Laten beleggen

Bij het laten beleggen van geld heb je zelf weinig omkijken naar de beleggingen in jouw bezit. Dit wordt namelijk voor jou gedaan door experts op dit gebied.

Het risicoprofiel vastleggen

Voordat een vermogensbeheerder begint met het laten beleggen van jouw geld, wordt er eerst een risicoprofiel samengesteld. Dit is uitermate belangrijk want dit vormt de basis voor de de beleggingsstrategie.

Bij het bepalen van het risicoprofiel worden er aantal belangrijke vragen beantwoord. Hoeveel risico wil je lopen met betrekking tot jouw spaargeld, maar ook wat is de tijdshorizon dat je wilt beleggen. Heb je een bepaald doel voor ogen waarvoor je een vermogen wilt opbouwen.

Koersschommelingen en de tijdshorizon

Beurskoersen van aandelen gaan op- en neer. En soms kan er iets onverwachts gebeuren waardoor de koersen sterk gaan dalen. Denk maar aan de kredietcrisis en 9/11. Met dit soort gebeurtenissen verliest de beurs direct tientallen procenten.

En actueel natuurlijk de uitbraak van het coronavirus. De beurzen zijn inmiddels al sterk gedaald en niemand weet hoe ver deze daling nog zal doorzetten.

laten beleggen beurscrash

Meer zekere beleggingen wanneer de doeldatum nadert

Dit zorgt ervoor dat tegen de einddatum van uw beleggingsstrategie het vaak wordt aanbevolen om geld in meer zekere effecten te beleggen. Hier wordt dan vaak uitgegaan van obligatie Want je wilt natuurlijk niet net voor de einddatum dat er een groot gedeelte van het vermogen verdampt.

Begin je net met beleggen en wil je een vermogen opbouwen over bijvoorbeeld een periode van 10 of 15 jaar dan is dit minder van belang. Het verleden heeft geleerd dat na elke crisis de beurs weer opkrabbelt. Hoe lang dit in beslag zal nemen weet niemand, maar de kans dat dit op een termijn van 5 jaar gebeurd is uiteraard vele malen groter dan dat de beurs binnen een paar jaar weer volledig is hersteld.

Bij het laten beleggen van geld wordt dit voor jou allemaal geregeld. Des te dichter de einddatum nadert, des te minder risico er zal worden genomen. Ga jezelf beleggen dan dien je dit allemaal zelf goed in de gaten te houden.

Pijnlijke maar noodzakelijke beslissingen nemen

Daarnaast is het soms erg pijnlijk om een aandeel met verlies te verkopen. Maar soms is dit gewoon een goede beslissing indien de verwachting is dat de koers van een aandeel nog verder zal gaan dalen. 

Vermogensbeheerders gaan hier doorgaans eenvoudiger mee om. Zij handelen meer vanuit rationaliteit dan emotie, terwijl bij iemand die zijn eigen geld direct zelf belegd emotie een grote rol kan spelen. En dat is vaak geen goede zaak. Dit is echter geen vaststaand feit, want uiteindelijk is er niemand die precies de toekomst kan voorspellen.

beleggen beslissingen nemen

Voor welke doelgroep is laten beleggen bedoeld?

In mijn opinie zijn er vier groepen mensen waarvoor het laten beleggen, in plaats van zelf beleggen, een interessante optie is:

  1. Mensen die net beginnen met beleggen en nog weinig ervaring of expertise op dit gebied bezitten.
  2. Personen die weinig of geen interesse hebben om het dagelijkse financiële nieuws te volgen, om zodoende goede beslissingen te kunnen nemen.
  3. Degenen met een drukke agenda die gewoonweg niet de tijd hebben om dagelijks het nieuws te volgen.
  4. Personen die overgevoelig zijn voor koersschommelingen en hierdoor overhaaste beslissingen gaan nemen. Dan kan je het beter overlaten aan professionele vermogensbeheerders die minder vanuit de emotie handelen.

Wat zijn de voordelen van het laten beleggen van geld ten opzichte van zelf beleggen?

In mijn opinie biedt het laten beleggen van geld de volgende voordelen ten opzichte van het zelf beleggen.

  1. Het ingelegde geld wordt wordt beheerd door beleggingsexperts. Deze experts zijn continue bezig met het uitvoeren van transacties op de beurs. Bovendien volgen zij 24x7 al het belangrijke financiële nieuws. Je profiteert dus van de kennis en expertise van de experts op het gebied van beleggen.
  2. Je hoeft zelf niet jouw vrije tijd te besteden aan het volgen van het financiële nieuws. Het investeren, beleggen en maken van beslissingen wordt voor jou gedaan. Het is daarom niet noodzakelijk om continu op de hoogte te blijven van alle relevante informatie.
  3. Beslissingen laat je over aan de experts. Het maken van beslissingen, om te kopen, verkopen of niks te doen brengt de nodige stress met zich mee. Het bepalen van het juiste moment om actie te ondernemen is uitermate lastig. En alleen achteraf kan je bepalen of je de juiste beslissing hebt genomen. Blijkt het achteraf toch een verkeerde beslissing te zijn geweest, dan kan uitermate frustrerend zijn.
  4. De beleggingsportefeuille wordt continue voor jou in de gaten gehouden en indien nodig wordt er actie ondernomen. Zelfs als je met vakantie bent en je ligt op het strand, dan gaat dit gewoon door. Op die manier kun je optimaal genieten van vrije tijd, zonder jezelf zorgen te hoeven maken over jouw aandelen of andere effecten.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het niet zelf beleggen?

Naast voordelen, zijn er uiteraard ook een aantal nadelen verbonden aan het beheerd beleggen. Deze zijn in onze opinie als volgt:

  1. De kosten verbonden aan laten beleggen zijn hoger dan dat je dit zelf doet. De verschillende fondsbeheerders dienen uiteraard ook betaalt te worden en dit gaat ten koste van het behaalde rendement.
  2. Je hebt alles uit handen gegeven, dus je kan niet zelf nog een aandeel kopen of verkopen. Daarnaast vertrouwen de beleggingsexperts vaak op een model dat zij gebruiken. Dit wordt de technische analyse genoemd. Echter, deze modellen zijn gebaseerd op het verleden. Het model moet zich voor de toekomst nog bewijzen. Iedereen kent wel de slogan het verleden geeft geen garantie voor de toekomst en dat is in dit geval ook zeker waar. Je bent dus grotendeels afhankelijk van de gebruikte modellen.

Aanbieders voor het beheren van vermogen

Zoals hierboven al is aangegeven wordt er bij het laten beleggen doorgaans gebruik gemaakt van technische analyse modellen. Deze modellen verschillen van beheerder tot beheerder. Het ene model presteert beter bij een opgaande beurs en andere modellen presteren beter bij een opgaande beurs. 

Daardoor weet je nooit van tevoren welk model in de komende jaren het beste zal presteren. Het vergelijken van historische rendement en dan het liefst over een langere periode, kan wel een goede indicatie geven over de accuraatheid van de gebruikte technische analyse modellen.

Belangrijk is ook om goed te bekijken welke kosten een vermogensbeheerder per jaar in rekening brengt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een groot deel van het rendement naar de vermogensbeheerder of de aanbieder van de beleggingsrekening zelf gaat.

Beleggen doe je voor de langere termijn

De stelregel is dat beleggen iets is om vermogen op te bouwen over een langere termijn. Hierbij is een stabiel rendement behalen over een langere periode het uitgangspunt. Op die manier bouw je het belegde vermogen gestaag verder op. 

Het jezelf richten op het behalen van korte termijn koerswinsten is eigenlijk een andere tak van sport. 

Dit lijk meer op daghandel hetgeen een grote tijdinvestering vergt. Dit zou je ook alleen maar moeten doen indien je bereid bent de nodige risico`s te nemen.

Op dit moment is voor veel mensen met spaargeld beleggen een goed alternatief voor sparen. Dit omdat de rente op spaargeld inmiddels praktisch nul is.

Een overzicht van verschillende vermogensbeheerders

Geld laten beleggen kan op dit moment bij een groot aantal verschillende aanbieders. Zo zijn er Binck forward, Robeco kids  Robeco one of Robeco life, Centraal beheer, ABN AMRO of Aegon beheerd beleggen. Dit is is slechts een kleine greep uit het aantal vermogensbeheerders.

Onze website is puur informatief. Wij bemiddelen of adviseren niet. Hiervoor verwijzen wij u door naar de website van de aanbieder van de verschillende beleggingsproducten.