Voordat je kan beginnen met beleggen en handelen op de beurs heb je een beleggersrekening nodig. Je kan geen aandelen transacties uitvoeren met elke willekeurige bankrekening. Je dient bovendien aanvullende overeenkomsten te ondertekenen, voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan.
Inhoudsopgave
Verschillende tarieven bij verschillende aandelen
Bij het kiezen van de juiste beleggersrekening is het van belang goed te kijken naar de transactiekosten die in rekening worden gebracht. En dan met name naar de transactiekosten die voor jou van belang zijn.
Er worden namelijk doorgaans verschillende tarieven berekend voor het beleggen in aandelen van de AEX, beleggingsfondsen en buitenlandse aandelen. En daarnaast heb je nog andere tarieven voor producten zoals opties en futures.
Een bank die de goedkoopste tarieven aanbiedt voor het beleggen in aandelen van de AEX hoeft niet per definitie ook de goedkoopste te zijn op het gebied van buitenlandse aandelen of beleggingsfondsen.
Wil je bijvoorbeeld met name gaan beleggen in buitenlandse aandelen, dan dien je dus goed te letten op de tarieven voor het beleggen in deze buitenlandse aandelen.
Het direct beleggen in cryptomunten is nog niet mogelijk met een standaard beleggingsrekening. Wel kan je beleggen in afgeleide producten van de verschillende cryptocurrency.
Laat jouw beleggersrekening aansluiten op jouw strategie
Zijn jouw beleggingen vooral gericht op de lange termijn en behoudt je doorgaans de effecten lang in jouw bezit, dan spelen de transactiekosten niet zo'n heel erg grote rol. Het zogenaamde bewaarloon is in dat geval belangrijker.
Wil je echter actief aan de slag en profiteren van kortstondige koersschommelingen, dan zijn de transactiekosten wel uitermate belangrijk. Want dan kunnen deze kosten zelfs een rol spelen of jouw beleggingsstrategie winstgevend is of niet.
Neon banken en beleggersrekeningen
Helaas bieden de nieuwe online banken zoals de N26 bank nog geen mogelijkheden tot beleggen. Hopelijk is dit iets waar zij in de toekomst mee gaan komen.
Want op dit moment ben je nog grotendeels aangewezen op traditionele partijen voor het openen van een beleggingsrekening. En dat komt de kosten die in rekening worden gebracht niet ten goede.
Aangezien de N26 bank is begonnen met het aanbieden van gratis bankrekeningen, is het hopelijk ook te verwachten dat zij een revolutie teweeg gaan brengen met betrekking tot transactiekosten en beleggen.
Bewaarloon en transactiekosten
De kosten van een beleggingsrekening vallen uiteen tussen een vast bedrag en transactiekosten. Er wordt standaard een percentage in rekening gebracht over de waarde van de aandelenportefeuille.
Dit percentage hangt sterk af van de beleggingsrekening die je hebt geopend. Heb je een beleggingsrekening waarbij er ook advies wordt verstrekt, dan zullen deze kosten hoger zijn.
Doe je alles zelf en maak je geen gebruik van adviezen van een bank dan zullen deze kosten aanzienlijk lager zijn.
Een voorbeeld van de kosten
Bij de ABN AMRO betaal je bij de basis beleggingsrekening 0,2% op jaarbasis over de waarde van de beleggingen. Per transactie komt daar voor binnenlandse aandelen dan nog eens 5€ plus 0,05% van de waarde van de transactie bij.
De kosten voor transacties van buitenlandse aandelen zijn exact het dubbele. Zowel het percentage berekend over de waarde van de transactie als wel het vaste bedrag.
Op het contante saldo op een beleggersrekening wordt er doorgaans een variabele rente vergoed. Dit kunnen we op dit moment echter buiten beschouwing laten want is zo ongeveer gelijk aan nul.
Beleggen met advies
Maak je echter gebruik van actief beleggingsadvies dan is hetgeen je bij de ABN AMRO betaald maar liefst 0,91% van de waarde van de aandelenportefeuille.
Hierbij wordt er ook nog eens een minimum van 2,420€ per jaar gehanteerd. Dit is dan ook alleen interessant wanneer je een fors vermogen in effecten zoals aandelen hebt belegd.
Per aandelentransactie wordt er ook nog eens 0,2% van de waarde van de transactie in rekening gebracht. Daarbij dien je niet te vergeten dat er altijd een aankoop en verkoop plaatsvindt. Je zal deze kosten dus twee keer dienen te betalen.
De waarde van een beleggingsadvies
Vergeet niet dat het hier puur en alleen om adviezen gaat. En het is in het verleden al meermaals aangetoond dat niemand weet wat de aandelenbeurs gaat doen. Dus of een advies waardevol is dien je ten alle tijden maar af te wachten.
Wel kan er doorgaans een goed advies worden verstrekt om risico`s te spreiden. Dit is een erg belangrijk uitgangspunt bij het beleggen in effecten.
Mijn eigen ervaringen met vermogensbeheer
Persoonlijk heb ik een uitermate slechte ervaring met het vermogensbeheer van Alex. In een jaar dat de AEX index met meer dan 10% steeg, kregen zij het voor elkaar een negatief rendement te realiseren. En daar bovenop diende ik hen dan ook nog een vergoeding te betalen.
Sindsdien ben ik daar dan ook mee gestopt en voer ikzelf mijn beleggingen uit.