Beleggen

Beleggen en de beurskoersen

Beleggen is iets wat mensen al decennia lang doen. Maar er zijn wel continu nieuwe ontwikkelingen op dit gebied gaande. De manieren waarop en waarin je kan beleggen nemen alsmaar toe. 

Waren er vroeger alleen aandelen en daarna opties, tegenwoordig zie je ook producten zoals CFD`s, turbo`s en nog vele andere producten regelmatig voorbijkomen. En niet te vergeten, een van de meest recente ontwikkelingen, beleggen in cryptocurrency.

Beleggen betekent risico

Het allerbelangrijkste voor je geld gaat investeren is dat je jezelf ervan bewust bent dan er altijd risico`s bestaan. Dit geldt voor alle producten die worden aangeboden. Of het nu gaat om aandelen, opties, obligaties of vastgoed. Als je wilt beleggen dan zijn risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Daarnaast wordt er altijd gesteld dat indien je een hoger rendement wilt realiseren je ook meer risico zal lopen. De kans op een hoger rendement is als het ware een beloning voor het hogere risico dat je loopt.

Vermogen opbouwen voor de lange termijn

Beleggen doe je in eerste instantie voor het opbouwen van vermogen over een langere termijn. Wil je snel koerswinsten realiseren, dan vergt dit een geheel andere benadering. Dan dien je hier elke dag mee bezig te zijn en gaat dit je ontzettend veel tijd kosten.

Je dient jezelf ook af te vragen welk rendement je wilt behalen over een langere termijn. Wil je bijvoorbeeld 10% rendement, dan zal je in meer risicovolle producten dienen te investeren. Ben je tevreden met een paar procent per jaar en is risico iets wat je zoveel mogelijk wilt vermijden, dan zijn obligaties meer geschikt.

Raak niet in paniek van koersschommelingen op de korte termijn

Indien je belegt dan zal je altijd zien dat er op korte termijn best wel grote schommelingen van de beurskoersen kunnen plaatsvinden. Op dat moment dien je niet in paniek te raken. 

Het gaat immers over de lange termijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het op een gegeven moment wel verstandig kan zijn een aandeel te verkopen, ook al leidt je hierbij een koersverlies. Dit is echter wel een zeer lastige en pijnlijke beslissing.

Spreiden van vermogen

Dit is een ander belangrijk element binnen de wereld van het beleggen. Door het goed spreiden van het vermogen loop je minder risico. Het is altijd zo dat bepaald industrieën erg gevoelig zijn voor de economische groei. Terwijl andere industrieën zelfs kunnen profiteren van een neergaande economische groei. 

Door vermogen te spreiden tussen verschillende industrieën en landen kan je risico beperken. In dat geval zal het zo zijn dat als een bepaald aandeel het iets minder presteert dit zal worden opgevangen door andere aandelen.

Het eenvoudigst doe je dit door het beleggen in beleggingsfondsen. Een beleggingsfonds is een mand van aandelen. Door geld in te leggen in dit fonds spreidt je direct jouw geld over meerdere aandelen. Of zelfs over een mix van aandelen, obligaties en andere producten.

Ben je risico avers of houdt je wel van een beetje risico?

Verkeerde beleggingen kunnen een grote invloed hebben op de gemoedsrust. Dit is echter niet voor een ieder gelijk. Sommige mensen liggen direct wakker wanneer de beurs een paar procent daalt. Andere mensen slapen nog prima, zelfs wanneer er sprake is van een beurscrash.

Daarnaast dien je er altijd rekening mee te houden dat je geld kan verliezen bij  het beleggen. Het wordt dan ook vaak aangeraden om alleen te beleggen met geld wat je niet direct nodig hebt. Of met geld dat je op de korte termijn echt nodig hebt. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken.

Koersverliezen bij gedwongen verkopen

Ben je op een gegeven moment gedwongen om effecten te verkopen omdat je het geld nodig hebt, dan kan je gedwongen zijn dit op een ontzettend slecht moment te doen, waarbij je tegen behoorlijke koersverliezen kan oplopen.

Het is van groot belang om jezelf van te voren af te vragen hoeveel risico je nu eigenlijk zou willen nemen. En vervolgens dien je jezelf hier ook aan te houden.

Voor wie zijn beleggingsfondsen interessant?

Indien je nog niet veel ervaring bezit op het gebied van beleggen of je hebt geen interesse in het volgen van het financiële nieuws, dan is beleggen via een beleggingsfonds een interessante optie.

Een beleggingsfonds wordt beheerd door vermogensbeheerders. Zij voeren alle transacties uit en beheren het belegde vermogen in het specifieke fonds. Op die manier hoef je niet zelf continue bezit te zijn met het monitoren van de financiële markten.

De lage rente stimuleert het beleggen

Doordat de rente inmiddels nihil is en bij sommige banken inmiddels zelfs negatief is, wordt het beleggen steeds interessanter. Door het geld op een spaarrekening te laten staan en hier ook nog eens vermogensbelasting over te betalen is sparen niet echt interessant.

Daar staat tegenover dat sparen geen risico met zich meebrengt. Dit in tegenstelling tot het beleggen. Wil je absoluut geen risico lopen, dan kan je jouw geld op een spaarrekening laten staan. Wel dien je dan te accepteren dat jouw geld steeds minder waard wordt.

Sparen of beleggen is derhalve een keuze tussen het maken van rendement of geen rendement maar ook een vraag of je wel of geen risico wilt lopen.

Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met investeren

Lees het bovenstaande goed door en beantwoord voor jezelf de vragen welk rendement je wilt behalen en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Dit zou je moeten doen voordat je daadwerkelijk gaat beleggen.

Hierbij kan je natuurlijk altijd de hulp van een financieel adviseur inschakelen. Hij of zij kan je helpen met het beginnen met het beleggen en bepaalde basiszaken helder en duidelijk uitleggen. Bijvoorbeeld de verschillen tussen aandelen, obligaties en andere producten.