Zelf beleggen

Bij het beleggen in aandelen of andere effecten, heb je twee opties. Laten beleggen of zelf beleggen. 

Beide methoden hebben hun eigen voordelen en nadelen. Echter, misschien wel het allerbelangrijkste is, waar voel jij je het prettigst bij? Want het beleggen van geld brengt risico met zich mee. 

Wat is beleggen in eigen beheer?

Eigenlijk is dit een vrij eenvoudige vraag. Ga je zelf beleggen, dan bepaal jezelf jouw strategie. In welke effecten je wilt beleggen en wanneer je deze koopt en weer verkoopt. Je gaat hierbij geheel jouw eigen gang. 

Bij deze manier van beleggen ga je dus niet af op de adviezen van een vermogensbeheerder. Dat wil zeggen, een persoonlijk advies. 

Je kan natuurlijk op het internet voldoende informatie vinden over hetgeen verschillende beleggingsexperts adviseren. Zo kan je precies zien wie er een koopadvies of een verkoopadvies geeft voor een specifiek aandeel.

Wat de beste optie is, hangt grotendeels af van een persoon zelf. 

  • Ga jezelf tijd investeren in het volgen van het financiële nieuws?
  • Lig je snel wakker wanneer de beurskoersen dalen?
  • Hoeveel risico wil je nemen en wil je dit zelf doen of vertrouw je liever op experts?

Voordeel van zelf beleggen

Het grootste voordeel is dat je niet de kosten betaalt die verbonden zijn aan het beheerd beleggen in de vorm van vermogensbeheer. Bij die vorm van beleggen betaal je maandelijks voor het beheer van jouw investeringsportefeuille. 

Bij het laten beleggen wordt er doorgaans gebruik gemaakt van modellen, waar maar zelden van wordt afgeweken. 

Op deze manier ben je geheel afhankelijk van hoe goed dit model is. 

Ik heb uit eigen ervaring meegemaakt dat het erg lang kan duren voordat er van een model wordt afgeweken. Zelfs als de resultaten van het gevolgde model negatief zijn. Het is een model wat een aanbieder meestal zelf heeft ontwikkeld en dan is het erg pijnlijk om te moeten concluderen dat dit model eigenlijk niet werkt. 

Hierdoor dien je er wel de nodige tijd in te investeren om op die manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de financiële markt.

Ik wil zelf gaan beleggen. Hoe begin ik daarmee?

Hiervoor dien je een beleggingsrekening te openenen bij een bank of broker. Dit kan bij zowat elke bank in Nederland. Je kan terecht bij de ABN AMRO, Rabobank, ING en ga zo maar door.

Je hebt tegenwoordig echter ook nieuwe aanbieders waar je een beleggingsrekening kan openen. Bux Zero is waarschijnlijk een van de bekendste aanbieders op dit gebied. Hier kan je effecten kopen en verkopen, zonder dat je hiervoor een commissie dient te betalen. 

Een andere grote aanbieders is de Giro, waar je transacties kan uitvoeren tegen lage transactiekosten.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de risico`s

Bij het investeren in wat voor een soort effecten dan ook, je kan altijd jouw inleg verliezen. 

Er zijn wel mogelijkheden om het risico`s van beleggen te beperken, maar je zal altijd een zekere vorm van risico behouden. 

Zeker als je zelf aan de slag gaat dan is het verstandig om voor jezelf de risico`s van de producten waarin je jouw geld wilt investeren helder te krijgen. 

Daarnaast is het ook van belang om te bepalen welke type belegger je bent. Beginnen met beleggen zou eigenlijk hiermee moeten beginnen.

Zo kan je een risico avers type zijn, of een persoon die wel houdt van een risico, met daarbij behorend ook de kans op een hoger rendement. 

Indien je risico avers bent, dan zou je zeker niet moeten beleggen in risicovolle producten. 

Indexbeleggen is dan bijvoorbeeld een betere optie. Dit omdat je op die manier jouw vermogen spreidt over verschillende effecten, waardoor het risico wordt beperkt. Ook een mix van aandelen en  obligaties kan dan een optie zijn, omdat je hiermee het risico over de totale portefeuille beperkt.

Zet niet jouw hele vermogen op het spel

Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Dat is een advies wat je regelmatig tegenkomt. En daarnaast zeker geen geleend geld gaan investeren in risicovolle producten. 

Op die manier kan je snel in grote financiële problemen terecht komen. Dit zijn algemene adviezen waarbij wij ons kunnen aansluiten.

Informatie inwinnen via het internet

Je zal via het internet direct zien dat hier vaak geen eenduidige meningen bestaan over specifieke aandelen. Het kan best zo zijn dat de adviezen compleet uiteen lopen voor een bepaald aandeel. 

Als je bijvoorbeeld de website IEX bekijkt, dan kan je precies zien wat de adviezen zijn van alle belangrijke banken.

Dit kan soms erg handig zijn. Maar vaak brengt je dit ook aan het twijfelen. 

Het is een grote uitzondering dat alle banken hetzelfde advies geven. Het komt veel vaker voor dat de ene bank een koopadvies geeft en andere banken een verkoopadvies. 

En dit zijn de adviezen van de echt grote jongens op dit gebied, zoals een ING, Credit Suisse, JP Morgan en Morgan Stanley.

Voor de grote bedrijven vindt je wel adviezen van meer dan 20 financiële instellingen.

En dat is direct het “probleem” bij het beleggen. In principe probeer je via het beleggen van geld in aandelen de toekomst te voorspellen. 

Welk bedrijf gaat het nu goed doen in de komende tijd en welk bedrijf niet, zodat je daar beter van weg kan blijven. 

Tenminste indien je gewoon gaat beleggen in aandelen. Ga je aan de slag met opties, dan kan je via putopties ook voor bedrijven kiezen, waarvan je verwacht dat deze het moeilijk gaan krijgen.

Zijn beleggings forums nuttig? 

Een andere bron van informatie zijn verschillende beleggings forums. Persoonlijk ben ik echter erg voorzichtig met hetgeen in de dergelijke forums wordt gemeld. 

Het zijn doorgaans hobbyisten en geen experts die hier hun mening ventileren.

En daarnaast merk ik zelf dat mensen erg positief zijn over de vooruitzichten van aandelen die zij zelf in hun bezit hebben. Regelmatig zie ik voorbijkomen dat mensen de realiteit soms wel eens uit het oog verliezen. En hebben ze een aandeel verkocht, dan zijn ze ineens uitermate negatief.

Voor mij persoonlijk is dit meer leuk om te lezen, maar doe ik er verder niks mee. In de meeste gevallen zijn het persoonlijke meningen die niet onderlegd zijn of niet op feiten zijn gebaseerd. En dit kan erg gevaarlijk zijn. Zeker indien iemand een gouden tip deelt voor een aandeel om in te beleggen, dan is het verstandig hier kritisch naar te kijken.