Aandelen kopen is een van de oudste vormen van geld beleggen. Historisch gezien levert beleggen in aandelen meer op dan sparen. Het beleggen in aandelen gaat echter wel met ups en downs. Er zijn jaren dat je hoge rendementen kunt behalen maar er zijn ook jaren dat je tegen verliezen aanloopt.
Er is dus altijd sprake van een zeker risico dat een aandeel minder waard wordt. Of in het ergste geval zelfs helemaal niks meer waard is. Beleggers die in het verleden in een bedrijf zoals Baan hebben belegd kunnen hierover meepraten. Ook ervaren beleggers lopen soms tegen verliezen aan.
Inhoudsopgave
Wat is een aandeel?
Met het kopen van een aandeel word je mede-eigenaar van een bedrijf. Voor welk gedeelte je mede eigenaar wordt, hangt af van het aantal aandelen dat je koopt en de omvang van het bedrijf.
Unilever heeft bijvoorbeeld 2,5 miljard aandelen uitstaan. Als je een aandeel van Unilever zou kopen, dan word je voor 0,00000004% eigenaar van het bedrijf. Dit is dus te verwaarlozen.
Winstuitkering
Als mede-eigenaar heb je recht op een gedeelte van de winst. Winst wordt uitbetaald in de vorm van dividend. Het is echter niet zo dat altijd de gehele winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vaak wordt de winst gebruikt om te herinvesteren in het bedrijf. Als dit op een goede manier wordt gedaan, dan zal hierdoor de waarde van het bedrijf toenemen, waardoor de aandelen meer waard worden.
Het overgrote gedeelte van de beleggers is meer geïnteresseerd in koersstijgingen dan uitkeringen in dividend. Een dividenduitkering is doorgaans slechts een paar procent. Een koersstijging kan daarnaast veel groter uitpakken.
Historische rendementen
Er zijn hele goede jaren en hele slechte jaren. Het moment dat je instapt is enorm belangrijk. Was je net begonnen met beleggen voordat de bankencrisis uitbrak? Dan was je direct een fors gedeelte van jouw vermogen kwijtgeraakt. In die situatie had het jaren geduurd, voordat je deze verliezen weer had goedgemaakt.
Was je daarentegen ingestapt op het dieptepunt van de beurs, dan had je direct grote winsten gemaakt. Dit klinkt en is allemaal logisch.
Het vervelende is echter dat je op voorhand nooit weet wat het dieptepunt van een koers is. Aandelen kopen of verkopen vraagt om de juiste timing. Er is echter geen persoon op aarde, die dit op voorhand met zekerheid juist kan voorspellen.
Hoe kun je aandelen kopen?
Om aandelen te kunnen kopen of verkopen dien je een beleggersrekening bij een bank of broker te openen. Op die manier krijg je toegang tot de beurs. Hierbij worden er bepaalde kosten in rekening gebracht in de vorm van transactiekosten. Deze transactiekosten gaan ten laste van het rendement.
Er zijn tal van brokers en banken waar je terecht kunt. Het is hierbij van belang om goed te letten op de vergunningen die een broker of bank heeft. Alleen wanneer er sprake is van een vergunning, dan weet je zeker dat je met een betrouwbare partij van doen hebt.
Handel alleen via betrouwbare partijen
Ga dan ook nooit handelen via een partij die niet in het bezit is van een vergunning. Helaas gaan er continue scams de ronde, waarbij mensen veel geld verliezen. Het aantal scams is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Online brokers zijn er meer dan voldoende. Doe echter wel eerst een kort onderzoek om zeker te stellen dat je met een betrouwbare partij van doen hebt.
Wat zijn de beste aandelen om nu te kopen?
Dit is de vraag die iedere belegger bezig houdt. Banken verstrekken adviezen met betrekking tot de verwachte koersontwikkelingen. Als je adviezen van verschillende banken gaat vergelijken, dan zal je zien dat er soms tegenstrijdige adviezen worden verstrekt. De ene bank geeft een koopadvies en een andere bank geeft daarentegen het advies om juist te verkopen.
Dit geeft direct de complexiteit aan. Het blijft gewoon een kwestie van de toekomst voorspellen en op basis daarvan het juiste moment van kopen bepalen. Helaas is er niemand die dit perfect kan voorspellen.
Onverwachte gebeurtenissen
Daarnaast zal je altijd te maken hebben met onverwachte gebeurtenissen die grote invloed hebben. Denk hierbij aan de oorlog in Oekraïne en de corona pandemie. Dit is iets wat een paar jaar geleden volstrekt ondenkbaar was. Of het de juiste beslissing is om een aandeel te verkopen, is dan ook iets wat je alleen achteraf te weten komt.
Hoe komt een koers tot stand?
Een koers komt tot stand door vraag en aanbod. Hierbij wordt er gekeken naar de toekomst van een onderneming. Wat er in het verleden is gebeurd, is eigenlijk niet meer van belang.
Technisch gezien zou de koers gelijk moeten zijn aan de contante waarde van de toekomstige kasstromen per aandeel. In de praktijk is deze link echter niet te maken.
Relatief nieuwere bedrijven zoals Tesla en Uber springen er hierbij uit. Deze bedrijven genoten al een enorme waardering, voordat er ook maar een euro winst was gemaakt. Het is in dat geval echter de potentie van dergelijke ondernemingen, die de koers bepalen. Koersen van degelijke bedrijven staan niet in verhouding ten opzichte van de winsten die zijn behaald, of in de nabije toekomst worden verwacht.
Dit alles maakt dat de vraag welke aandelen nu kopen verstandig is, niet te beantwoorden valt. Verschillende experts zullen deze vraag anders beantwoorden.
Regels voor de beginnende belegger
Beleggen brengt risico`s met zich mee. Daarom worden er voor beginnende beleggers altijd een aantal adviezen gegeven.
Beleggen is voor de lange termijn
De koers van een aandeel daalt en stijgt. Hierbij is het van belang om altijd een lange termijn strategie te hanteren. Dus niet direct in de stress schieten wanneer een koers gaat dalen. En ook niet gaan gokken met aandelen om snelle winsten te behalen.
Alleen beleggen met geld dat je kunt missen
Het kan altijd misgaan bij beleggen. Dit is ook voor beleggen in aandelen het geval. Ga dus niet met geld beleggen dat je later echt nodig hebt. Hierdoor kun je in de financiële problemen terechtkomen.
Laat je goed adviseren
Ga niet zomaar iets doen. Wanneer je geen of weinig ervaring hebt, dan is het raadplegen van een financieel adviseur verstandig. Zaken zoals technische analyse en fundamentele analyse zijn nu eenmaal complex en dat heb je niet zomaar onder de knie.
Pas een goede risicospreiding toe
Door geld dat je wilt investeren, goed te verdelen over verschillende aandelen, zorg je ervoor dat het totale risico afneemt. Hiervoor dien je aandelen uit verschillende sectoren te kopen. Welke aandelen u ook wilt kopen, er is altijd een risico aan verbonden. Nog beter is om niet alleen in aandelen te investeren maar ook in andere beleggingsinstrumenten. Dit kunnen bijvoorbeeld beleggingsfondsen of obligaties zijn.