laagste MER ligt zo rond de 0,03%, terwijl er ook fondsen zijn, waarbij het percentage boven de 1% uitkomt. 

Bij beleggingsfondsen ligt het kostenpercentage gemiddeld rond de 0,73%, waarbij actief beheerde fondsen gemiddeld 1,43% in rekening brengen.

Als je maandelijks voor een langere periode gaat beleggen, dan kan hetgeen je bespaart fors oplopen. Omdat je de kosten die je uitspaart ook weer opnieuw kunt beleggen is er sprake van een rente op rente effect.

Extra rendement door lagere kosten:

Aantal jaren Maandelijkse investering Gemiddelde kosten beleggingsfonds Actief beheerde beleggingsfondsen
10 € 100 € 302 € 743
10 € 250 € 756 € 1.857
10 € 500 € 1.512 € 3.715
20 € 100 € 1.235 € 3.110
20 € 250 € 3.089 € 7.774
20 € 500 € 6.177 € 15.548

Transactiekosten

Naast de kosten van het beheer van het fonds, kunnen er ook nog transactiekosten in rekening worden gebracht. Deze verschillen per broker. Zo is het handelen bij DeGiro, voor fondsen die tot de kerncollectie behoren, gratis. Voor de overige ETF's wordt er € 3 in rekening gebracht.

De relatief lage transactiekosten zorgen ervoor dat je ook met kleinere bedragen kunt beleggen. Zo is maandelijks beleggen op deze manier ook zeer goed mogelijk.

Admirals logo

Heb je interesse om te gaan handelen via Admiral Markets? Begin dan gewoon eerst eens met een demo account.

Account openen

Ontvang je ook dividend?

Wanneer er door de onderliggende waarden waarin wordt belegd, dividend wordt uitgekeerd, dan wordt dit aan de beleggers uitgekeerd. Er zijn ook speciale ETF dividend fondsen, waarbij het geld specifiek in aandelen met een hoog dividend wordt belegd.

Dividend ETF's zijn interessant, wanneer je een inkomen wilt aanvullen en hierbij het belegde vermogen wilt behouden.

Dividend aristocrats

Omdat er bij het beleggen vaak gebruik wordt gemaakt van Engelse termen, wordt er doorgaans over high dividend stocks gesproken.

Je ziet hierbij ook de term dividend aristocrats voorbijkomen. Dit zijn bedrijven die behoren tot de S&P 500 en de afgelopen 25 jaar een steeds hoger dividend hebben uitgekeerd. Je dient hierbij niet te vergeten, dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.

Je kunt er dus niet zeker van zijn, dat er in jaar 26 ook een hoog dividendrendement behaald zal worden. Het is zelfs mogelijk dat er helemaal geen dividenduitkering gaat plaatsvinden.

ETF dividend

Voor wie zijn ETF's geschikt?

In mijn opinie is dit een beleggingsinstrument dat voor elke belegger geschikt is. Zowel voor een professionele belegger als voor een particuliere belegger. Beleggen in ETF's is vrij eenvoudig. Uiteraard is er altijd sprake van een bepaald risico, maar dit risico is wel aanzienlijk lager dan bij bijvoorbeeld financiële producten zoals CFD's. 

Doordat er eenvoudig een goede risicospreiding toe te passen is, kan het ook een goede methode zijn om te gaan beleggen voor een extra pensioen.