Beleggingsinstrumenten

Beleggingsinstrumenten zijn producten waarin je kunt beleggen. Een klassiek beleggingsproduct zijn aandelen. Daarnaast zijn er ook tal van nieuwe beleggingsproducten, waarvan CFD's een voorbeeld zijn.

Beleggingsinstrumenten overzicht

Let goed op de risico`s

Elk beleggingsproduct heeft zijn eigen risicokenmerken. Zo staan CFD's als erg risicovol bekend. Het is zelfs zo dat gemiddeld zo rond de 80% van de particuliere CFD beleggers geld verlies. 

Obligaties daarentegen staan bekend als een beleggingsproduct met een relatief laag risico. Het rendement wat je hiermee kunt behalen, is dan ook beperkt. Dit is namelijk een gegeven. Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voordat je daadwerkelijk gaat beleggen, is het van belang om jouw risicoprofiel vast te stellen. Dit geeft inzicht in welke producten geschikt zijn om in te beleggen. Geld investeren zonder risico bestaat niet. Dit dien je goed te beseffen.

Soorten beleggingsproducten

Om een inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden, bespreken we onderstaand de populairste beleggingsinstrumenten.

1. Aandelen

Iedereen heeft wel van aandelen gehoord. Met een aandeel wordt je gedeeltelijk eigenaar van een onderneming. Bij grote bedrijven dien je dit wel relatief te zien. Wanneer je een aandeel ASML koopt, dan wordt je slecht voor een te verwaarlozen gedeelte mede-eigenaar. 

Beleggen in aandelen brengt risico's met zich mee. Een bedrijf kan altijd failliet gaan, waardoor jouw aandeel niks meer waard is. Daarentegen kun je nooit meer geld verliezen dan dat je hebt geïnvesteerd. Daarnaast kun je een mooi rendement behalen. Gemiddeld ligt het rendement historisch gezien rond de 7,2%. 

Beleggingsinstrumenten

2. Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen bestaan uit meerdere beleggingsproducten. Dit kunnen bijvoorbeeld aandelen zijn maar ook een mix van aandelen en obligaties. Des te beter gespreid een beleggingsfonds is, des te lager het risico.

Vaak zie je specifieke beleggingsfondsen, gericht op een specifieke bedrijfstak of een regio. Daarnaast zijn er ook verschillende fondsen die zich richten op specifieke financiële producten. 

Beleggen in beleggingsfondsen is de eenvoudigste methode om te gaan beleggen. Wanneer je niet over al te veel kennis en ervaring beschikt, dan is dit wellicht de beste methode om te gaan beleggen. Er is dan direct sprake van een zekere mate van risicospreiding. De meer ervaren belegger zal liever zijn eigen portefeuille uit verschillende beleggingsinstrumenten samenstellen. Daarom is beleggen met geleend geld dan ook iets wat altijd wordt afgeraden.

Beleggingsinstrument beleggingsfonds

3. ETF`s

ETF's (Exchange Traded Fund) lijken heel veel op beleggingsfondsen. Het grote verschil is dat je ETF's continu kunt verhandelen op de beurs, aangezien deze fondsen beursgenoteerd zijn. Bij een beleggingsfonds is dit vaak niet het geval. Bij veel beleggingsfondsen kan je alleen in of uitstappen, aan het begin of einde van de handelsdag.

Dit leidt ertoe dat ETF's enorm in populariteit gegroeid zijn. Het biedt hetzelfde voordeel als een beleggingsfonds, te weten risicospreiding, maar biedt daarbovenop het voordeel dat je deze beleggingsinstrumenten continu kunt verhandelen.

Beleggingsinstrument beleggingsfonds

4. Opties

Opties geven het recht om iets te kopen of verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Wel dien je er op te letten, dat wanneer je opties gaat verkopen, dat er dan sprake is van een plicht. Een ander kenmerk is dat er sprake is van een einddatum. 

Wanneer een optie op de einddatum, ook wel expiratiedatum genoemd, geen waarde heeft, dan ben je jouw investering kwijt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een optie hebt gekocht, om een aandeel te mogen kopen voor 10€, maar de actuele koers op het moment van expiratie van de optie bedraagt 8€.

Opties zijn niet alleen beleggingsinstrumenten om direct geld mee te verdienen. Je kunt opties ook inzetten, om risico`s die je loopt met een aandelenportefeuille, af te dekken. Zo kan je bijvoorbeeld een optie kopen om jouw aandelen in de toekomst tegen een bepaalde prijs te mogen verkopen. Op die manier voorkom je dan eventueel een groot verlies, wanneer de koers compleet in elkaar zakt.

Beleggingsproducten opties

5. CFD`s

CFD's zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. CFD staat voor Contract Of Difference. Bij dit beleggingsinstrument koop je niet daadwerkelijk de aandelen maar zijn de toekomstige koersverschillen voor jouw rekening. Het grote voordeel is, dat je op deze manier met een relatief beperkte investering kunt profiteren van de koerswinst van een groot aantal aandelen. 

Dit zou kunnen leiden tot een hoger rendement op  jouw investering. Echter, het omgekeerde is ook het geval. Je kan ook veel meer verliezen, dan dat je in eerste instantie hebt geïnvesteerd. CFD's zijn complexe producten, waarbij er altijd wordt gewaarschuwd voor eventuele verliezen.

In principe is beleggen iets voor de lange termijn. CFD's worden daarentegen vaak gebruikt om op korte termijn rendement te behalen. Dit zorgt voor een hoog risico.

Complexe beleggingsproducten CFD

6. Futures

Futures lijken erg op opties. Het grote verschil is dat er daadwerkelijk een plicht bestaat, om het product waarop de future is gebaseerd, te kopen of verkopen. Het kan zelfs zo zijn dat je daadwerkelijk het onderliggende product dient te leveren of ontvangt. 

In de praktijk zal je echter zien, dat er doorgaans een financiële afwikkeling plaatsvindt tussen de prijs in de future en de marktprijs op het moment van expiratie.

Futures worden voornamelijk door bedrijven gebruikt om risico`s af te dekken. Je kunt op die manier bijvoorbeeld alvast de prijs van grondstoffen voor de toekomst vastleggen.

Beleggingsproducten opties

7. Foreign exchange

Het handelen in vreemde valuta is en blijft populair. Wel is het zo dat er bijna altijd gebruik wordt gemaakt van een van bovengenoemde beleggingsinstrumenten, om te handelen in vreemde valuta. Omdat je in grote bedragen dient te handelen, wordt dit doorgaans gedaan via CFD's, futures of opties. 

Als je 100.000 USD zou aanschaffen en de koers stijgt met 1 cent, dan zou je slechts 1.000€ verdienen. Als je daar dan nog de kosten vanaf trekt, dan blijft er niet veel over. 

Beleggingsinstrumenten foreign exchange

8. Turbo`s en sprinters

Dit zijn gestructureerde producten waarbij gebruik wordt gemaakt van een hefboom. Deze producten hebben veel weg van CFD's. Wel is de hefboom doorgaans aanzienlijk lager en is er een automatische stop-losprijs ingebouwd. 

Dit zorgt ervoor dat je niet meer kunt verliezen dan de inleg. Behalve dan de rentekosten die in rekening worden gebracht. Dit zijn echter geen grote bedragen. 

Doordat er gebruik wordt gemaakt van een hefboom, is er wel sprake van een hoger risico dan bij beleggen in aandelen.

Nieuwe beleggingsproducten sprinters

9. Cryptocurrency

Ook al ben ik persoonlijk van mening dat cryptocurrencies een aparte tak van sport zijn, toch moet deze beleggingsinstrumenten hier worden vermeld. De gelijkenis met het handelen in andere beleggingsproducten, is dat er ook hier gebruik wordt gemaakt van technische analyse. 

De verschillende modellen die worden gebruikt bij de handel in aandelen kunnen ook worden gebruikt bij cryptocurrencies. Wel zijn de koersen veel volatieler, zodat je continu de koersen dient te monitoren. Cryptocurrencies zijn in mijn opinie erg risicovol.

Soorten beleggingsproducten crypto

10. Crowdfunding

Een relatief nieuw beleggingsinstrument is crowdfunding. Er zijn inmiddels tal van platforms waar je kunt investeren in verschillende projecten. Je moet dit niet te verwarren, met projecten waarbij er geld wordt opgehaald voor een liefdadigheidsproject. Investeren in crowdfunding als belegging is iets heel anders. Op die manier kun je investeren in verschillende soorten projecten, zoals consumentenleningen of vastgoedprojecten.

Omdat het hierbij gaat om een niet gereguleerde manier van beleggen, is er sprake van een hoger risico. Dit is per definitie het geval bij niet gereguleerde beleggingsinstrumenten.

Beleggingsinstrumenten crowdfunding

Welke beleggingsproducten zijn voor jou geschikt?

Beleggen brengt risico`s met zich mee. Bij complexe beleggingsproducten is dit risico doorgaans hoger dan bij meer standaard beleggingsinstrumenten zoals aandelen en obligaties.

Wat voor jou geschikt is, hangt geheel van jouw persoonlijke situatie af. Het maken van een risicoprofiel is dan ook aan te raden. Dit geeft inzicht in welke soorten beleggingsproducten voor jou geschikt zijn.

Wanneer je een beleggingsrekening gaat openen, dan zal er een dergelijk profiel worden aangemaakt. Je kan echter ook een financieel adviseur inschakelen om je op die manier goed te laten adviseren.