Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

Beleggen wordt steeds populairder. Voordat je hiermee begint, is het in onze opinie raadzaam een training of cursus beleggen voor beginners te volgen. Op die manier worden je de basisbeginselen van het beleggen bijgebracht. 

Om je alvast op weg te helpen, hebben wij een aantal basisbeginselen op een rij gezet.

Beleggen en risico

Beleggen en risico horen bij elkaar. Dit is waarschijnlijk het eerste wat aan bod zal komen bij een training beleggen voor beginners. Vanuit dit oogpunt wordt het dan ook altijd aangeraden om alleen te gaan beleggen met geld dat je kunt missen. 

In andere woorden, ga niet beleggen met geld dat je in de toekomst echt nodig hebt. En ga zeker niet beleggen met geleend geld. Hier dien je ook rekening te houden met onverwachte uitgaven die op je pad kunnen komen.

Risico`s zijn verschillend voor verschillende beleggingsproducten. Obligaties hebben een laag risico en cryptocurrencies daarentegen zijn weer extreem risicovol.

Het belang van risicospreiding

Een ander basisbeginsel is dat risicospreiding altijd belangrijk is. Ga je al jouw spaargeld investeren in een specifiek aandeel, of ander financieel product, en gaat dat mis, dan ben je al jouw geld kwijt. Leren beleggen zorgt ervoor dat je door het spreiden van beleggingen risico`s kan beperken.

Van belang bij risicospreiding is om ook te kiezen voor producten die niet met elkaar verbonden zijn. Ga bijvoorbeeld niet alleen spreiden over verschillende onroerendgoedfondsen. Want stort de onroerendgoed markt in elkaar, dan zullen al deze beleggingen minder waard worden. 

Goed gespreide beleggingen zullen het risico drastisch verminderen. Uit dit oogpunt kan je ook een belegging in obligaties overwegen. Het verwachte rendement zal dan wel iets lager zijn, het zal het risico aanzienlijk doen dalen.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen voor beginners houdt ook in dat je begrijpt dat je gaat beleggen om over lange termijn vermogen op te bouwen.

Wil je snel geld gaan verdienen, dan dien je te beleggen in risicovolle producten. Je loopt dan echter ook het risico dat je veel geld kan verliezen. 

Een beleggingsadviseur zal je erop wijzen dat je een beleggingsportefeuille opbouwt voor een lange termijn. Jouw vermogen laten groeien is hier de doelstelling en niet zo zeer grote winsten maken op korte termijn.

Beleggen voor beginners lange termijn

Cursussen beginnen met beleggen

Er zijn verschillende cursussen beschikbaar die je op weg helpen met thema beleggen.

Een aanrader in onze opinie is de trading navigator methode. Dit is niet alleen een cursus op het gebied van beleggen voor beginners, maar zorgt ervoor dat je een expert wordt op dit gebied. 

Er is een gratis training beschikbaar, waarmee je direct al veel leert. Daarnaast is dit een goede optie om meer te weten te komen over de training, zodat je kan beslissen of dit iets voor jou is.

De website beleggen.com biedt ook een interessante cursus voor beginnende beleggers. Je kunt bovendien direct een gratis e-book downloaden, wat je gaat leren hoe je eenvoudig winstgevende aandelen kan selecteren. 

Dit ebook is geschreven door Harm van Wijk, een ervaren belegger en een autoriteit op het gebied van beleggen in Nederland.

Zelf beleggen of laten beleggen

Je hebt altijd de keuze om zelf te gaan beleggen of je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder of bank. Wanneer je laat beleggen, dan hoef je zelf geen handeling op de beurs uit te voeren. De kosten van het beleggen zullen dan wel hoger uitvallen.

Om op die manier aan de slag te gaan dien je alleen een beleggingsrekening te openen en jouw risicoprofiel samen te stellen. Het moment van koop en verkoop is het lastigste bij het beleggen in aandelen. Op die manier laat je dat over aan een expert. Zij beleggen voor jou.

Laten beleggen met maandelijkse inleg

Je kan ook laten beleggen met kleine bedragen. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag storten en op die manier over langere termijn vermogen opbouwen. Op die manier wordt starten met beleggen eenvoudig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *