Beleggen in cryptocurrency | Doen of niet?

Beleggen in cryptocurrency

Beleggen in cryptocurrency is relatief een nieuw fenomeen. In mijn opinie is het op deze manier beleggen structureel anders dan het beleggen in aandelen of andere effecten.

De objectieve waarde van cryptomunten

Dit komt omdat er mijn inziens geen objectieve waarde vast te stellen is van cryptocurrency. De koersen zijn puur gebaseerd op vraag en aanbod, waarbij sentiment een grote rol speelt. Een enkel nieuwsbericht kan al direct grote koersschommelingen veroorzaken. Cryptocurrency exchanges zijn dan ook erg volatiel.

Waarderingsgrondslagen bij aandelen, zoals de winst per aandeel, bestaan niet voor cryptocurrencies. Hierdoor vertonen de beurskoersen van aandelen een meer stabiele trend. Daarom ben ik persoonlijk dan ook erg voorzichtig met het beleggen in cryptocurrency.

Verschil in handelen tussen aandelen en crypto

Daarnaast is er ook een groot verschil bij handelen. Bij aandelen ontvang je de aandelen op de beleggersrekening. Bij cryptomunten ontvang je een soort van code, zoals bijvoorbeeld een Bitcoin adres, welke je erg zorgvuldig dient op te slaan en bewaren. Hackers zijn continue bezig om deze te stelen. Dit risico heb je niet bij het beleggen in verschillende effect.

Fundamentele en technische analyse

Kan je bij het kopen van een aandeel kijken naar hoe een bedrijf ervoor staat, wat de verwachtingen zijn, dat is bij cryptocurrency volstrekt onmogelijk. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van fundamentele analyse in plaats van technische analyse.

Handelen puur en alleen op basis van technische analyse heeft in mijn ogen behoorlijk wat nadelen. Op deze manier worden fundamentele signalen vanuit de markt volledig genegeerd.

Neem als voorbeeld een farmaceutisch bedrijf. Indien een bedrijf op het punt staat een goedkeuring te krijgen voor een nieuw, baanbrekend vaccin, dan is dit op basis van fundamentele analyse een uitermate geschikt moment om in te stappen. Een technische analyse zal een dergelijk signaal nooit afgeven.

Mijn ervaring met beleggen op basis van modellen

Daarnaast heb ik zelf in het verleden negatieve ervaringen gehad met het beleggen via een technische analyse. 

Ik had mijn investeringen volledig in handen gelegd van toch een gerenommeerde bank. 

Omdat zij zichzelf puur en alleen op een zelf ontwikkeld model richten, was de uitkomst vrij dramatisch. In een zeer goed beursjaar waarbij de AEX rond de 13% steeg, toonden mijn beleggingen een daling van 10%. Dat is dan ook de laatste keer geweest dat ik met een vermogensbeheerder in zee ben gegaan. 

Mijn voorkeur voor fundamentele analyse verklaart waarschijnlijk het ontbreken van interesse in het beleggen in cryptocurrency. Dit omdat hier technische analyse eigenlijk de enige manier van analyseren is die je kan toepassen.

Geld verdienen met cryptocurrency

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat er meer dan voldoende mensen zijn die veel geld verdienen met het investeren in cryptocurrency. Het is zelfs een van de populairste methoden van online geld verdienen.

Zelf ben ik een voorstander van online geld verdienen, omdat hier legio mogelijkheden zijn. Bovendien kan je dit altijd geheel vanuit huis doen, dus je hoeft geen kantoorruimte of een winkelpand te huren. Dit bespaart direct veel geld voor een ondernemer.

Daarnaast heb je ook geen reistijd indien je vanuit huis werkt. Dat is een ander groot voordeel van online geld verdienen. Bovendien heb je doorgaans ook veel meer vrijheid en kan jezelf bepalen wanneer en waar je wilt werken. 

Maar of online geld verdienen via het handelen in cryptocurrency de beste methode is, dat betwijfel ik.

 

Liever besteed ik mijn tijd aan het opbouwen van een echte online business, die ook op langere termijn geld oplevert. Cryptocurrencies zijn toch meer gebaseerd op de waan van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *