AEX samenstelling

AEX samenstelling

De AEX samenstelling is gebaseerd op de 25 grootste aandelen die worden verhandeld op de Amsterdamse beurs. Hierbij wordt er gekeken naar de handelsomzet (volume x prijs). Je hoort op het nieuws vaak de standen van de AEX voorbijkomen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? 

Wat is de AEX index

De AEX samenstelling zorgt ervoor dat de index een indicatie geeft van de prestatie van de beurs. Wel is het zo, dat doordat grote ondernemingen een groot gedeelte van de AEX index (Amsterdam Exchange Index) uitmaken, dat dit een vertekend beeld kan geven. 

Indien een van de grootste spelers in de index een koersdaling laat zien, dan zal de index al snel dalen. Dit terwijl veel andere aandelen wel een koersstijging kunnen noteren.

Free float

Bij de weging in de AEX wordt er gebruik gemaakt van de free float. Dit zijn de vrij verhandelbare aandelen. Bijna alle bedrijven hebben ook aandelen in hun eigen bezit, die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. 

Stel dat er van een bedrijf slechts 10% van de aandelen op de beurs worden verhandeld. In dat geval zou het een verkeerd beeld geven, indien de weging in de AEX wordt bepaald op basis van het totale aantal aandelen en niet op het aantal vrij verhandelbare aandelen.

1 aandeel bepaalt maximaal 15% van de index

Tegenwoordig is het zo dat een aandeel slechts voor 15% de AEX index mag bepalen. In een ver verleden was het wel eens zo, dat het aandeel Shell een nog groter gedeelte van de AEX index bepaalde.

In dat geval wordt het meer een index van hoe een bepaalt bedrijf presteert, dan dat het een algemene indruk geeft van het beursklimaat.

15% AEX samenstelling

Op dit moment is ASML de grootste speler in de AEX index. Jarenlang werd deze positie ingenomen door Royal Dutch Shell, maar deze positie zijn zij sinds begin 2016 kwijtgeraakt.

ASML bepaalt de index voor 13,55%. Bedrijven zoals Randstad tellen voor minder dan 1% mee. Dit geeft direct aan, dat een koersbeweging van Unilever lastig te compenseren is voor de kleine spelers in de AEX. De drie grootste partijen in de AEX bepalen de index voor ongeveer 33%.

Beleggen in de AEX index

Beleggen in een AEX indexfonds houdt dus eigenlijk in, dat je belegd in de 25 grootste en meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Een dergelijk indexfonds volgt de index op de voet. De waarde van de index is dan ook direct verbonden aan de koers van een indexfonds.

Dit is een meer passieve vorm van beleggen dan het zelf kopen van aandelen. Toch heeft dit in de loop der jaren wel een goed rendement opgeleverd. Het rendement bedraagt sinds de oprichting van de index gemiddeld 10,4% per jaar. Wel is sprake van grote uitschieters naar beneden en naar boven. Voor beginnende beleggers is een indexfonds in onze opinie een goede keuze. Door de uitschieters is het echter ook weer geen vorm van geld investeren zonder risico.

Buitenlandse indexen

Naast het beleggen in de AEX index kan je ook beleggen in buitenlandse tegenhangers zoals de Dow Jones Index of de CAC index. Maar ook is het mogelijk om te beleggen in een Aziatische index. Op die manier is het mogelijk om een zekere vorm van risicospreiding toe te passen.

Wel zullen indexen vaak in eenzelfde richting bewegen, waardoor de risicospreiding beperkt is.

Buitenlandse index

Aanpassingen van de index

Doordat de aandelenmarkt altijd in beweging is, wordt door de Euronext Amsterdam de samenstelling van de AEX index dan ook regelmatig aangepast. Eén keer per kwartaal wordt de weging van de verschillende aandelen opnieuw beoordeeld. 

Er kan dan ook sprake van zijn dat er aandelen uit de AEX index verdwijnen en nieuwe aandelen worden toegevoegd. 

Doorgaans is er echter slechts sprake van marginale wijzigingen. Dit is ook  van belang om de stand van de index door de loop der jaren met elkaar te kunnen vergelijken.

Recente wijzigingen in de samenstelling van de index

De laatste jaren hebben er een aantal wijzigingen in de samenstelling van de index plaatsgevonden. De belangrijkste wijzigingen zijn als volgt: 

  • Maart 2019 - Adyen en IMCD zijn opgenomen in de index. 
  • 23 maart 2020 - Just Eat opgenomen in de samenstelling van de AEX index. 
  • 22 maart 2021 - ABN AMRO en Galapagos hebben de index verlaten en zijn vervangen door Signify en BE Semiconductor Industries

Gevolgen van het betreden of verlaten van de index

Het betreden of verlaten van de index kan gevolgen hebben voor de koers van een aandeel. Door het opnemen in de AEX index, kan er extra vraag ontstaan naar de specifieke aandelen. AEX indexfondsen dienen namelijk het aandeel aan te kopen. Een tegengesteld effect kan ontstaan, wanneer een aandeel uit de AEX samenstelling wordt gehaald.

Daarnaast kan het ook het sentiment beïnvloeden. Het wordt toch vaak als pijnlijk ervaren, wanneer een specifiek aandeel niet langer deel uitmaakt van de samenstelling van de AEX index. AEX bedrijven hebben uiteindelijk toch meer aanzien bij beleggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *